to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:03 | 03.12.2016

Πολιτική

Η σημασία της συνάντησης Τσίπρα-Ολάντ στο Άμπου Ντάμπι και τα μηνύματα του πρωθυπουργού για όλες τις εξελίξεις

Σαφές μήνυμα Τσίπρα-Ολάντ δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup - Αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τα Εμιράτα - Έντονη ανησυχία του Αλ. Τσίπρα για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας


Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν πηγές της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολαντ, στα μηνύματα που η συνάντηση εξέπεμψε για την ελληνική οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και στο γεγονός της κοινής παρουσίας τους στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

'Αλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου συμμετείχε στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

 

Σαφές μήνυμα Τσίπρα-Ολάντ δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup

Το μήνυμα που έστειλαν από κοινού οι δύο ηγέτες για την ελληνική οικονομία, μόλις δύο εικοσιστετράωρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας για την δεύτερη αξιολόγηση, ήταν ξεκάθαρο: Είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Αναβάθμιση της οικονομικής συνεργασίας με τα Εμιράτα

Με αφορμή τη διάσκεψη, ο κ. Τσίπρας ήρθε στο 'Αμπου Ντάμπι προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Ολαντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και με τη στόχευση της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με τα ΗΑΕ και τις υπόλοιπες χώρες του Περσικού Κόλπου.

Οι προνομιακές σχέσεις που διαθέτει η Γαλλία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι γνωστές. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Ολαντ είναι ο μόνος δυτικός ηγέτης που συμμετέχει στο συμβούλιο συνεργασίας ηγετών των χωρών του Κόλπου, ενώ ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η οικονομική συνεργασία και μέσα από τον τομέα της 'Αμυνας. Πρόκειται για τομέα όπου αναπτύσσεται επενδυτικό ενδιαφέρον, μαζί με το συνολικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν χώρες των ΗΑΕ και άλλες του Κόλπου, προς την Ελλάδα.

Η Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης Ολάντ προς τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει στο 'Αμπου Ντάμπι προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με το Παρίσι, ώστε να ενισχύσει την ελληνική οικονομική συνεργασία με τα Εμιράτα και τις άλλες χώρες του Κόλπου. Στη διμερή επαφή τους, οι κ.κ. Τσίπρα και Ολαντ συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με Χώρες του Περσικού Κόλπου.

Μάλιστα στη συνάντηση που είχαν στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας με τον διάδοχο του θρόνου του 'Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση των διμερών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στη θετική πορεία των επενδύσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, και στην προοπτική περαιτέρω προώθησης των επενδύσεων, ενόψει και της σύγκλησης της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΗΑΕ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Αμπού Ντάμπι. Ενδεικτικό του θετικού κλίματος το γεγονός ότι σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα, με την πρώτη επίσκεψη, είτε του πρωθυπουργού στα Εμιράτα, είτε του διαδόχου του 'Αμπου Ντάμπι στην Ελλάδα, να εξετάζεται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο Απρίλιο.

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκπροσωπώντας μια χώρα που διαθέτει στο παγκόσμιο πεδίο του Πολιτισμού το ιστορικό προνόμιο μιας πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιάδων χρόνων, αλλά και μιας χώρας με παραδοδιασκά καλές σχέσεις με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου, που εκπροσωπεί διαχρονικά τις αρχές της σταθερότητας και της συνεργασίας στη Μ. Ανατολή.

Έντονη ανησυχία για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

Τα εθνικά θέματα τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονες.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Τσίπρας και Ολαντ συμφώνησαν για τη σημασία που παίζει το Κυπριακό για τις συνολικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν το χρονικό των επαφών που έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες και τη σημασία αυτού του γεγονότος, δηλαδή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη και εν συνεχεία την επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, και τη συνάντηση Τσίπρα-Ολαντ σήμερα, δηλαδή πριν από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο.

Στη συνάντηση τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Δημοψήφισμα στην Ιταλία, αυστριακές εκλογές

Επιπλέον, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολαντ συζήτησαν και άλλες ευρωπαϊκές υποθέσεις όπως το δημοψήφισμα στην Ιταλία, η αποχώρηση του Μάρτιν Σουτλς από την προεδρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ:

 

Στο περιθώριο της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων» που διεξάγεται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη συνάντηση, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με Χώρες του Περσικού Κόλπου. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Ο Χαιρετισμός του Αλ. Τσίπρα στη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Σήμερα, που ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της βίας και του εξτρεμισμού, από τις καταστροφικές συνέπειες των οποίων απειλούνται και τα πολιτιστικά αγαθά, «χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία, στο 'Αμπου Ντάμπι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας». Επισήμανε ότι «οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών». Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα της UNESCO, έχουν δημιουργήσει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό ένοπλων συγκρούσεων. Η Ελλάδα, είπε, «ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» και τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο και ως κράτος με πλούσια ιστορική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των προαναφερθέντων προσπαθειών». Επ' αυτού, τόνισε ότι «η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, η συμμετοχή στην εκπόνηση και την παρακολούθηση διεθνών πολιτιστικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ο ενεργός ρόλος μας στο πλαίσιο της UNESCO και του ΟΗΕ, αποδεικνύει τη συνεχή συμβολή μας προς την κατεύθυνση μιας δυναμικής διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής». Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, επίσης ασκεί την Προεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, το οποίο είναι το όργανο ελέγχου του 2ου Πρωτοκόλου στη Σύμβαση της Χάγης του 1954.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στη μάχη για την αντιμετώπιση της συνειδητής καταστροφής της πολιτικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες και των παράπλευρων συνεπειών της, δηλαδή το παράνομο εμπόριο των λεηλατηθέντων πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μέσω διαδικτύου.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της UNESCO όπως επίσης και το υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, αυτή η σημαντική νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάσωσης και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τις σχετικές θεσμικές Επιτροπές και τα όργανα των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση ότι από αυτή την άποψη τα «ασφαλή καταφύγια» («safe heavens») για τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας. Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των "ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. «Είναι κοινή μας ευθύνη να διατηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά για το καλό της ανθρωπότητας και να προωθήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης και διαλόγου για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

 

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον Διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση των διμερών, διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΑΕ.

Ο Πρωθυπουργός και ο Διάδοχος αναφέρθηκαν ειδικότερα στη θετική πορεία των επενδύσεων των Εμιράτων στην Ελλάδα, και στην προοπτική περαιτέρω προώθησης των επενδύσεων, ενόψει και της σύγκλησης της 3ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - ΗΑΕ, τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Αμπού Ντάμπι. Στο πλαίσιο αυτό, συζήτησαν την προοπτική ανταλλαγής επισκέψεων σε ανώτατο επίπεδο το επόμενο διάστημα. 

Η Διάσκεψη

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. 

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ. 

Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις. Ο κ. Τσίπρας και οι άλλοι ηγέτες που συμμετέχουν θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την έναρξη. Στη Διάσκεψη, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, θα δώσουν το «παρών», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ, ο εμίρης του Κουβέιτ, καθώς επίσης και άλλοι αρχηγοί η εκπρόσωποι κρατών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο θα επικεντρώσει σε τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς.

 

Διεθνείς συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στη συνέχεια:

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα ώστε να συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία αντικείμενο της θα έχει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον Ιανουάριο τη Σερβία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο κ. Νίκολιτς καθώς και τον πρωθυπουργό κ. Βούτσιτς.

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να επισκεφθεί και την Ουκρανία, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

 
 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)