to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 12.07.2022

Κοινωνία

Σε θέσεις μάχης η πανεπιστημιακή κοινότητα - 48ωρη απεργία έχουν προκηρύξει οι διδάσκοντες

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» δημιουργεί ένα ολιγαρχικό, υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, που καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, θεσμοθετεί πτυχία πολλών ταχυτήτων και εμπορευματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ φέρνει το «ενιαίο ψηφοδέλτιο» στις φοιτητικές εκλογές - Απεργίες έχουν προκηρύξει οι διδάσκοντες, σε κινητοποίηση καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι την Πέμπτη 14/7


Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει απορρίψει το νομοσχέδιο Κεραμέως «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ» που χτυπά την δημοκρατία εντός των πανεπιστημίων. Για τον λόγο αυτό σύλλογοι διδασκόντων έχουν προκηρύξει απεργίες για την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ενώ  και οι φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης 14/7 στα Προπύλαια. 

ΠΟΣΔΕΠ: Ομόφωνα ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

«Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της, αξιολογώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, και διατηρώντας τη θέση της για μη ψήφιση του νομοσχεδίου,

1) θεωρεί αναγκαία την προκήρυξη απεργίας την Τετάρτη13 και την Πέμπτη 14 Ιουλίου, ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τους συλλόγους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μέγιστη συμμετοχή του κλάδου στις κινητοποιήσεις.
2) καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν από τους συλλόγους τις επόμενες ημέρες.
3) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για συνεργασία με εκπροσώπους ομοσπονδιών των εργαζομένων στα ΑΕΙ, φοιτητών, και άλλων φορέων για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων αυτές τις ημέρες και για τις αντιδράσεις μας την επόμενη περίοδο, που περιλαμβάνουν και την εξέταση ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

48ωρη απεργία των διδασκόντων στο ΑΠΘ 

Στην προκήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στη ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ απορρίπτοντας στο σύνολό του το νέο ν/σ για τα ΑΕΙ επισημαίνει ότι με την από 9-7-2022 απόφαση του ΔΣ του:

«προκηρύσσει 48ωρη απεργία για τις μέρες Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Ιουλίου (ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου), και καλεί τους/τις συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτή, καθώς και στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 12:00 στο Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ, μαζί με συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων, υλοποιώντας την από 21-6-2022 απόφαση της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του (μετά την 24ωρη απεργία στις 5-7-2022), στο πλαίσιο της αγωνιστικής διεκδίκησης του πανεπιστημιακού κινήματος για την απόσυρση του νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ» στο σύνολό του, και μετά από κάλεσμα προς στους Συλλόγους ΔΕΠ με την από 8-7-2022 σχετική ομόφωνη απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στις 12/7 η εκδήλωση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Απεργούν και οι διδάσκοντες του Παν. Θεσσαλίας

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΠΘ, λαμβάνοντας υπόψη:

  • την προβλεπόμενη ολοκλήρωση εντός εβδομάδας της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή του Νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στην Ανώτατη Εκπαίδευση»,
  • τις αποφάσεις του Συλλόγου επί του νομοσχεδίου και των κινητοποιήσεων για αυτό, όπως διαμορφώθηκαν στη ΓΣ που έγινε στις 2/6,
  • τις απεργιακές κινητο ποιήσεις στις οποίες κάλεσε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ με ανακοίνωσή της στις 8/7,

αποφασίζει:

  • Τη συμμετοχή του ΕΣΔΕΠ ΠΘ στη διήμερη απεργιακή κινητοποίηση 13/7 και 14/7.
  • Καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου να απέχουν από εκπαιδευτικά, ερευνητικά και διοικητικά καθήκοντα στο διάστημα αυτό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)