to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 20.04.2020

Κοινωνία

Πάσχα στην εποχή του κορωνοϊού

Τα 113 έφτασαν τα θύματα του Covid-19 στη χώρα μας μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 19/4/2020- Σε καραντίνα η χώρα, υπό αστυνομική επιτήρηση οι μετακινήσεις - Όλες οι εξελίξεις για την επιδημία στην Ελλάδα στο liveblog του left.gr


Ένα διαφορετικό Πάσχα, χωρίς τις καθιερωμένες εορταστικές συναντήσεις με συγγενείς, φίλους και γείτονες, καλούμαστε όλοι/ες να περάσουμε εν μέσω πανδημίας. Πολλοί και πολλές αρκέστηκαν το βράδυ της Ανάστασης σε ευχές από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα, ενώ στον ουρανό τα πυροτεχνήματα πρόσθεσαν μία πινελιά αισιοδοξίας στη μοναχική ατμόσφαιρα των ημερών.

Οι καμπάνες των εκκλησιών της Αττικής ήχησαν χαρμόσυνα και οι Αθηναίοι έλαβαν το αναστάσιμο μήνυμα από απόσταση σεβόμενοι την οδηγία του #μένουμεσπίτι:

Άλλοι δύο νεκροί

Ακόμη ένας ασθενής έχασε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, τη μάχη με τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Ελλάδα στους 113. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, πρόκειται για 68χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Νωρίτερα σήμερα κατέληξαν άλλα δύο θύματα του κορονοϊού, ένας άνδρας 65 ετών στις 4:40 τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα στο ΑΧΕΠΑ και ένας 91χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, και οι δύο ασθενείς έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Σαββάτου, από τον Σωτήρη Τσιόδρα, χθες είχαμε 11 νέα κρούσματα, με τα περιστατικά στην Ελλάδα να είναι συνολικά 2.235. Από αυτά, το 56% αφορά άνδρες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 67 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Άλλοι 39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την επιτροπή του Υπουργείου, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.

Αυστηρά μέτρα κατά των μετακινήσεων

Σε ισχύ παραμένουν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού (και εκτός), κυρίως με τον κωδικό Β4, θα ελέγχονται ενδελεχώς.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών, είναι να μη δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση, δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

(φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού, το πρόστιμο γίνεται 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού, αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.

1.000 ευρώ για κάθε άτομο, είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ, όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Μπλόκα έχουν στηθεί και στις εθνικές οδούς με τους ελέγχους της αστυνομίας να αναμένεται να ενταθούν την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες, να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις στους παραβάτες τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

(φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας - βράδυ Μ. Σαββάτου, 18 Απριλίου 2020)

Παρακολουθήστε όλες τις εγχώριες εξελίξεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο liveblog του Left.gr (για τις εξελίξεις παγκοσμίως δείτε το αντίστοιχο Liveblog εδώ):

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)