to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:31 | 20.07.2022

Πολιτική

Σε προάσπιση του ΕΣΥ καλούν ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και ΣΥΡΙΖΑ Υγειονομικών σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Η λύση είναι οι μόνιμοι διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών/τριών ώστε να υπάρχει επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού ακόμα και σε μέρες που δεν εφημερεύει ένα νοσοκομείο, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση


Η ανακοίνωση της Νομαρχικακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Οργάνωσης Μελών Υγειονομικών αναφορικά με τις εξελίξεις στο Νοσοκομείο “’Αγιος Ανδρέας”, αναφέρει:

Οργισμένη και βαθιά προβληματισμένη, εδώ και μια εβδομάδα, η κοινή γνώμη της χώρας παρακολουθεί τα γεγονότα του νοσοκομείου ''Άγιος Ανδρέας'' της Πάτρας μετά τον άδικο χαμό του 49χρόνου. Πρόκειται για μια κορυφαία τραγωδία, για ένα θλιβερό περιστατικό απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής ενός νέου συνανθρώπου μας που δεν του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στα ΤΕΠ του νοσοκομείου επειδή δεν εφημέρευε.

Το γεγονός αυτό δεν είναι παρά απότοκο της πολιτικής που ακολούθησαν τόσο ο νυν Υπουργός Υγείας όσο και ο προκάτοχος του σε σχέση με τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μόλις πριν πέντε μήνες, οι επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνοι των ΤΕΠ εικοσιέξι νοσοκομείων της χώρας έστειλαν επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναφέροντας ότι οι γιατροί των ΤΕΠ θεωρήθηκαν «δεξαμενή ανταλλακτικών» για την πλήρωση των κενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ένα τρίτο του προσωπικού των ΤΕΠ να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν προχώρησε στις αναγκαίες και απαραίτητες προσλήψεις.

Περιμέναμε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η 6η ΥΠΕ αλλά και το Υπουργείο Υγείας να είχαν κινηθεί τουλάχιστον με αίσθημα ευθύνης μετά από αυτό το τραγικό συμβάν. Δυστυχώς δεν είδαμε καμιά βελτιωτική κίνηση στην παροχή υγείας για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, ούτε βέβαια να αντιμετωπίζεται σοβαρά η απόδοση ευθυνών. 

Τα ερωτήματα που τίθενται  από την κοινωνία της Αχαΐας είναι αμείλικτα και απαιτούν απάντηση.

1. Όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει μπορούν ασθενείς να ζητούν ιατρική βοήθεια;

2. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη ενός εφημερεύοντος ιατρού ποιος / α έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό και ποιος/α το κρίνει ως τέτοιο;

3. Το βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε πρώτη επαφή με ύποπτο επείγον περιστατικό ποιες εντολές έχει για την αντιμετώπισή του; Υπάρχει κανονισμός;

Αντί λοιπόν να δούμε άμεσα βελτιωτικές κινήσεις η εναπομείνασα Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ περιορίζεται σε διώξεις,  μετακινήσεις και απολύσεις πράγμα που δείχνει τον πανικό στο οποίο έχουν περιέλθει και αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά η διαχειριστική τους υστέρηση.

Όμως η λύση δεν βρίσκεται ούτε σε καρατομήσεις διοικητών, ούτε σε εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού. Η λύση και το ξέρουμε όλοι και όλες είναι οι μόνιμοι διορισμοί γιατρών και νοσηλευτών/τριών  ώστε να υπάρχει επάρκεια έμψυχου και κυρίως ξεκούραστου ανθρώπινου δυναμικού για να μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτες περιπτώσεις ακόμα και σε μέρες που δεν εφημερεύει ένα νοσοκομείο.

Οι αποσπάσεις σε αλλότρια καθήκοντα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού πρέπει άμεσα να σταματήσουν! Φτάνει πια με την μικροκομματική πολιτική σε βάρος του Λαού!

Αυτή η Κυβέρνηση της Δεξιάς μας γύρισε δεκαετίες πίσω!

Αυτή η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει το παραμικρό για την προστασία του ΕΣΥ. Δεν ενισχύει τα νοσοκομεία, δεν καλύπτει τα κενά σε προσωπικό, δεν θωρακίζει το σύστημα για να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στον φόρτο. Παρά, περιμένει να προχωρήσει στο σχέδιο της που είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η παραχώρηση δομών του ΕΣΥ σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Στοχεύουν στη συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας. Δεν είναι μόνο αντικοινωνική η λογική τους αλλά πλέον είναι και επικίνδυνη!

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη στην προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)