to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:53 | 09.12.2021

Πολιτική

Απάντηση ΠΟΕΔΗΝ σε Πλεύρη: Αναφορά στον Άρειο Πάγο για τις VIP κλίνες ΜΕΘ - Και η εισαγγελία εξετάζει τα στοιχεία

Ζητά να ελεγχθεί η τήρηση προτεραιότητας της λίστας ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και η περίπτωση του μητροπολίτη - Προσθέτει στην ήδη ανοιχτή έρευνα την καταγγελία η Δικαιοσύνη


Με δελτίο Τύπου η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοινώνει ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ «συντάσσει με την Νομική της Σύμβουλο αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας».

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι θα κινηθεί εναντίον του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου με σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του.

Αναλυτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει:

Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Ζητάμε να διερευνηθεί από την εισαγγελία εάν τηρείται η σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ εγγραφής στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.

Για ποιο λόγο δεν δεσμεύονται οι κλίνες με ασθενείς και εμφανίζονται κενά;

Διαπιστώσαμε την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα  που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν σταθερά άνω των 100 διασωληνωμένων ασθενών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας οι οποίοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ είτε σε απλούς θαλάμους κλινικών είτε σε χειρουργικές αίθουσες ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο εξοπλισμός για τους περισσότερους  είναι υποτυπώδης. Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα πλημμελής λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Πολλοί εκ των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ χάνουν τη ζωή τους.

Παρότι διαπιστώθηκε η άποψη από την κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού ότι η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ δεν είναι αποκλίνουσα σε σχέση με τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ αυτό αμφισβητείται με επιστημονικά κριτήρια από τους εντατικολόγους. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες. Όμως οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, η εξάντληση μέχρι λιποθυμίας, οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ δεν το επιτρέπουν.

Θα πρέπει λοιπόν να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες νοσηλείας και να ληφθούν μέτρα διασφάλισης της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών.

Η εισαγγελία προσθέτει την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ σε άλλες που ήδη ερευνά
Και στην Δικαιοσύνη φτάνουν πλέον οι καταγγελίες της ηγεσίας ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ για την ύπαρξη «VIP κλινών ΜΕΘ», πρακτικά για την διατήρηση κενών αριθμού από αυτές στο σύστημα Υγείας την ώρα που πάνω από 100 ασθενείς είναι εκτός εντατικής διασωληνωμένοι, αφού προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την Τετάρτη με διάσταση Πλεύρη - Οικονόμου, όπως δείχνει η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννακού.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να διακριβωθεί η βασιμότητά τους και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για όσους τυχόν εμπλέκονται στον αποκλεισμό ασθενών που σήμερα χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ, από κλίνες που είναι διαθέσιμες.

Σημειώνεται ότι η Δικαιοσύνη ήδη διεξάγει προκαταρκτική έρευνα μετά από παλαιότερες καταγγελίες για θανάτους ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Η είδηση αυτή έρχεται την ίδια περίπου ώρα που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχωρούσε σε δημόσια ανακοίνωση κίνησης εναντίον του κ. Γιαννάκου, με την σύνταξη αναφοράς αξιοποίνων πράξεων σε βάρος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για «fake news» και συκοφαντίες, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωνε από την πλευρά του ότι αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν, σε μία εμφανή διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, Θάνος Πλεύρης, που δήλωσε εξοργισμένος, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου ο Μιχάλης Γιαννάκος να κληθεί από τον εισαγγελέα για να αποδείξει τις καταγγελίες του.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσπάθησε να δικαιολογήσει το παράδοξο γεγονός να υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ στο σύστημα και παράλληλα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό σε απλές κλίνες, με έναν ισχυρισμό που θα προκαλέσει νέες σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Θάνος Πλεύρης  υποστήριξε ότι για πολλούς συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, υπάρχει αντένδειξη μεταφοράς τους καθώς η διακομιδή τους θα ήταν πιο επιβαρυντική για την υγεία τους από το δίνουν τη μάχη ζωής εκτός ΜΕΘ.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η διαδρομή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προς κενή κλίνη ΜΕΘ, είναι πιο επικίνδυνη διαδικασία από το να παραμείνει ο ασθενής διασωληνωμένος σε απλή κλίνη, εκτός ΜΕΘ.

Μάλιστα, αυτή την εξήγηση έδωσε για να δικαιολογήσει ότι από το νοσοκομείο του Αγρινίου μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας και όχι 50χρονος διασωληνωμένος σε απλή κλίνη.

«Ο 50χρονος από το Αγρίνιο δεν είχε ένδειξη μεταφοράς λόγω κινδύνου», υποστήριξε και η διακομιδή του έγινε μερικές ημέρες αργότερα όπως είπε.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ακόμα ότι παίζει ρόλο και η χιλιομετρική απόσταση για να αποφασιστεί ή όχι η μεταφοράς ενός ασθενούς σε κλίνη ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας δεν μπόρεσε να απαντήσει για ποιο λόγο έκανε τις καταγγελίες αυτές ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ συνεχώς ανέφερε ότι οι καταγγελίες είναι κατά των γιατρών και νοσηλευτών, έσπευσε ο ίδιος να καταθέσει αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ στον εισαγγελέα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)