to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 09.04.2019

Διεθνή

«Σημαντικό να διασφαλιστεί ένα τακτικό Brexit» συμφώνησαν Μέι - Μέρκελ

Συνομιλίες «τελευταίας στιγμής» πραγματοποιεί σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας


Η Μέι επιδιώκει με τις εν λόγω συναντήσεις να πείσει τους Μέρκελ και Μακρόν να υποστηρίξει το αίτημά της για να λάβει επιπλέον παράταση ενός Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Μετά τη συνάντηση της Μέι με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, η δεύτερη συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η τακτική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ, οι δύο γυναίκες συζήτησαν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση του Αρθρου 50. «Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα βήματα της κυβέρνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit και ενημέρωσε την καγκελάριο Μέρκελ για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με την αντιπολίτευση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί βουλευτές έχουν απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης που είχε συνάψει η Μέι με τους Ευρωπαίους ηγέτες πέρυσι. Να σημειωθεί ότι οι διακομματικές συνομιλίες εντός της Βρετανίας που αποσκοπούν στη λύση ου αδιεξόδου πρόκειται να συνεχιστούν.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Παρίσι: «Πολύ μεγάλη» η καθυστέρηση διάρκειας ενός έτους για το Brexit

Νωρίτερα, επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ούτε να επιλέξει τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις ευρωεκλογές τον ερχόμενο μήνα λόγω καθυστέρησης του Brexit.

Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση δοθεί στη Βρετανία πρέπει να προστατεύει την ομαλή λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και τα εναπομείναντα 27 κράτη μπορούν να ζητήσουν να εξετάζεται κατά περιόδους κατά πόσον το Λονδίνο τιμά τις δεσμεύσεις του να μην εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων της Ένωσης, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Ακόμη, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας σημείωσε ότι μια παράταση διάρκειας ενός έτους για το Brexit «θεωρούμε ότι πολύ μεγάλη». 

Για τη ειρωνεία της υπόθεσης, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακοινώσει χθες το βράδυ ότι θα οργανώσει την ψηφοφορία των ευρωπαϊκών εκλογών στις 23 Μαΐου, τρία σχεδόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016 που αποφάσισε την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρχικά, η έξοδος είχε προγραμματισθεί για τις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια το διαζύγιο παρατάθηκε μέχρι τις 12 Απριλίου. Αλλά αφού δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας εξόδου που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τερέζα Μέι αναγκάζεται να ζητήσει δεύτερη αναβολή του Brexit, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Flextension» 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη αρνηθεί να δώσουν στο Λονδίνο διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου εξαιτίας της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται πλέον για την ψηφοφορία των ευρωεκλογών, ελπίζει πάντα ότι θα έχει επιτύχει συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου ώστε να υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει στις εκλογές, οι οποίες «στην περίπτωση αυτήν θα ακυρωθούν», διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ετοιμάζεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, να προτείνει μία «ευέλικτη» αναβολή το πολύ ενός έτους. Στόχος: να δοθεί χρόνος στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεπεράσει την πολιτική κρίση που έχει παραλύσει την χώρα. Αυτή η παράταση μπορεί να είναι βραχύτερη σε περίπτωση που οι βρετανοί βουλευτές δώσουν την έγκρισή τους στην συμφωνία διαζυγίου.

Αλλά, αυτή η «ευέλικτη» αναβολή δεν συνοδεύεται μέχρι στιγμής από όρους, ενώ οι 27, φοβούμενοι παράπλευρες συνέπειες, επαναλαμβάνουν ότι θα ζητήσουν αυστηρές δεσμεύσεις από τη Τερέζα Μέι για να αποδεχθούν μία μακρά παράταση.

Πάντως, η απειλή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία μοιάζει να υπερισχύει αυτών των φόβων. «Κανείς δεν αντιτίθεται πραγματικά στην «Flextension» του Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε διπλωμάτης που συμμετείχε σε σύσκεψη των εκπροσώπων των 27 την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε ανοικτοί στην παράταση της αναβολής», δήλωσε χθες ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, καθώς η Ιρλανδία θα είναι η χώρα που θα πληγεί σκληρότερα αν το Ηνωμένο Βασίλειο πέσει στα βράχια.

Tην ανάγκη η όποια παράταση ζητηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να εξυπηρετεί "συγκεκριμένο σκοπό" τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την προετοιμασία της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι το "νέο στοιχείο" που θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις είναι η διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι και του Εργατικού Κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί μια "θετική πλειοψηφία" υπέρ της συμφωνίας με την ΕΕ για την συντεταγμένη έξοδο του Ην. Βασιλείου. "Εκφράσαμε όλοι τις ελπίδες μας και τις προσδοκίες μας σε σχέση με αυτές τις συνομιλίες. Οι προσδοκίες μας είναι να έχουν ένα θετικό αποτελέσμα, μια θετική πλειοψηφία για τη συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαρνιέ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε ότι οι εν λόγω συνομιλίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μια πιο "φιλόδοξη" μελλοντική σχέση με την ΕΕ. "Η πολιτική δηλωση θα μπορούσε τότε να βελτιωθεί με το αυξημένο αυτό επίπεδο φιλοδοξίας", σημείωσε και δήλωσε πως η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να συμφωνήσει με ένα τέτοιο αίτημα "σε διάστημα λίγων ωρών ή ημερών".

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες συνάντηση των χωρών της ΕΕ που θα «επηρεασθούν πιο άμεσα» από μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία διαζυγίου, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι μεταξύ των προσκεκλημένων σ' αυτή τη «συνάντηση συντονισμού» που θα διεξαχθεί πριν από την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για το Brexit. Ο ακριβής αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες κυβέρνησης - Εργατικών

Με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακντόνελ συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα των Εργατικών, για την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο αδιέξοδο του Brexit, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν επίσης στην ομάδα των συνομιλιών ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας Τζούλιαν Σμιθ.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τζον Μακντόνελ σε δηλώσεις του στο Ουεστμίνστερ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαφοροποιήσει τη θέση της σε ό,τι αφορά το αίτημα των Εργατικών για τελωνειακή ένωση, «ούτε καν τη γλωσσική της διατύπωση», ενώ για το περιεχόμενο των σημερινών συνομιλιών είπε ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Καθημερινή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)