to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:53 | 14.06.2018

Πολιτική

Σε σύγχυση η ΝΔ μετά τη συμφωνία, «ας κάνει πρόταση μομφής», το μήνυμα του Μαξίμου

«Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία», το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στις απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία χαρακτηρίζει «προβληματική» τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: Η ΝΔ ας κάνει πρόταση δυσπιστίας για να λάβει την απάντηση που της αρμόζει

Στη μία το μεσημέρι, οπότε και θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του ως προς την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δεχτεί πρόταση μομφής (δυσπιστίας) από τη ΝΔ και εμφανίζεται βέβαιη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα την δικαιώσει.

«Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ παίρνει πίσω την Ιστορία μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ και κάλεσε όσους αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα έσπευσε να διαψεύσει φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ότι σχεδιάζει να «γυρίσει» την πρόταση μομφής σε αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου», τόνισε.

Ποια είναι η διαφορά των δύο διαδικασιών; Ότι στην πρόταση μομφής το Σώμα καλείται να ψηφίσει με βάση την αφορμή που την προκάλεσε (εν προκειμένω η συμφωνία με την ΠΓΔΜ), ενώ στο αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το κριτήριο είναι το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφορικά με τον κυβερνητικό εταίρο του και τη θέση που θα κρατήσει ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το κόμμα του ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος:

«Ο Πάνος Καμμένος έχει μία θέση στάση και αρχής, την οποία δεν του ζητώ να αλλάξει. Του ζητώ να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε αρχικά, για να συμπληρώσει ότι «ο Π. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη». «Ο Πάνος Καμμένος έχει φερθεί έντιμα», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που θα ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Τζανακόπουλος: Η ΝΔ είχε αποφασίσει από την αρχή να απορρίψει τη συμφωνία και τώρα προσπαθεί να βρει επιχειρήματα

Η στάση της ΝΔ και το θεσμικό ατόπημα Σαμαρά

Από πλευράς ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας, προκρίθηκε ξεκάθαρα η «γραμμή» της «μη λύσης», στο πλαίσιο της εκτός ορίων αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αντιπολίτευση η οποία υπαγορεύεται από την σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ενδεικτικές της στάσης της ΝΔ, οι δύο χθεσινές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά: Ο πρώτος  έθεσε ζήτημα «μη νομιμοποίησης» της κυβέρνησης και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει προς αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας.

Ο δεύτερος δεν τήρησε καν τα θεσμικά όρια και προσχήματα, κατήγγειλε τον Προκόπη Παυλόπουλο για «ανιστόρητη σύμπλευση με τον Τσίπρα», κι έδωσε το σύνθημα πολεμικής πολιτικής αναμέτρησης.

«Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου. Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H πατριδοκάπηλη υποκρισία Σαμαρά

Από το Μοσχάτο ξεκαθαρίζεται πως η πρόταση μομφής δεν θα κατατεθεί πριν ολοκληρωθεί (σ.σ. το μεσημέρι) η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Εάν την καταθέσει σήμερα, Πέμπτη, τότε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής θα ξεκινήσει αμέσως, το απόγευμα, (εκτός αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της διήμερης αναμονής που της δίνει το Σύνταγμα). Σ' αυτή την περίπτωση η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Εάν την καταθέσει αύριο, Παρασκευή τότε η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής. 

Να σημειωθεί ότι την Κυριακή, αναμένεται να λάνει χώρα η τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, παρουσία του ειδικού διμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι και του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τον χρόνο κατάθεσης της πρότασης μομφής της ΝΔ, με δύο εναλλακτικές: Είτε την άμεση έναρξη της συζήτησης με ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, είτε τη χρήση της διήμερης προθεσμίας που δίνει ο κανονισμός της Βουλής έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση την Κυριακή και αφού θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των Πρεσπών.

Τι προανήγγειλε ο Μ. Βορίδης το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής

Πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου «και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να αναγκαστούν να πάρουν θέση αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει υπογραφή στην συμφωνία με την πΓΔΜ», προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης.

«Η ΝΔ, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου, θα κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει να κάνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να μην αφήσει να παίζετε και να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Και θα έρθουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκ των οποίων ουδείς σήμερα λαμβάνει το λόγο - ούτε ένας - θα έρθουν να τοποθετηθούν, ένας- ένας, συντεταγμένα και να μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να βάλει αυτή την υπογραφή. Και θα δούμε τότε τι εννοεί ο καθένας. Πολύ σύντομα όλα αυτά...", ανέφερε ειδικότερα ο Μάκης Βορίδης.

