to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 05.11.2017

Πολιτισμός

Σε τρία χρόνια θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανάδειξης του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας

Η παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.


Στην αποκατάσταση και ανάδειξη μέρους του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας, τόπου γέννησης του Μέγα Αλέξανδρου, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ. Η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Πέλλας, Ελισάβετ Τσιγαρίδα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, επισήμανε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια, οπότε και θα γίνει επισκέψιμο το σημαντικό αυτό μνημείο.

Η ίδια αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα το ενέταξε στις προτεραιότητες της. «Είναι ένα μνημείο για όλο τον κόσμο, γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος εκεί, είναι το ανάκτορο της μεγάλης πρωτεύουσας της Μακεδονίας, που υπήρξε σημαντικότατο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο σε όλη την ελληνιστική εποχή», σημείωσε η κ. Τσιγαρίδα.

Προς το παρόν, το μνημείο είναι ανοιχτό μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και γιατί ο απλός επισκέπτης δεν έχει τα «εργαλεία» για να το κατανοήσει.

Όπως εξήγησε, οι εργασίες αφορούν στο ? του ανακτόρου, που έχει συνολική έκταση πάνω από 70 στρέμματα και συγκεκριμένα στο κτίριο που θεωρείται το πιο σημαντικό: εκεί όπου ο βασιλιάς δεχόταν τις πρεσβείες και εκτελούσε τα καθήκοντα του ως αρχιερέας.

«Ουσιαστικά θα καθαρίσουμε το χώρο, θα συντηρήσουμε τους λίθους , γιατί είναι πολύ σπασμένοι, όπου χρειάζεται θα συμπληρώσουμε, δεν θα κάνουμε μεγάλης κλίμακας συμπληρώσεις, γιατί κατά τη γνώμη μας πρέπει ο επισκέπτης να βλέπει το αυθεντικό? για να μπορέσουμε αργότερα να κηρύξουμε και την Πέλλα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε.

Στόχος των εργασιών, είναι να γίνει ο χώρος κατανοητός από τους επισκέπτες, ασφαλής και προσβάσιμος από όλους, ακόμα και τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)