to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:11 | 04.03.2021

Κοινωνία

Ελασσόνα: Συνεχείς ασθενείς μετασεισμοί, σε σκηνές πέρασαν το βράδυ κάτοικοι 4 χωριών

Σεισμός 6 ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Ελασσόνας - Νέα δόνηση 5,2R στις 8.24 το βράδυ - Ο σεισμός των 6R Έγινε αισθητός σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Ζημιές στην Ελασσόνα, στους δρόμους οι κάτοικοι της Λάρισας και των χωριών της περιοχής - Σε τέσσερα χωριά (Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι) στήθηκαν σκηνές όπου διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι - Ζημιές και σε χωριά των Τρικάλων


(Σοβαρές ζημιές  στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι Ελασσόνας - φωτ. από larissanet.gr)

Στα πάρκα και σε πλατείες αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών, της Λάρισας συμπεριλαμβανομένης,  μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε την ευρύτερη περιοχή στις 12 το μεσημέρι. Σε τέσσερα χωριά οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές, ενώ ζημιές έχουν σημειωθεί κυρίως σε παλιά σπίτια, αλλά και σε τουλάχιστον ένα ναό και ένα σχολείο. Διαρκείς ασθενείς μετασεισμοί όλο το βράδυ.

 Νέα σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα στις 8.24 μ.μ.

Σημειώνεται ότι νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:24 στην περιοχή Μεσοχωρίου της Ελασσόνας. Ο καθηγητής- σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στην περιοχή, επισήμανε πρόκειται για μια νέα μετασεισμική δόνηση, κάτι που δείχνει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτονώνεται. Τόνισε ότι αναμένονται να υπάρξουν νέες σεισμικές δονήσεις και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η νέα ισχυρή δόνηση, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε σε απόσταση 240 χλμ ΒΔ της Αθήνας, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 22 χλμ ΝΝΔ της Ελασσόνας.

Σε σκηνές θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι σε τέσσερα χωριά

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση σε τέσσερα χωριά (Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι) όπου θα στηθούν σκηνές για να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι. Συγκεκριμένα, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

 Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό βάθος 7,8 χλμ., και  σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι με επίκεντρο την περιοχή 21χλμ ΝΝΔ της Ελασσόνας. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,6 ρίχτερ με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα.   «Ο κόσμος έχει βγει από τα σπίτια, οι μαθητές είναι στα προαύλια» λέει ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Η περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως αποτυπώνεται στο google maps

Ζημιές και στην Περιφέρεια Τρικάλων

Και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων καταγράφονται ζημιές από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που είχε ως επίκεντρο περιοχή της Λάρισας. Ζημιές έχουν αναφερθεί σε σπίτια και κτίρια κυρίως στον Δήμο Φαρκαδόνας, αλλά και στους οικισμούς Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Γριζάνο, Οιχαλεία και Πετρωτό. σύμφωνα με τον αντιπεριφερειιάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη. Συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών ήδη έχουν μεταβεί στην περιοχή και εξετάζουν τα κτίρια. Από τις 5 το απόγευμα στα Τρίκαλα πραγματοποιείται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Τρικάλων για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Μικρές οι ζημιές στη Λάρισα, στα πάρκα οι κάτοικοι - Στο προαύλιο οι ένοικοι του γηροκομείο

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Δεκάδες σκηνές στέλλονται πάντως στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές σε κτίρια και οδούς και γέφυρες. Υπάρχουν δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έτοιμες προς διάθεση τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

Σχετική οδηγία να μείνουν οι κάτοικοι της Λάρισαςστους δρόμους έχει εκδώσει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δ. Λαρισαίων, καθώς σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίστηκε ότι «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Καλούνται οι πολίτες να παραμείνουν εκτός κτισμάτων και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…». Μεταξύ των πολιτών επικρατεί ο φόβος καθώς οι μετασεισμοί ήταν συνεχείς.

Λάρισα: Οι κάτοικοι σε δρόμους και σε πάρκα υπό τον φόβο των μετασεισμών - Φωτ. από larissanet

Τουλάχιστον 30 σπίτια με σοβαρές ζημιές στο Μεσοχώρι 

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία

Aπό το σπίτι αυτό - που το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε - απεγκλωβίστηκε πριν από λίγο ένας ηλικιωμένος στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, από άντρες της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

Ζημιές έχουν σημειωθεί ακόμα σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Σοβαρές ζημιές στο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου άφησε ο ισχυρός σεισμός. Σύμφωνα με αναφορές, από τις πτώσεις σοβάδων και τμημάτων των τοίχων δεν σημειωθήκαν τραυματισμοί καθώς στο κτίριο δεν βρίσκονταν ούτε μαθητές, ούτε δάσκαλοι.

Στήνουν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου

Σοβαρές ζημιές σε σπίτια αλλά και στο σχολείο στην περιοχή Δαμάσι προκάλεσε ο ισχυρός σεισμό 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στην Ελασσόνα. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η αντίδραση της περιφέρειας ήταν άμεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός». Ο κ. Αγοραστός δήλωσε επίσης ότι «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».

Η σεισμική ακολουθία

Τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις, άνω των 4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολούθησαν μέσα σε διάστημα περίπου μισής ώρας, τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που αναστάτωσε τη Θεσσαλία στις 12:16 σήμερα το μεσημέρι. Ο πρώτος, σημειώθηκε στις 12:19 (σ.σ. ήταν αυτός που αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε δώσει 4,6 ρίχτερ) ήταν 4,7 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθμος 10 χλμ και επίκεντρο 7 χλκ ΔΝΔ της Ελλασόνας.

Ο δεύτερος στις 12:26 είχε μέγεθος 4,2 ρίχτερ, εστιακό βάθμος 10 χλμ και ήταν 10 χλμ ΝΑ της Ελλασόνας και ο τρίτος και πιο ισχυρός ήταν μεγέθους 4,9 ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος επίσης 10 χλμ και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της Ελαασσόνας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. 

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. 

Προβλήματα στην Μαγνησία

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Στον Βόλο η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια με αυξομειώσεις κατά την διάρκεια του σεισμού. Τις πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση στην Μαγνησία επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Δυτική Θεσσαλία, στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, όπου και στις δύο πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για ασφάλεια. Και σε αυτές τις περιοχές τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, έχουν πολλά προβλήματα.

Ο Δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να μείνουν εκτός σπιτιού

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να έιναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τέλος, με απόφαση του Δημάρχουν θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία.

xartis_seismos1

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Onlarissa.gr, larissanet.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)