to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 28.01.2023

Πολιτισμός

ΣΕΗ και ΠΟΘΑ απαντούν στον Πρωθυπουργό: «Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας»

Οι πρώτες αντιδράσεις από το ΣΕΗ και την ΠΟΘΑ δείχνουν ότι ελάχιστα πειστικός υπήρξε ο πρωθυπουργός και η σημερινή του ανάρτηση σχετικά με τη λύση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Επόμενος σταθμός, προαναγγέλλουν, η μεγάλη 48ωρη απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 2/2


«Aυτό που φαίνεται είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν απαντάει στα ζητήματά μας. Ζητάμε την απόσυρση των διατάξεων του προεδρικού διατάγματος 85/22, που υποβαθμίζουν τα πτυχία μας σε απολυτήρια Λυκείου. Προχωράμε δυναμικά στην προειδοποιητική 48ωρη απεργίας μας την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου».

Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που δίνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στον πρωθυπουργό για την ανάρτηση του οποίου ενημερώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που έδινε το σωματείο στο θέατρο «Σταθμός», ενημερώνοντας διεξοδικά για τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές επιπτώσεις από το επίμαχο ΠΔ. 

«Η υπαγωγή μας στην ΤΕ γίνεται με έναν νόμο και ένα άρθρο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος παρέπεμψε στο γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι, «έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δόθηκε καμία», όπως είπε. «Γιατί έγινε αυτό το προεδρικό διάταγμα; Γιατί δεν αλλάζει;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου λέει ότι «όσο παραμένει στο προεδρικό διάταγμα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα είμαστε ανειδίκευτοι εργάτες».

Διαβάστε επίσης: Προδίδει τον προεκλογικό πανικό του: Ο Μητσοτάκης εξαιρεί τους καλλιτέχνες από το ντροπιαστικό προεδρικό διάταγμα

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ: Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να πείθει το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου, το δευτεροβάθμιο σωματείο του οποίου έβγαλε ήδη σχετική ανακοίνωση. 

Η ΠΟΘΑ υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός δεν λέει κάτι διαφορετικό από αυτά που λένε εδώ και βδομάδες οι υπουργοί του στις μεταξύ τους συναντήσεις ή στον δημόσιο διάλογο, ενώ επισημαίνουν ότι «η μέχρι τώρα αντιμετώπισή της [κυβέρνησης] προς τον κλάδο μας, δεν μας αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής  περιόδου».

Εύλογα αναρωτιούνται οι καλλιτέχνες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «γιατί ο κ.  Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα  παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις  ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο απλό, που θα είχε γλιτώσει και εκείνον και εμάς από πολλά προβλήματα;».

Τέλος, η ΠΟΘΑ αφού εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι «η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία»προαναγγέλλει τη συνέχεια του αγώνα των καλλιτεχνών και τη μαζική συμμετοχή στην  48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και στη μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:

«Μετά  από σαράντα μέρες κινητοποιήσεων σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου και  την ώρα που το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έδινε συνέντευξη τύπου για το  θέμα της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και τις κινητοποιήσεις  που έχουν εξαγγελθεί για την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρεί να  δώσει λύση στο πρόβλημα "με εντολή Μαξίμου".

Παρά τη μακροσκελή  ανάρτηση (που περιλαμβάνει, μάλιστα, και  ανακρίβειες πχ τη “διάκριση” μεταξύ διοικητικών και καλλιτεχνικών θέσεων), δεν μας  λέει τίποτα περισσότερο από αυτά που οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν  συνεχώς στον δημόσιο διάλογο.

Ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην  επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, δεν εξαγγέλλει τίποτα πιο  συγκεκριμένο από επιτροπές –φυσικά χωρίς την παρουσία των συλλογικών  οργάνων των καλλιτεχνών, παρά μόνο σε “συμβουλευτικό” επίπεδο–  που θα διαβουλευτούν ώστε να νομοθετήσουν το… 2025. Θυμίζουμε πως τέτοιες επιτροπές  έχουν δημιουργηθεί από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως να  καταφέρουν να παράξουν απτά αποτελέσματα. Θα θέλαμε πολύ να  πιστέψουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα το καταφέρει, αλλά η μέχρι τώρα  αντιμετώπισή της προς τον κλάδο μας, δεν μας αφήνει περιθώρια  αισιοδοξίας, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής  περιόδου.

Οπωσδήποτε είναι μία πρόοδος η παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές  ρυθμίσεις ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ. Μέχρι  τώρα ακούγαμε μονότονα ότι ένα τόσο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο τον  κ. Βορίδη, νομοθέτημα, δεν θα φέρει καμία αλλαγή στο επαγγελματικό μας  καθεστώς. Όμως για μία ακόμη φορά μένουμε με την απορία, γιατί ο κ.  Μητσοτάκης υπόσχεται και αυτός περίπλοκες νομικές ακροβασίες που θα  παρακάμπτουν το ΠΔ και δεν το τροποποιεί απλώς ώστε να εντάξει τις  ειδικότητές μας στο ΤΕ; Τι ή ποιος τον εμποδίζει να κάνει αυτό το τόσο  απλό, που θα είχε γλυτώσει και εκείνον και εμάς από πολλά προβλήματα;

Ας μην πελαγοδρομούμε. Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φέρει νομοθετικές  ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού κλάδου, θα πρέπει να το  κάνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (ειδικά όταν η Βουλή φημολογείται πως θα κλείσει άμεσα). Πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση; Σε ποια ΑΚΡΙΒΩΣ ημερομηνία;  Και, το σημαντικότερο, με ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ; Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που  άνοιξε το ΠΔ.

Είμαστε σίγουροι πως η σημερινή ανάρτηση έγινε με μόνο στόχο να κάμψει τη διαφαινόμενη ήδη μεγάλη συμμετοχή μας στην απεργία. Δεν υποχωρούμε, μέχρι τουλάχιστον να δούμε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ προτάσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την ερχόμενη εβδομάδα με την  48ωρη απεργία την Τετάρτη 1/2 και Πέμπτη 2/2 και την μεγάλη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2 στην πλατεία Συντάγματος».

Με στοιχεία από Αυγή και το ρεπορτάζ της Πόλυς Κρημνιώτη

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)