to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 27.08.2019

Κοινωνία

«There is no planet B»: Παράσταση διαμαρτυρίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία της Βραζιλίας (βίντεο - φωτογραφίες)

«Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους»


(βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας)

Mέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 27/8 έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας για να διαμαρτυρηθούν για την αδιαφορία για την κλιματική κρίση, με αφορμή την καταστροφή του Αμαζονίου.

Ύψωσαν πανό με σύνθημα: Το Περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους. There is no planet B.

Περισσότερες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στο άλμπουμ του Left.gr:

Το κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας του πλανήτη, το δάσος του Αμαζονίου, καίγεται.

Η κλιματική αλλαγή μετατρέπεται, πλέον, σε κλιματική κρίση. Κρίση που κυβερνήσεις και κυβερνήτες, με μπροστάρηδες τους Τραμπ και Μπολσονάρο, χλευάζουν.

Ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Τρίτη 27 Αυγούστου, στις 19:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 23).

Es no fuego, es capitalismo (σ.σ.: «δεν είναι η φωτιά, είναι ο καπιταλισμός»).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: 

Από τον Ιανουάριο του 2019, περισσότερες από 72.000 πυρκαγιές έχουν κάψει εκατομμύρια στρέμματα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, προκαλώντας μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της γης.

Τη στιγμή που τεράστιες εκτάσεις παραδίδονται στις φλόγες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την πανίδα και χλωρίδα της Λατινικής Αμερικής, αλλά και το παγκόσμιο κλίμα, οι αρχές της Βραζιλίας, με επικεφαλής τον ακροδεξιό Ζ. Μπολσονάρου, επιδεικνύουν εγκληματική αδιαφορία στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, του οποίου διακηρυγμένη πρόθεση είναι η παραχώρηση τμημάτων της Αμαζονίας σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, αρνούνταν επί μήνες να ενεργοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες εστίες να φύαιργουν εκτός ελέγχου, απειλώντας μεταξύ άλλων και τους ιθαγενείς που κατοικούν στην περιοχή. Μάλιστα, ο Μπολσονάρου χαρακτηρίζει τη διεθνή ανησυχία για τον Αμαζόνιο ως «περιβαλλοντική ψύχωση», ακολουθώντας πιστά τη «γραμμή Τραμπ» ότι η κλιματική κρίση είναι κατασκεύασμα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η πραγματικότητα, φυσικά, είναι εντελώς διαφορετική. Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση είναι παρούσα και γίνεται ορατή σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, σε κάθε σημείο του πλανήτη. Ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης απαιτεί τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής και άρα προϋποθέτει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και εξοντωτική άντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών και των πολυεθνικών εταιρειών τίθενται πάντοτε πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση τρομακτικής βλάβης στα επιμέρους οικοσυστήματα και, βέβαια, την επιδείνωση των όρων ζωής στον πλανήτη. Συνεχής αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, πλήρης εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που η κλιματική κρίση αποτυπώνει στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών.

Σήμερα, το δίλημμα είναι πιο σαφές από ποτέ. Ή θα ζήσουμε όλοι μαζι με βασική μέριμνα την προστασία του περιβάλλοντος ή θα θυσιάσουμε την ίδια τη ζωή στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων. Όσο δεν αναλαμβάνουμε δραστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του πλανήτη και τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου ενεργειακού μοντέλου προς μία πιο φιλική για το περιβάλλον κατεύθυνση, οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν, η ποιότητα ζωής θα χειροτερεύει διαρκώς και σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη την προστασία του περιβάλλοντος ως ύψιστη προτεραιότητα και κατανοώντας την κρισιμότητα προάσπισης του Αμαζονίου, της μεγαλύτερης πηγής οξυγόνου στη γη, καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 27 Αυγούστου και ώρα 19:00, στην Πρεσβεία της Βραζιλίας.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε διεθνές επίπεδο για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Να διαμορφωθεί αυστηρό και υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο για τη θωράκιση των δασικών εκτάσεων απέναντι σε ανθρώπινες επεμβάσεις.

Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους – Δεν υπάρχει Planet B

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)