to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 09.10.2013

Κοινωνία

Σε πλειστηριασμό σπίτι οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά στη Μυτιλήνη για χρέη 2.268 € - Έκθετος ο Στουρνάρας

Την ώρα που ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου, διαβεβαίωνε ότι δε θα γίνουν κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, οικογένεια με τέσσερα ανήλικα παιδιά στη Μυτιλήνη χάνει το σπίτι της για χρέη προς την εφορία ύψους μόλις 2.268 ευρώ - Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή


Στην κατάσχεση σπιτιού, όπου μένει μια εξαμελή οικογένεια, προχωρά το κράτος, για χρέη στην Εφορία ύψους 2.268 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». 

Πρόκειται για την οικογένεια 45χρονου συμβασιούχου στην ΙΔ' Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο νομό Λέσβου, του οποίου, μάλιστα, η σύμβαση λήγει στο τέλος του χρόνου. Η γυναίκα του είναι άνεργη εδώ και τρία χρόνια. Οι δυο τους και τα τέσσερα παιδιά τους -ηλικίας 11, 9, 7 και 4 χρονών- ζουν σε ένα σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων στο ορεινό χωριό Ασώματος στην περιφέρεια της Αγιάσου. «Ζούμε με 800 ευρώ και, απ' το τέλος του χρόνου, ούτε αυτά δε θα έχουμε», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα.

Οπως αναφέρει, την προηγούμενη Πέμπτη ήρθε ένα χαρτί στο σπίτι με το οποίο τους ειδοποιούσαν ότι δεσμεύτηκε ο λογαριασμός της γυναίκας του στην τράπεζα -ο οποίος είχε μέσα το ποσό των 0,03 ευρώ- μέχρι του ποσού των 2.268 ευρώ! Την επόμενη μέρα, Παρασκευή, ο δικαστικός κλητήρας έφερε το ειδοποιητήριο κατάσχεσης του σπιτιού τους.

Σύμφωνα με αυτό, το σπίτι δεσμεύεται για χρέη προς την Εφορία ύψους 2.268 ευρώ. Από αυτά, τα 210 ευρώ αφορούν το «χαράτσι» του 2011 (ΕΕΤΗΔΕ) και τα 1.300 ευρώ οφειλές της γυναίκας του από το 2006. Τα υπόλοιπα, μέχρι το τελικό ποσό, αφορούν τους τόκους επί των οφειλών. Οι οφειλές των 1.300 ευρώ, προκύπτουν από το φόρο εισοδήματος του 2006, όταν το διάστημα 2004 - 2006 είχαν περίπτερο στη Μυτιλήνη, στο όνομα της συζύγου.

«Ολα αυτά τα χρόνια», συνεχίζει ο 45χρονος, «τα ειδοποιητήρια από την Εφορία στέλνονταν σε λάθος διεύθυνση όπου μέναμε το 2005, ενώ από τότε εμείς μένουμε στον Ασώματο». Το αποτέλεσμα ήταν ο συμβασιούχος και η οικογένειά του να μην ειδοποιηθούν για τα χρέη προς την Εφορία και ως εκ τούτου να μη μπορέσουν να κάνουν έγκαιρα τον απαραίτητο διακανονισμό. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία πλειστηριασμού έχει ήδη ξεκινήσει με πρώτη προσφορά τα 35.139 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άμεσα αντέδρασε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο που με έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε να προχωρήσει την Πέμπτη στις 11 π.μ. σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Μυτιλήνης. (Πηγή: Ριζοσπάστης)

Π. Κουρουμπλής: «Εμφανής η αναξιοπιστία του Υπουργού Οικονομικών»


Το θέμα σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλης:

"Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, διαψεύδεται ο αξιότιμος κ. Στουρνάρας.

Ο  Υπουργός Οικονομικών μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου διαβεβαίωνε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα η πρώτη κατοικία οικογένειας με τέσσερα ανήλικα παιδιά σε ορεινό χωριό στη Μυτιλήνη βγαίνει σε πλειστηριασμό, για χρέη προς την εφορία ύψους μόλις 2.268 ευρώ.  

Τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα…"

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί μπροστά στην Εφορία Μυτιλήνης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο υφαρπαγής της λαϊκής στέγης – Κανένα σπίτι φτωχού στα χέρια του κράτους και των τραπεζιτών  

Η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης για την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας μόλις 60 τετραγωνικών μέτρων σ’ ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, για ένα χρέος προς την Εφορία μόλις 1.500 ευρώ (χωρίς τις προσαυξήσεις), δείχνει πως είναι επιλογή της κυβέρνησης η υφαρπαγή της λαϊκής κατοικίας και η ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση των φτωχών οικογενειών.  

Και αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό όταν η συγκεκριμένη περίπτωση, που είδε το φως της δημοσιότητας – και δεν είναι η μοναδική – αφορά σε συμβασιούχο εργαζόμενο μέχρι τον προσεχή Γενάρη, απλήρωτο για πάνω από ένα μήνα.   Και ερωτά κανείς. Και να ήθελε να πληρώσει ο άνθρωπος πως θα μπορούσε να το κάνει, όταν το ίδιο το κράτος στο οποίο εργάζεται τον αφήνει απλήρωτο και παράλληλα ο ίδιος έχει στην ευθύνη του να θρέψει τέσσερα ανήλικα παιδιά;  

Μήπως τελικά υπάρχει συνδυασμός των κατασχέσεων της όποιας μικρής ιδιοκτησίας παραμένει στα χέρια των εργαζόμενων, με την κακοπληρωμένη, εποχιακή εργασία, όταν υπάρχει και αυτή; Γιατί άραγε το Δημόσιο, και η τοπική αυτοδιοίκηση καθυστερούν συστηματικά να πληρώσουν ιδιαίτερα τους συμβασιούχους τους, ακολουθώντας κατά γράμμα τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα;   Ως ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν νόμοι και ότι οι υπάλληλοι αυτούς τους νόμους, που επιβάλουν κυβέρνηση και Τρόικα, εφαρμόζουν. Ωστόσο ας μας πουν οι κυβερνώντες σε ποιο άρθρο του συντάγματος βασίζονται για να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους; Ας μας πουν σε ποιο άρθρο του συντάγματος βασίζονται οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες και αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους και μικροεργολάβους που εργάστηκαν για παράδειγμα σε εργασίες αποκατάστασης των περσινών πλημμυρών;  

Αυτό είναι το success story του κυρίου Σαμαρά… Άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, συνταξιούχοι σε ανέχεια Αλλά ταυτόχρονα όλοι φορολογικά υποζύγια με ασήκωτα βάρη και όποιος αντέξει… Όποιος δεν αντέξει… στον «Καιάδα» του νεοφιλελευθερισμού!!!  

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δηλώνει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες, ώστε κανένα σπίτι φτωχού ανθρώπου να μην περάσει στα χέρια είτε του κράτους, είτε των τραπεζιτών.   Θα στηρίξει το κίνημα αλληλεγγύης και όλους όσους άνεργους, μεροκαματιάρηδες, φτωχούς αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους απ’ τις τράπεζες και τη κρατική βία.  

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί μπροστά στην Εφορία Μυτιλήνης. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)