to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:18 | 13.05.2022

Οικονομία

Σε υψηλό πενταετίας το ρούβλι έναντι του ευρώ

Το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας ενισχύθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας στα περίπου 63 ρούβλια ανά δολάριο, φτάνοντας για πρώτη φορά στο επίπεδο που βρισκόταν στις αρχές Φεβρουαρίου 2020, ενώ έφτασε σε νέο μέγιστο πενταετίας έναντι του ευρώ.


Στις συναλλαγές σήμερα το πρωί, το ρούβλι σταθεροποιήθηκε στα 63,32 ρούβλια ανά δολάριο, αφού προηγουμένως άγγιξε το επίπεδο των 62,6250, το ισχυρότερο από τις 5 Φεβρουαρίου 2020.

Οι τράπεζες, ωστόσο, προσφέρουν πολύ πιο αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία για την αγορά ρουβλίων.

Φέτος, το ρούβλι έγινε το πιο επιτυχημένο νόμισμα στον κόσμο, υποστηριζόμενο από τα capital controls που εισήγαγε η Ρωσία στα τέλη Φεβρουαρίου για την προστασία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την πρόληψη της εκροής συναλλάγματος λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», το ρούβλι έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά περισσότερο από 11 τοις εκατό από την αρχή του έτους. Στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, κατά περίπου 12%.

Η ενίσχυση του ρουβλίου, οφείλεται στην απόφαση της νομισματικής ρυθμιστικής αρχής ότι οι εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές πρέπει να μετατρέψουν τα συναλλαγματικά κέρδη τους σε εγχώριο νόμισμα, ενώ η ζήτηση για συνάλλαγμα περιορίστηκε καθώς οι εισαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική και σκληρών κυρώσεων της Δύσης. Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε την ανάπτυξη του ρουβλίου ως παράδειγμα της καλής απόδοσης της Ρωσίας υπό τις κυρώσεις.

tags: ρούβλι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)