to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:41 | 15.11.2016

Κοινωνία

#obama_athens: Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις, συγκρούσεις στο Πολυτεχνείο (ενημέρωση)

Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κατά της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα είχαν καλέσει κόμματα και συλλογικότητες - Στη συμβολή Σταδίου και Αμερικής διακόπηκε με αστυνομικό φραγμό η πορεία - Ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια - Από τις 8 το βράδυ συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ΜΑΤ στην περιοχή του Πολυτεχνείου, 5 συλλήψεις από την αστυνομία.


Φωτογραφία @

Στη συμβολή Σταδίου και Αμερικής ανακόπηκε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ξεχωριστή συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ. Συγκρούσεις σε εξέλιξη στην περιοχή του Πολυτεχνείου από τις 8 το βράδυ.

Η στιγμή της σύγκρουσης των διαδηλωτών με τα ΜΑΤ στη Σταδίου, κοντά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη

Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

23.45

Σε πέντε συλλήψεις συνολικά, προχώρησε η αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν απόψε στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, αλλά και κατά τη συγκέντρωση που προηγήθηκε με τη συμμετοχή αριστεριστών και αντιεξουσιαστών. Συγκεκριμένα, έγιναν τρεις συλλήψεις στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, όταν μπλοκ διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει το φραγμό των αστυνομικών και κάποιοι δύο βόμβες μολότοφ. 

Τα επεισόδια «μεταφέρθηκαν» λίγη ώρα αργότερα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, που μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης». Αντιεξουσιαστές έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως από τις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη και Τοσίτσα, αλλά και μέσα από το Πολυτεχνείο. Παράλληλα, έχουν στήσει οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ η Πατησίων και οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου που είχαν κλείσει λόγω των επεισοδίων, δόθηκαν πριν από λίγο στην κυκλοφορία.

21.48

Συλλαλητήρια και σε Ηράκλειο - Χανιά

21.35

Πληροφορίες για τραυματισμό διαδηλώτριας στο κεφάλι από δακρυγόνο.

Δύο διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη κατά της επίσκεψης Ομπάμα.

21.10

Δύο βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν πριν λίγο στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Από την επίθεση δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αλλά ούτε έγινε προσαγωγή. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα.

21.00 

Δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα συνεχίζουν να ρίχνουν περίπου 150 αντιεξουσιαστές, εναντίον των αστυνομικών κυρίως από τις οδούς Σολωμού, Στουρνάρη και Τοσίτσα, ενώ έχουν στήσει και οδοφράγματα.

Παράλληλα, άλλοι πετούν βόμβες μολότοφ και μέσα από το Πολυτεχνείο, ενώ η αστυνομία κάνει χρήση χημικών. Η Πατησίων έχει κλείσει μέχρι το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ παράλληλα κλειστοί είναι αυτή την ώρα, όλοι οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου.

20.40 

«Πεδίο μάχης» θυμίζει αυτή την ώρα η ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Περίπου 150 αντιεξουσιαστές ρίχνουν συνεχώς βόμβες μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών , κυρίως από τη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τοσίτσα, ενώ στήνουν οδοφράγματα. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών, ενώ έχουν κλείσει όλοι οι δρόμοι στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

20.10

Eπεισόδια στα Εξάρχεια

Το Ruptly έχει ζωντανή σύνδεση από νωρίς με τη διαδρομή των διαδηλώσεων:

19.30

Αλλο πλάνο της σύγκρουσης 

(πηγή φωτ.)

19:07

Ένταση επικράτησε, πριν από λίγα λεπτά, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, όταν διαδηλωτές της συγκέντρωσης αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων. Άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν, χωρίς να κάνουν χρήση χημικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Φωτογραφία από vice.com

18:27

Προς την αμερικανική πρεσβεία κατευθύνονται, παρά την απαγόρευση της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο. Οι διαδηλωτές κινούνται διαμέσου της οδού Σταδίου. Την ίδια ώρα, αστυνομικές κλούβες έχουν αποκλείσει την οδό Σταδίου, στο ύψος της οδού Αμερικής.

Φωτογραφία από Press project

18:23

Αμερικάνοι κατά Τραμπ στα συλλαλητήρια (!) σύμφωνα με την φωτογραφία της Εφημερίδας των Συντακτών

18:13

Ξεκίνησε και το ΠΑΜΕ από την Ομόνοια

17:36

Με συνθήματα «Ανεπιθύμητος», «Όχι στον πόλεμο, όχι στον ιμπεριαλισμό» αριστερές παρατάξεις, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενόψει της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

Κλειστές για τη διέλευση των οχημάτων παραμένουν αυτή την ώρα οι οδοί Πατησίων, Σταδίου και Πανεπιστημίου, ωστόσο κανονικά κινούνται τα οχήματα στους γύρω δρόμους.

Τα καλέσματα

 Στις συγκεντρώσεις καλούν κόμματα και συλλογικότητες με κοινή ανακοίνωσή τους.  Την ανακοίνωση υπογράφουν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, το ΕΕΚ, η ΑΡΚ και ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος». Υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους, ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στις 15 και 16 Νοεμβρίου, μέρες τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το λαό μας και την ιστορία του και επιπλέον σηματοδοτεί τις απαιτήσεις: για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους στην περιοχή, την γρήγορη προώθηση των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», όπως επιδιώκει και το ΔΝΤ, την εξασφάλιση της αμερικάνικης κυριαρχίας στον ενεργειακό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς του στην περιοχή, τις αντιδραστικές λύσεις για το Κυπριακό. Καθήκον μας, σημειώνουν, είναι η κοινή, διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών για τα λαϊκά συμφέροντα και την υπεράσπιση της ειρήνης, για ανεξαρτησία και σύγκρουση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα σε κάθε χώρα.

Στις 5 στο Πολυτεχνείο καλεί ο «Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό». Οπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, η πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «γεννά πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμούς, καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα και ο οικονομικός έλεγχος από τις πολυεθνικές του κεφαλαίου», ενώ οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων από σχολές του ΕΜΠ και άλλα Πανεπιστήμια έκαναν λόγο για μια πορεία που θα έχει ξεχωριστή θέση στο τριήμερο εορτασμών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλούν ακόμη η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). Στις 5, 5.30 και στις στο Πολυτεχνείο καλούν, τέλος, αρκετές οργανώσεις, συνελεύσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση  στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα με σύνθημα:  «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους»:

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής η Αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και πορείας, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης. Οι συγκεντρώσεις και πορείες δεν απαγορεύονται σε Ομόνοια και Προπύλαια. Επίσης η Λιμενική Αρχή Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται έως και την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Την κατανόηση των πολιτών ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ταλαιπωρία, που θα υποστούν σήμερα και αύριο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα. Πενταμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, συναντήθηκε κατά τη διάερκεια παράστασης διαμαρτυρίας, το βράδυ της Δευτέρας,  με το Νίκο Τόσκα, για να του εκφράσει την διαμαρτυρία της, ενώ το μέλος του ΠΑΜΕ Αλέξανδρος Περράκης, εξερχόμενος της συνάντησης, δήλωσε ότι "ήρθαμε στο υπουργείο για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφαση αυτή της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)