to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 04.07.2012

left.gr

Πολιτική

Σε στενό κλοιό η κυβέρνηση από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή συνεδρίασε χθες για περισσότερες από τρεις ώρες η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπου και αποφάσισε την κατανομή των βουλευτών του κόμματος στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής και τις Επιτροπές Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου.



Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκαν επιπλέον η δομή και η λειτουργία της Κ.Ο., ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Μνημονίου και την επεξεργασία των νομοθετικών πρωτοβουλιών της μείζονος αντιπολίτευσης, την ευθύνη του συντονισμού της οποίας ανέλαβε ο Αλέξης Μητρόπουλος και συμμετέχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Στρατούλης.

Οι εν λόγω Επιτροπές Ελέγχου, που συγκροτούνται ανά υπουργείο και συνιστώνται από αριθμό βουλευτών ανάλογο με την κρισιμότητα του κάθε τομέα με σκοπό να έχουν υπό στενό κλοιό παρακολούθησης το έργο του αντίστοιχου υπουργείου, ακολουθούν το πρότυπο του κυβερνητικού σχήματος, αν και η Αριστερά δεν υιοθετεί τον όρο της «σκιώδους κυβέρνησης». Οι Επιτροπές θα στελεχωθούν περαιτέρω με ειδικούς επιστήμονες, επιστημονικούς συνεργάτες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με σχετικές αρμοδιότητες.

Οι Επιτροπές Ελέγχου του Έργου της Κυβέρνησης συγκροτήθηκαν ως εξής:

Επικεφαλής του δύσκολου και κρίσιμου τομέα των Οικονομικών τέθηκε ο πανεπιστημιακός Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών συμμετέχουν οι Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Γελαλής. 

Υπεύθυνος ελέγχου του τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ορίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης, συνεπικουρούμενος από τον Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και τον Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

Με τα εργασιακά ζητήματα θα ασχολείται επισταμένως ο Δημήτρης Στρατούλης. Μαζί του στην Επιτροπή Ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας θα βρίσκονται οι Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιάννης Σταθάς, Μαρία Μπόλαρη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Η συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά, ασκώντας αυστηρό έλεγχο στα αντεργατικά μέτρα που θα θελήσει να πάρει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της αποφασισθείσας απαρέγκλιτης εφαρμογής του Μνημονίου. Επίσης, θα κληθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάργηση νόμων που ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα αιώνων και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Υγείας τέθηκε ο Ανδρέας Ξάνθος. Μαζί του οι Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, Κώστας Δερμιτζάκης, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Νίκος Μιχαλάκης, Βασίλης Κυριακάκης και Ιωάννα Γαϊτάνη. Η συγκερκιμένη ομάδα θα πρέπει να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν έφυγε από το Υπουργείο Υγείας και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασώσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας που διαλύεται. Φάρμακα που δεν δίνονται στους ασφαλισμένους, νοσοκομεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο και που όσα ακόμη λειτουργούν έχουν δραματικές ελλείψεις υλικών, άνθρωποι που πεθαίνουν στο δρόμο, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που εξαθλιώνονται μισθολογικά και εργασιακά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τέθηκαν οι Τάσος Κουράκης και Θεανώ Φωτίου. Την επιτροπή θα στελεχώσουν ακόμη οι Γιάννης Αμανατίδης, Τζένη Βαμβακά, Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Μαντάς, Γιώργος Πάντζας, Πέτρος Τατσόπουλος και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Μεγάλο το βάρος που αναλαμβάνει και αυτή η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε μία περίοδο που η χρηματοδότηση για την παιδεία είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Η διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα του σχολείου και του πανεπιστημίου θα είναι πρώτο μέλημα της εν λόγω Επιτροπής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, που βρίσκονται υπό εγκατάλειψη εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής.

Στην κεφαλή της Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τέθηκε ο Αλέξης Μητρόπουλος. Μαζί του οι Νάσος Αθανασίου και Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίστηκε ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος θα έχει μαζί του τον Γιώργο Βαρεμένο και τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Διαρκή έλεγχο στο έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα ασκούν η Ηρώ Διώτη, η οποία τέθηκε επικεφαλής σε θέματα Περιβάλλοντος, και ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής στα ενεργειακά θέματα, συνεπικουρούμενοι από τον Απόστολο Αλεξόπουλο, την Κατερίνα Ιγγλέζη, την Αγνή Καλογερή, τη Χαρά Καφαντάρη και την Ευγενία Ουζουνίδου. Ζητήματα περιβάλλοντος, η κατάργηση του «φαστ τρακ» που προωθεί την εκμετάλλευση της δημόσιας γης καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας, η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, η προώθηση των ΑΠΕ και το θέμα των απορριμμάτων είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ορίστηκε ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος θα έχει στο πλάι του τον Δημήτρη Γάκη και το Νίκο Συρμαλένιο.

Αναφορικά με την Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών, το συντονισμό του έργου της ανέλαβε η Ρένα Δούρου. Με το έργο της διαμόρφωσης ανεξάρτητης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής θα καταπιαστούν ακόμη οι Παναγιώτης Γερμανίδης, Μαρία Τριανταφύλλου και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.

Το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο του ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνουν η Σοφία Σακοράφα, από τη θέση της επικεφαλής, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Μπάρκας και η Αφροδίτη Σταμπουλή. Η επιτροπή θα δουλέψει ιδιαίτερα για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων του δημοσίου, για τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια στη δομή και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκηση, με απώτερο πάντα στόχο το δημόσιο να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μαζί της θα βρίσκονται οι Μαρία Κανελλοπούλου, Βάσω Κατριβάνου και Σταύρος Κοντονής. Κρίσιμος ο ρόλος και αυτής της Επιτροπής, σε μία περίοδο που υπουργοί διαπομπεύουν ανθρώπους χωρίς να υφίστανται καμία συνέπεια, τα πολιτικά δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης, διαδήλωσης, απεργίας, ασύλου, δίκαιης δίκης καθημερινά καταπατώνται, ενώ γίνονται διακρίσεις βάσει φύλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Τον έλεγχο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που έχει συνδεθεί με την αλόγιστη χρήση βίας και την χωρίς μέτρο καταστολή των ειρηνικών λαϊκών διαδηλώσεων, αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τσουκαλάς. Την Επιτροπή θα στελεχώσουν ακόμη οι Μαρία Διακάκη και Στάθης Παναγούλης.

Η Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαρτίζεται από τον Βαγγέλη Αποστόλου, στη θέση του επικεφαλής, τη Λίτσα Αμμανατίδου και τον Δημήτρη Κοδέλα.

Επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Τουρισμού ορίστηκε ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ενώ μαζί του θα βρίσκεται ο Στέφανος Σαμοϊλης.

Η Λίτσα Αμμανατίδου ορίστηκε, τέλος, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Επιπλέον, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε να παρακολουθούν συγκεκριμένους τομείς εργασίας, ως εξής:

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θέματα Οικονομίας, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Ο Δημήτηρης Παπαδημούλης θέματα Εμπορίου, Παραγωγής, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θέματα Κοινωνικών και Μορφωτικώνν Υποθέσεων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)