to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 30.06.2019

Διεθνή

Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη της Καρόλα Ρακέτε και την κατάσχεση του Sea Watch

Το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε και η καπετάνισσά του Καρόλα Ρακέτε τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το Σάββατο, γιατί αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες


Το γερμανικό σκάφος διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε και η καπετάνισσά του Καρόλα Ρακέτε τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό το Σάββατο, γιατί αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, εντείνοντας τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ακροδεξιός επικριτής των διασώσεων μεταναστών, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της καπετάνισσας του Sea-Watch 3 κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με "εγκληματίες". Η 31 ετών Γερμανίδα Καρόλα Ρακέτε αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τις πράξεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: "Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται", έγραψε στο Twitter. "Εναπόκειται στα ιταλικά δικαστήρια να αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες".

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα.

Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa ότι η απόφαση να δέσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα ελήφθη γιατί η κατάσταση πάνω στο πλοίο είχε γίνει αφόρητη για το πλήρωμα έπειτα από δύο και πλέον εβδομάδες στη θάλασσα. "Ήταν η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων", είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον ομόλογό του της Ιταλίας 'Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι στο Facebook, ο 'Ασελμπορν είπε ότι η Ρακέτε προσπαθούσε μόνο να σώσει ζωές όταν αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στη Λαμπεντούζα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάσωσης μεταναστών, ο 'Ασελμπορν διαβεβαίωσε την Ιταλία ότι το Λουξεμβούργο θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη υποδεχόμενο αιτούντες άσυλο που θα αποβιβαστούν στις ακτές της από πλοία που διαχειρίζονται μκο.

Στο μεταξύ, η επόμενη αντιπαράθεση μπορεί να ξεσπάσει. Τα πλοία διάσωσης Open Arms της ισπανικής μκο Proactiva Open Arms και Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye εστάλησαν στη Μεσόγειο, στ΄ανοικτά των λιβυκών αρχών.

«Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής»

Η Καρόλα Ρακέτε, η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, υπερασπίστηκε την απόφασή της να αψηφίσει τις ιταλικές αρχές και να δέσει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, εμβολίζοντας μάλιστα ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας καθώς πλησίαζε στο λιμάνι.

"Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους", ανέφερε η 31χρονη Γερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

"Φοβόμουν", λέει διευκρινίζοντας ότι αυτό που φοβόταν ήταν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο.

Η Ρακέτε τέθηκε χθες σε κατ΄οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και παράβαση των νόμων περί ναυσιπλοϊας κινδυνεύοντας να καταδικαστεί μέχρι και σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Στη συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα η Ρακέτε εξηγεί ότι δεν εμβόλισε σκοπίμως το ταχύπλοο, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση ως προς την απόσταση του σκάφους της από την αποβάθρα. Προσθέτει εξάλλου ότι είχε ενημερώσει τις λιμενικές αρχές ότι πλησιάζει και ότι δεν είχε αντιληφθεί πόσο κοντά βρισκόταν το ταχύπλοο. "Δεν ήταν μια βίαιη ενέργεια, αλλά μια ενέργεια ανυπακοής", λέει εξηγώντας γιατί δεν σταμάτησε όταν κλήθηκε από τις αρχές.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είπε ότι οι ενέργειές της εξέθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των αστυνομικών και κατέστησαν σαφές ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει "εγκληματίες". Ο γερμανός ΥΠΕΚ Χάικο Μάας και άλλοι πολιτικοί άσκησαν σφοδρή κριτική εις βάρος της σύλληψής της.

O πατέρας της Καρόλα, ο Έκεχαρτ Ρακέτε, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν θεωρεί πως η κόρη του έκανε κάτι κακό. "Η Καρόλα δεν είναι παρορμητική. Πάντα ξέρει τι κάνει και είναι μια δυνατή γυναίκα". Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η κόρη του γνώριζε που πάει να εμπλακεί πριν ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα. "Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί έκπληξη. Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε τις συνέπειες που θα αντιμετώπιζε".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Corriere della Sera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)