to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 21.08.2016

Διεθνή

Σε προεκλογικό ρυθμό η Νικαράγουα, ο Ντανιέλ Ορτέγα θεωρείται φαβορί

Άρχισε χθες η προεκλογική εκστρατεία στη Νικαράγουα, με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα να θεωρείται το φαβορί για τη νίκη επί της αποδυναμωμένης αντιπολίτευσης η οποία θα του εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στο αξίωμα κατά την ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί την 6η Νοεμβρίου.


Ο 70χρονος Ορτέγα, πρώην επικεφαλής των ανταρτών, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, λόγω του τρόπου που έχει χειριστεί την οικονομία και μια σειρά κοινωνικών προγραμμάτων που υποστήριξαν χώρες-σύμμαχοί του, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ορτέγα και το κόμμα του, το Μέτωπο των Σαντινιστών για την Εθνική Απελευθέρωση (FSLN) ότι έχουν κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση και ότι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια οικογενειοκρατία, καθώς η σύζυγος του προέδρου, η Ροσάριο Μουρίγιο, θα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος.

Η Μουρίγιο ήταν ως πρόσφατα κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο Ορτέγα κυβέρνησε τη χώρα τη δεκαετία του 1980 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007, μετά τη ρήξη στις τάξεις της δεξιάς στη Νικαράγουα.

Αν και συνεχίζει την αντιιμπεριαλιστική του ρητορική, ο Ορτέγα έχει ενισχύσει την εξουσία του μέσω συμμαχιών με τον επιχειρηματικό κόσμο. Η πολιτική του συνέβαλε η κεντροαμερικανική χώρα να διατηρήσει έναν ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο δείκτης της φτώχειας έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, από το 42,5% του πληθυσμού το 2009 στο 30% το 2014.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιουνίου, ο Ορτέγα θα κερδίσει άνετα μια τρίτη θητεία, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει στην προεδρία ως το 2020. Η δημοσκόπηση, της εταιρείας M&R Consultants, έδειξε ότι το 65% εξ όσων ερωτήθηκαν θα ψηφίσει το FSLN, ενώ μόλις το 13% δήλωσε πως θα ψηφίσει κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην ψηφοφορία της 6ης Νοεμβρίου θα αναδειχθούν τα 90 μέλη της Εθνοσυνέλευσης της Νικαράγουας.

Η ρητορική των ΗΠΑ κατά του Ορτέγα

Οι ΗΠΑ και η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνουν την κυβέρνηση του Ορτέγα διότι δεν δέχεται να σταλούν στη Νικαράγουα διεθνείς εκλογικοί παρατηρητές. Ο πρόεδρος αντιτείνει ότι έχει χάσει εκλογές στις οποίες οι παρατηρητές αποδείχθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να καταγράψουν παρατυπίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παράλληλα εκφράσει ανησυχίες διότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο όπως λέει να αποδυναμωθούν κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το Ανεξάρτητο Φιλελεύθερο Κόμμα (PLI) και το Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PLC), κάτι που θεωρεί ότι «περιορίζει τον δημοκρατικό χώρο» στη Νικαράγουα.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Νικαράγουας να σεβαστεί τις απόψεις του λαού της και να κάνει βήματα για να διεξαχθούν δίκαιες και διαφανείς εκλογές που θα επιτρέψουν την πλήρη συμμετοχή όλων των Νικαραγουανών πολιτών (...) επιτρέποντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης να δρουν ανεξάρτητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)