to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 19.05.2017

Κοινωνία

Σε «προβλήματα συνεργασίας» αποδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απαράδεκτη απόφαση των αναισθησιολόγων

Σε «προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Σάμου», προβλήματα που όπως αναφέρεται διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν από τον περασμένο Φεβρουάριο, αποδίδει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απαράδεκτη απόφαση των αναισθησιολόγων του νησιού να μη χορηγούν «για λόγους ηθικής συνείδησης» αναισθησία σε διακοπή κύησης


Σε «προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Σάμου», προβλήματα που όπως αναφέρεται διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν από τον περασμένο Φεβρουάριο, αποδίδει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απαράδεκτη απόφαση των αναισθησιολόγων του νησιού να μη χορηγούν «για λόγους ηθικής συνείδησης» αναισθησία σε διακοπή κύησης.

«Προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ.

Χωρίς να τοποθετείται στην ουσία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου διερωτάται «για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ σ' αυτή τη χρονική στιγμή» ενώ σημειώνει ότι «οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Η απόφαση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου της Σάμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και κόμματα:

Η ανακοίνωση  του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πρόσφατη απόφαση των αναισθησιολόγων ιατρών  του Νοσοκομείου Σάμου, οι οποίοι επικαλούμενοι  το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας), αρνούνται την χορήγηση   αναισθησίας σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου, αναδεικνύει τον κίνδυνο επιστροφής σε συζητήσεις που έχουν αναφορά σε μεσαιωνικές αντιλήψεις και αμφισβητούν το αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμα των  γυναικών να διαχειρίζονται ελεύθερα το σώμα τους.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάθε  γυναίκα ανήλικη ή ενήλικη (με συγκατάθεση των γονέων της), αν  αποφασίσει να διακόψει μια εγκυμοσύνη, για τους δικούς της λόγους, έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το κάνει μέχρι την 12η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Το δικαίωμα στην άμβλωση  κατοχυρώθηκε στη χώρα μας νομοθετικά, μετά από αγώνες του φεμινιστικού κινήματος και δεν μπορεί να καταπατηθεί από κανένα, πόσο μάλλον,από δημόσιο λειτουργό, ο οποίος οφείλει να ασκεί τα καθήκοντά του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του , χωρίς διακρίσεις και αναφορές σε λόγους  ηθικής,  με κίνδυνο  υγείας ή και ζωής ακόμη, για τις γυναίκες  που θα  αναγκαστούν, ενδεχομένως, να καταφύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους, προκειμένου να δώσουν τέλος σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Καταδικάζουμε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές και καλούμε την Πολιτεία, να δράσει άμεσα, ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα αυτό στο δημόσιο νοσοκομείο της Σάμου και να απομονώσει τέτοιες πρακτικές».

Οικολόγοι Πράσινοι: Κοινωνικά "αναίσθητη" και οπισθοδρομική η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου

Όπως αναφέρουν:

Σε μια δημοκρατία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα  δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς με την απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου για τη μη συμμετοχή τους στις επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους. Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρωτοβουλία αυτή για την ομοφωνία  της απόφασης και την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής είναι σαφές ότι με αυτήν την κίνηση παραβιάζεται το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, 30 χρόνια μετά από την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στην Ελλάδα!

Αν αυτό εφαρμοστεί, χωρίς δίκαιη και ασφαλή εναλλακτική λύση για τις γυναίκες, το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψουμε σε εποχές όταν αυτές οι επεμβάσεις γίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες με τραγικές συνέπειες πολλές φορές για την υγεία και τη ζωή των γυναικών. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο έντονο λόγω της νησιωτικότητας, γεγονός που οδηγεί τις ασθενείς που επιθυμούν επεμβάσεις κύησης να τους επιβάλλεται να μεταβούν από τη Σάμο είτε στην Αθήνα είτε σε ιδιωτικά ιατρεία, όπου οι διακοπές κύησης απαγορεύονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από τη   διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο το κατάλληλο και “ηθικά  συμβατό" ιατρικό προσωπικό.  Ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε σθεναρά κάθε πρωτοβουλία που αποβλέπει στην ενημέρωση, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε μεθόδους αντισύλληψης, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στην ουσία του επενδύοντας στην πρόληψη και όχι να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή και τα δικαιώματα των γυναικών.

Όσοι κύκλοι επιχαίρουν για την απόφαση των γιατρών της Σάμου για λόγους ηθικής, είναι οι ίδιοι που πολέμησαν με πάθος κατά της πρωτοβουλίας του υπουργείου παιδείας να εισαγάγει σχετικές θεματικές στα σχολεία. Γιατί ενίοτε, η υποκρισία περισσεύει και η συντήρηση κρύβεται πίσω από κορώνες ηθικής…

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)