to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε τι αφορούν οι νέες απαλλοτριώσεις στη Φυλή;

Προς επέκταση η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής;


Στο δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ, με το οποίο δημοσιοποιείται η ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου στο διαγωνισμό για τη μονάδα του Γραμματικού, μεταξύ άλλων αναφέρεται και το εξής:

«Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει συνολικά τέσσερις διαγωνισμούς για την κατασκευή ισάριθμων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Λιόσια και Φυλή με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια. Για την ολοκλήρωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου απαιτούνται απαλλοτριώσεις στην περιοχή της Φυλής, ύψους 140 εκ. ευρώ, την ευθύνη των οποίων έχει η Κεντρική Διοίκηση και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής».

Έχουμε επισημάνει τις συζητήσεις στο εσωτερικό του ΕΔΣΝΑ για επέκταση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ. Ξέρουμε, επίσης,  ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει τεράστιες οφειλές, έναντι των παλιότερων απαλλοτριώσεων, που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η διατύπωση, όμως, του δελτίου τύπου παραπέμπει σε νέες απαλλοτριώσεις, δηλαδή σε επέκταση της εγκατάστασης της Φυλής. Αν, πραγματικά, συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το πώς και πότε πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.

Τα σκουπίδια της Ηλείας

Σχετικά με τη μεταφορά και απόθεση στη Φυλή των απορριμμάτων της Ηλείας, έχουμε κάποια νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι ο ΕΔΣΝΑ, με δική του πρωτοβουλία (και όχι επειδή τον υποχρέωσε κάποια υπουργική απόφαση) προχώρησε σε αυτήν την επιλογή. Πιο συγκεκριμένα:

Μόλις τη Δευτέρα 20/1/2014, δημοσιοποιήθηκε απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, από τις 6/12/2013, με την οποία γίνονταν αποδεκτά τα αιτήματα των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για την μεταφορά των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Φυλής, με τους ίδιους όρους που γίνονταν η μεταφορά απορριμμάτων από την Τρίπολη και την Ερμιονίδα. Να σημειώσουμε ότι η σχετική ΚΥΑ 70470/5366, για τα απορρίμματα της Ηλείας, εκδόθηκε στις 20/12/2013. Να προσθέσουμε, τέλος, ότι στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 15/1/2014, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις του ΕΔΣΝΑ με τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)