«Δεν είναι η ΝΔ η οποία έχει αλλάξει θέση. Και δεν είναι η ΝΔ, γιατί αυτός ο οποίος έχει πει ότι στρατηγικός άξονας της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, είναι ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, είναι ο νυν πρωθυπουργός», είπε επίσης ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Θέλω λοιπόν να μου εξηγήσετε, αφού έχει αυτόν τον στρατηγικό άξονα στη διαπραγμάτευση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πως καταλήγει να συνομολογεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας; Πως συνομολογεί την ύπαρξη μακεδονικής ιθαγένειας; Αφού δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ποιο έθνος ομιλεί την μακεδονική γλώσσα τότε; Ποιος είναι ο πολιτογραφηθείς ως Μακεδών αφού δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος; Άρα αυτός ο οποίος πάει πίσω από βασικά ζητήματα και δημιουργεί τεράστιο θέμα είναι η κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «εδώ θα κριθούν όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτειακού θεσμοί» γιατί «η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση να συζητάει γι’ αυτό, και πολύ περισσότερο για να υπογράψει οτιδήποτε σχετικό. Και δεν την έχει, διότι δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση και γιατί ο κυβερνητικός εταίρος της, λέει ότι αυτό δεν το ψηφίζει».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σαμαρικότερος» του Σαμαρά ο Μ. Βορίδης

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή να υπογράψει τη συμφωνία», επιμένει η Μ. Σπυράκη

"Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδειχθεί ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα" δήλωσε εκ νέου από τη Θεσσαλονίκη η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής ,Μαρία Σπυράκη,  το απόγευμα της Τετάρτης. "Η ΝΔ έκανε σαφές εξαρχής ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, ώστε να υπογράψει με τον κ.Ζάεφ στις Πρέσπες , τη συμφωνία" είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: "Η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να έχει εντολή της Βουλής ο κ. Τσίπρας προκειμένου να υπογράψει τη συμφωνία. Η κυβέρνηση αρνείται την ψηφοφορία.Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να αναδειχθεί ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει πολιτική εντολή για να υπογράψει αυτή την κακή συμφωνία για την Ελλάδα".

Όχι τώρα η ψήφιση της συμφωνίας

Το Μαξίμου ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για πρόταση μομφής από τη ΝΔ, ότι δεν πρόκειται, σε αυτή τη χρονική στιγμή, να φέρει για έγκριση στη Βουλή τη συμφωνία.

Το γιατί το το επανέλαβε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ: η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη Βουλή μόνο όταν τα Σκόπια εκπληρώσουν το σύνολο των… προαπαιτουμένων που έχουν αναλάβει. Δηλαδή, άμεση έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιό τους, δημοψήφισμα, Αναθεώρηση του Συντάγματός τους με απάλειψη του ονόματος «Μακεδονία» και των αλυτρωτικών αναφορών.

Διαδικασία πολύμηνη («τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018») που επελέγη ως ασφαλιστική δικλείδα καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα υπήρχε ο κίνδυνος (έστω θεωρητικά) να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους αλλά η Αθήνα να μην έχει «όπλο» αντίδρασης και «τιμωρίας».

Όπως μάλιστα υπενθύμισε ο πρωθυπουργός χθες, ήταν ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος που είχε αναδείξει την ανάγκη της παραπάνω διαδικασίας «προφανώς επειδή δεν πίστευε ότι θα καταλήγαμε σε συμφωνία». Τώρα όμως ο ίδιος και το κόμμα του ζητούν… το ανάποδο, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Η στάση του Κινήματος Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται διχασμένο, ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στη συμφωνία. Από τη μία, η πλευρά της ηγεσίας της ΔΗ.ΣΥ. παρουσιάζεται αρνητική ως προς το κείμενο της συμφωνίας, από την άλλη, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ (Γ. Παπανδρέου) και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πώς τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τη Δήλωση Φώφης Γεννηματά: «Δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση η συμφωνία κυβέρνησης - ΠΓΔΜ»

Η συνέχεια, εκ των πραγμάτων, διαγράφεται δύσκολη τόσο εντός Κινήματος όσο και στη Βουλή, ενώ ενδεικτική του κλίματος είναι και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι «στο Κίνημα Αλλαγής πασχίζουμε να μην διασπαστούμε».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Ν. Αλιβιζάτος «αδειάζει» Γεννηματά και κατηγορεί τη ΝΔ για «έξαλλο εθνολαϊκισμό»

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)