to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 10.09.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Σε πολιτικό αδιέξοδο η Βόρεια Ιρλανδία: Παραιτείται ο Πρώτος Υπουργός

Το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη αντιπάλων του πολιτικών φορέων ώστε να αναστείλει τη λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου, ώστε στη συνέχεια να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου να διαλύσει το τοπικό κυβερνητικό σχήμα.



Ο Πρώτος Υπουργός (τοπικός πρωθυπουργός) της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον ανακοίνωσε ότι ο ίδιος, αλλά και όλοι οι υπουργοί του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματός του παραιτούνται, λόγω της κρίσης που προέκυψε με φόνο σχετικό με τη δράση του IRA.

Το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης για διάλυση της κυβέρνησης ή την υποστήριξη της κυβέρνησης του Λονδίνου για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

«Υπό το φως της απόφασης να συνεχιστούν κανονικά οι λειτουργίες του τοπικού κοινοβουλίου, παραιτούμαι από τη θέση του Πρώτου Υπουργού και το ίδιο θα πράξουν όλοι οι υπουργοί του DUP, πλην της Αρλίν Φόστερ», δήλωσε ο κ. Ρόμπινσον στους δημοσιογράφους.

Η κ. Φόστερ θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν θα πάρουν αποφάσεις που θα βλάψουν τη χώρα, όπως δήλωσε ο απερχόμενος Πρώτος Υπουργός.

--------------

Μετά τη σύλληψη βασικού στελέχους του αριστερού, εθνικιστικού ιρλανδικού Σιν Φέιν για εμπλοκή σε φόνο που σχετιζόταν με τον IRA (Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό), το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) τόνισε ότι οι υπουργοί του θα παραιτηθούν άμεσα από την τοπική κυβέρνηση εάν η θέση του για διάλυση του κοινοβουλίου δεν στηριχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση και η τελευταία δεν αποφασίσει να πάψει το τοπικό κοινοβούλιο.

«Η απόφασή μας να αντιταχθούμε στην αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί λύση», ανέφερε ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP) Αλασντέρ ΜακΝτόνελ, του οποίου τη στήριξη είχε ανάγκη το κεντροδεξιό φιλοβρετανικό DUP για να «περάσει» την πρότασή του.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κάλεσε τα βορειοϊρλανδικά κόμματα να συνεργαστούν μεταξύ τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)