to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 15.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία;

Oι επιπτώσεις της κρίσης χρέους είναι πλέον ορατές σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Μόλις κατά 0,3% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Βρίσκεται η Γερμανία στα πρόθυρα ύφεσης;


Η αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών στη Γερμανία εγγυώνται τη μικρή ανάπτυξη της οικονομίας. Το ΑΕΠ αυξήθηκε στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου κατά 0,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Στις αρχές του χρόνου η ανάπτυξη βρίσκονταν στο 0,5%.

Η Γερμανία παραμένει οικονομικά η ατμομηχανή της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έμοιαζαν να επηρεάζουν τη γερμανική οικονομία. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ωστόσο ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι αναταράξεις της κρίσης θα φθάσουν και στη Γερμανία:

«Νομίζω ότι η ανάπτυξη του 0,3% είναι το τελευταίο ποσοστό με θετικό πρόσημο που βλέπουμε για το ΑΕΠ. Οι ενδείξεις είναι αρνητικές και την ίδια στιγμή οι παραγγελίες για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα μειώνονται το τελευταίο 12μηνο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει μικρή συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο του έτους».

Στα 170 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Την ώρα που οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ατονούν, οι εξαγωγές γερμανικών επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης αυξάνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας έφθασε τα 210 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν σε 170 δισ. ευρώ. Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν το υπερβολικό πλεόνασμα συνυπεύθυνο για την ευρωκρίση. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Ανάπτυξης Γκούσταβ Χορν κάνει μάλιστα λόγω για «ψευδαίσθηση ευημερίας».

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ευημερία της Γερμανίας στηρίζεται στην υπερχρέωση άλλων χωρών που αγοράζουν γερμανικά προϊοντα. Τις επιπτώσεις τις διαπιστώνουμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην ευρωκρίση. Δεν πρόκειται για βιώσιμο κέρδος σε ευημερία. Και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Θα πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση έτσι ώστε να εξισορροπηθούν οι υψηλές εξαγωγές».

Οι Γερμανοί θα πρέπει, σύμφωνα με τον Γκούσταβ Χορν, να ενισχύσουν την κατανάλωση, αγοράζοντας για παράδειγμα προϊόντα του ευρωπαϊκού Νότου. Οι συνθήκες είναι πάντως ευνοϊκές: Οι μισθοί στη Γερμανία αυξάνονται έστω και περιορισμένα, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και η ανεργία βρίσκεται, σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις στο 5,4%.
Πηγή: Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)