to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε θέση μάχης οι επιχειρηματίες για τον έλεγχο της αγοράς των ΜΜΕ

Σε πλήρη αναδιάρθρωση οδηγείται η αγορά του Τύπου και ευρύτερα το μιντιακό τοπίο, καθώς νέοι επιχειρηματίες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και νωρίτερα ο Β. Μαρινάκης, προχωρούν σε συμφέρουσες εξαγορές και τοποθετούνται στη νέα μιντιακή σκακιέρα, αξιοποιώντας την κατάρρευση των παραδοσιακών συγκροτημάτων Τύπου, όπως ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και το Mega.


Σε πλήρη αναδιάρθρωση οδηγείται η αγορά του Τύπου και ευρύτερα το μιντιακό τοπίο, καθώς νέοι επιχειρηματίες, όπως ο Ιβάν Σαββίδης και νωρίτερα ο Β. Μαρινάκης, προχωρούν σε συμφέρουσες εξαγορές και τοποθετούνται στη νέα μιντιακή σκακιέρα, αξιοποιώντας την κατάρρευση των παραδοσιακών συγκροτημάτων Τύπου, όπως ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και το Mega.

Τα 250 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών πέρυσι το καλοκαίρι απέδειξαν ότι η αγορά των ΜΜΕ έχει δυναμική επενδύσεων και ότι προσελκύει κεφάλαια χωρίς να στηρίζεται στον συνεχή τραπεζικό δανεισμό εάν υπάρχουν καθαροί όροι και κανόνες στην αγορά. Με άλλα λόγια, εάν υπάρχουν... ελεύθερος ανταγωνισμός και ανοιχτή αγορά που δεν ελέγχεται από τους χρεοκοπημένους επιχειρηματίες.

Η μετάβαση στο νέο τοπίο δεν είναι αναίμακτη. Έχει μάχες χαρακωμάτων και ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες, οι οποίες έρχονται στο φως από τα... πρωτοσέλιδα. Όπως, για παράδειγμα, αυτή των τελευταίων ημερών: Το φυτίλι μπήκε με δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, σχετικού με το ενδιαφέρον του ομογενή Ιβ. Σαββίδη για τον Πήγασο, τον ΔΟΛ και το Mega. Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν χθες “Τα Νέα”, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα επίθεσης στον επιχειρηματία Ιβ. Σαββίδη, ο οποίος, απαντώντας στη συνέχεια επιβεβαιώνει ευθέως το ενδιαφέρον του για τις τρεις επιχειρήσεις.

Δεν είναι γνωστό εάν η συντακτική ομάδα του ΔΟΛ βρίσκεται σε επαφή με τυχόν άλλο ενδιαφερόμενο, όμως είναι σαφές ότι επιχειρεί να «κάψει» τη λύση Σαββίδη. Είναι γνωστό επίσης ότι οι τρεις εταιρείες πωλούνται: α) Ο ειδικός διαχειριστής του ΔΟΛ, δηλαδή οι τράπεζες, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορές για το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας ώς τις 31 Μαΐου, (β) σύμφωνα με δηλώσεις του Φ. Μπόμπολα, για πλειοψηφικό μερίδιο της Πήγασος γίνονται συζητήσεις (γ) στο Mega εκκρεμεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το business plan εξαιρετικά μειωμένου από τα αρχικά 25 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τις τράπεζες θα ολοκληρωθεί στο διάστημα 10-15 Μαΐου προκειμένου να επαναχρηματοδοτηθεί το κανάλι.

Τούτων δοθέντων, οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου. Στη χθεσινή συνέντευξή του στο protothema, ο Ιβ. Σαββίδης δίνει και χρονοδιάγραμμα που συμπίπτει με αυτό των τραπεζών: «Έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Έτσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Όταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο. Όσον αφορά τον Πήγασο και τον ΔΟΛ, δεν κρύβω πως έχω ενδιαφέρον και για τα δύο».

Κινδυνεύουν τα εγχώρια ΜΜΕ να αλωθούν από τον... επενδυτικό τυφώνα Σαββίδη; Από το «ενδιαφέρον» ώς τις υπογραφές ο δρόμος είναι μακρύς. Ονόματα ακούγονται κι άλλα, άλλα κανάλια μπορεί βρίσκονται επίσης προς πώληση, με το κατάλληλο τίμημα. Οι επιχειρηματικές συμφωνίες είναι συχνά απρόβλεπτες...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)