to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 22.09.2022

Διεθνή

«Αν σε προκαλούν τα μαλλιά, το πρόβλημα είναι δικό σου»: Οι γυναίκες στο Ιράν πετούν το χιτζάμπ και διεκδικούν ισότητα

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter, οι γυναίκες φαίνονται αποφασισμένες να απαλλαχτούν από το χιτζάμπ και να διεκδικήσουν ισότητα και ελευθερία


Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini, που συνελήφθη επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με το χιτζάμπ, εντείνονται και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται πλέον σε δεκάδες πόλεις του Ιράν.

Στο προσκήνιο των διαδηλώσεων μπαίνουν τα δικαιώματα των γυναικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα βίντεο που κάνουν τις τελευταίες μέρες το γύρο του διαδικτύου με τις γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους και να καίνε τα χιτζάμπ τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις περιφρόνησης της διακυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και χρόνια και έρχονται καθώς ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν από τις αρχές με ωμή βία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Γυναίκες από όλο το Ιράν προχώρησαν στο παρακάτω βίντεο με σκοπό την διάδοση του μηνύματός τους ότι διεκδικούν ισότητα.

Στο βίντεο απεικονίζονται περήφανες γυναίκες που κυκλοφορούν «ακάλυπτες» - χωρίς το χιτζάμπ τους.  Παράλληλα, στο βίντεο υπάρχουν στιγμιότυπα που αποδεικνύουν τις επιθέσεις «συντηρητισμού» που δέχονται οι γυναίκες που αποφάσισαν να πετάξουν το χιτζάμπ τους. Άνδρες τους φωνάζουν στον δρόμο και το μετρό, ενώ δεν διστάζουν να τις κακοποιήσουν, επειδή τόλμησαν να πετάξουν την μαντήλα τους. Ομάδες γυναικών, όπως φαίνεται και στο βίντεο, πραγματοποιούν παρεμβάσεις προκειμένου να διαδώσουν το μήνυμα για ισότητα και ελευθερία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ«Είμαι η γυναίκα που ξύπνησε, βρήκα τον δρόμο μου και δεν θα επιστρέψω ποτέ»: Οι γυναίκες στο Ιράν καίνε την χιτζάμπ τους

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)