to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 19.05.2013

Πολιτική

Σε προσυνεδριακή φάση ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε προσυνεδριακή φάση από σήμερα βρίσκεται, και επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καθώς η Κ.Ε επαναβεβαίωσε τη διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου στις 10 -14 Ιουλίου, ενώ υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα Θέσεις και Καταστατικό.


Ταυτοχρόνως το Σώμα αποφάσισε  μέτρο 1/10 για τους αντιπροσώπους και 30% σταυροδοσία, υιοθετώντας έτσι σχετική πρόταση του Αλ. Τσίπρα. Στις 27 Μαΐου κλείνει ο αριθμός των οργανώσεων και στις 10 Ιουνίου η δυνατότητα εγγραφής νέων μελών.

Στα άλλα δύο κρίσιμα θέματα, αυτό της ενιαίας ή μη, λίστας και εκείνο της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών, το θέμα παραπέμφθηκε στο συνέδριο, μετά και την παρέμβαση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που επέμεινε μεν, στην ορθότητα των απόψεών του, διευκρίνισε δε, ότι δεν έθεσε τα θέματα τελεσιγραφικά.  «Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται να ανοίξει η συζήτηση στη βάση του κόμματος», είπε σχολιάζοντας έτσι τις απόψεις που περιέγραψαν ως «κεκτημένο» τις  χωριστές λίστες. «Δεν υπάρχουν οι ηρακλείς του ριζοσπαστισμού από τη μια, και εκείνοι που είναι έτοιμοι να εκχωρήσουν τα πάντα στη σοσιαλδημοκρατία από την άλλη», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως ο εχθρός είναι «έξω από εδώ».

Ζήτησε δε, από όλους μεγαλύτερη προσοχή στις διατυπώσεις, δεδομένου ότι το επόμενο δίμηνο ιδίως, τα βλέμματα ολόκληρης της κοινωνίας (και όχι μόνο όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ) είναι «στραμμένα πάνω μας».

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, άνοιξε τη συζήτηση για τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος, που θα είναι κόμμα των μελών και όχι των μηχανισμών. Συγχρόνως όμως ανέδειξε το δεύτερο στρατηγικό στόχο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι η κυβέρνηση και η ακύρωση των μνημονίων.

Κατά της διάλυσης των συνιστωσών και του ενιαίου ψηφοδελτίου τάσσονται, τέλος, με κοινή τους δήλωση οι Μ. Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ). Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Γ. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)