to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 29.11.2014

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

«Σε βίασαν; Φταις κι εσύ!»: Εξοργιστικό βίντεο της ουγγρικής αστυνομίας προκαλεί αντιδράσεις

Βίντεο της ουγγρικής αστυνομίας στιγματίζει τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης ως θύτες (!) εκφράζοντας μια ακραία και συντηρητική ματιά στην κοινωνία


Το βίντεο ξεκινά ανώδυνα. Τρία νεαρά κορίτσια πίνουν, έχουν ντυθεί κάπως προκλητικά και είναι βαμμένα. Διασκεδάζουν σε ένα κλαμπ, φλερτάρουν με αγόρια, χορεύουν και πίνουν. Σε μια στιγμή όμως βλέπουμε ένα από τα κορίτσια σε ένα σκοτεινό σοκάκι. Τα ρούχα της σκισμένα, το βλέμμα απλανές. «Μπορείς να κάνεις κάτι για να προλάβεις όλα αυτά», διαβάζουμε στην οθόνη.

Το βίντεο της αστυνομικής αρχής της πόλης Πεκς στη νότια Ουγγαρία θέλει να προειδοποιήσει και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει. Όμως οι αντιδράσεις στα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης είναι έντονες. Γυναικείες οργανώσεις ασκούν κριτική. Αρκετές από αυτές μάλιστα ζήτησαν από τις αρχές να αποσύρουν το βίντεο και να σταματήσουν την προβολή του στα σχολεία. Θεωρούν ότι στιγματίζει τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης ως θύτες. Πιστεύουν ότι εκφράζει μια ακραία και συντηρητική ματιά στην κοινωνία. Ακόμα και οι άνδρες εμφανίζονται ως πιθανοί βιαστές. Μια εικόνα, υποστηρίζουν, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το βίντεο προκαλεί αντιδράσεις και στη Γερμανία. «Αποδίδει στα θύματα βιασμού ευθύνη κατακρίνοντας την συμπεριφορά τους», λέει στην DW η Μπίρτε Ρόλες από την οργάνωση Terres des Femmes. «Δυστυχώς τέτοιου είδους απόψεις είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και δεν παρατηρούνται μόνο στην Ουγγαρία, συνεχίζει η γερμανίδα ακτιβίστρια. Καταβάλλεται η προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν πιθανά θύματα για να προστατευθούν εγκαίρως από τους κινδύνους. Απουσιάζει όμως η πρόληψη και η προσέγγιση εν δυνάμει θυτών».

Αναπαραγωγή στερεοτύπων

»Το βίντεο δίνει την εντύπωση ότι οι περισσότεροι βιασμοί συμβαίνουν νύχτα, στο δρόμο, έξω από κλαμπ, συνεχίζει η Μπίρτε Ρόλες. Ενώ γνωρίζουμε ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι φαινόμενο που παρατηρείται συχνότερα μέσα σε μια σχέση, στο φιλικό περιβάλλον, μέσα στο σπίτι του θύματος και όχι στο δρόμο. Η λανθασμένη αυτή εκδοχή διαδίδεται από την ίδια την αστυνομία, η οποία θα έπρεπε να γνωρίζει τα στατιστικά στοιχεία».

Προς το παρόν ούτε η αρμόδια αστυνομική διεύθυνση, ούτε καν η περιφερειακή αστυνομική διοίκηση έχουν λάβει θέση στο βίντεο. Η δυνατότητα σχολιασμού κάτω από το βίντεο στο youtube και το facebook είναι απενεργοποιημένη……

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)