to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:26 | 20.10.2021

Κοινωνία

Σε πανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά στο νέο πανδημικό κύμα

Αφού απέτυχε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν σε ικανοποιητικό ποσοστό και αφού άφησε στη μοίρα του το ΕΣΥ (πριμοδοτώντας αφειδώς τους ιδιώτες της Υγείας), η κυβέρνηση «περιμένει το νέο κύμα της πανδημίας» σαν απλός θεατής, βγάζει τον Σ. Τσιόδρα από τα αζήτητα για ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για «νέα μέτρα»


Με φόντο την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι του νέου κορωνοϊού, το επικίνδυνα υψηλό έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών και στους άνω των 80 ετών, η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων (όπως μια στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού, την οποία απλά προανήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός) και αντί σοβαρής θωράκισης του ΕΣΥ, επιστρατεύει ξανά τον Σωτήρη Τσιόδρα, o οποίος κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας έχει εκφράσει επανειλημμένα διαφωνίες με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, παρουσιάζεται σαν απλός παρατηρητής των εξελίξεων, με τον Θ. Πλεύρη να δηλώνει (20/10, ΑΠΕ-ΜΠΕ) ότι «περιμένουμε νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον χειμώνα. Δεν είπε κανείς ότι ο κορωνοϊός έχει τελειώσει».

Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο χρόνια και ενώ μέχρι σήμερα λοιδορούσαν τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών να μπουν στη μάχη του κορωνοϊού και τα ιδιωτικά νοσοκομεία,  η κυβέρνηση «εξετάζει το ενδεχόμενο να μπουν και ιδιωτικά νοσοκομεία, αν χρειαστεί, στη νοσηλεία covid περιστατικών», όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Μετά την πίεση Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τους επιστήμονες»

«Μετά την πίεση του Αλέξη Τσίπρα ότι πέταξαν λευκή πετσέτα στην πανδημία που βαίνει και πάλι εκτός ελέγχου με 300 νεκρούς κάθε εβδομάδα και στον εμβολιασμό που έχει βαλτώσει στα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης ξαναθυμήθηκε ότι υπάρχει ο κ. Τσιόδρας και οι επιστήμονες, τους οποίους αγνοεί εδώ και καιρό, σφυρίζοντας μόνος του τη λήξη της πανδημίας», σχολίασαν την Τετάρτη πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνει πως τον ενδιαφέρει – ακόμα και στην πανδημία – η επικοινωνία και όχι η ουσία, όπως ο ίδιος εξάλλου είχε ομολογήσει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Συνεδριάζει η Επιτροπή, deja vu με πληροφορίες για «νέα μέτρα»

Στο μεταξύ, τα δραματικά στοιχεία για την πανδημία (βλέπε παρακάτω), θα εξετάσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κύκλους των ειδικών συζητούνται διάφορες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη επιδημιολογική έξαρση.

Προκειμένου λοιπόν να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία, οι ειδικοί συζητούν τρία βασικά μέτρα, τα οποία πιθανώς να προτείνουν στην κυβέρνηση αν το κρίνουν απαραίτητο. Αυτά είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

  • Ενισχυμένη προστασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (χρήση διπλής μάσκας)

  • Απαγόρευση εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό ατόμων

Δεδομένου μάλιστα πως δεν υπάρχουν πια εξειδικευμένα μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», τα μέτρα αυτά αναμένεται –σε περίπτωση που εφαρμοστούν- να έχουν καθολική ισχύ, δηλαδή να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους αλλά και για τους ανεμβολίαστους.

Επικίνδυνα ανοδική η πορεία της πανδημίας - Βουλιάζουν ήδη τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Το τέταρτο επιδημικό κύμα εξακολουθεί να σαρώνει άλλωστε τη χώρα, που μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό έχει εξαντληθεί, καθώς η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε για να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Οι ΜΕΘ Covid-19 στη Θεσσαλονίκη χθες (Τρίτη 19/10/21) είχαν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στην Αττική σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές.

Εστίες υπερμετάδοσης επιμένουν να «βλέπουν» οι επιστήμονες στις παρελάσεις και τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της για παρουσία του κοινού.

«Να μην επιδιώξουμε τέλος Οκτωβρίου μια τέτοια υπερσυγκέντρωση. Με τόσο ποσοστό ανεμβολίαστων θα ήταν εγκληματική», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ακόμα μια φορά χθες ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πολύ σημαντική έξαρση της πανδημίας, υπογράμμισε ο ίδιος, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Παπανικολάου να ανοίξει κι άλλες κλίνες Εντατικής εις βάρος των άλλων νοσημάτων. «Δυστυχώς έχουμε προβλήματα στη διαχείριση των άλλων ασθενών. Δεν είμαστε στην αρχή του 2020, που μπορούσαμε να αναβάλουμε κάποια χειρουργεία. Τώρα δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Ολη η Βόρεια Ελλάδα βράζει» επισήμανε και μίλησε για έξαρση της πανδημίας που δεν θα την αντέξει το σύστημα υγείας.

«Θα αναγκαστούμε σε εφιαλτικές επιλογές που τις ζήσαμε. Τι να επιλέξω, να πάρω τον νέο που είναι πιο ελαφριά και έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει ή να πάρω τον πιο ηλικιωμένο που είναι πιο βαριά και δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες;», είπε χαρακτηριστικά.

«Χθες απελευθερώσαμε 8 κλίνες Εντατικής από τα υπόλοιπα νοσήματα και τα δώσαμε σε Covid ασθενείς και μέσα σε ένα 24ωρο γέμισαν» υπογράμμισε ο ίδιος την Τετάρτη μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Πήραμε περιστατικά διασωληνωμένα από το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε κοινό θάλαμο, εγώ πήρα στην κλινική μου 53χρονο που ήταν σε κοινό θάλαμο στο Παπαγεωργίου», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των άλλων νοσημάτων.

«5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο»

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που έκανε λόγο για 5.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Νοέμβριο αν δεν πάρουμε νέα μέτρα.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», τόνισε (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα, καλώντας τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στην περίπτωση όμως που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Χθες, Τρίτη 19/10/21 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού είναι 3.739, τον υψηλότερο αριθμό μετά από 7 εβδομάδες, γεγονός που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό και στον μεγάλο αριθμό τεστ τα οποία ξεπέρασαν τις 370 χιλιάδες. Διαπιστώνεται όμως σημαντική διασπορά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα χθες είχαμε 10 περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Να σημειώσουμε ότι η Αττική ξεπέρασε μετά από πολύ καιρό τα 700 νέα κρούσματα, και οι νέες διαγνώσεις σε παιδιά προσέγγισαν τις 1100. Συνολικά μέσα στον Οκτώβριο περίπου 12.200 άτομα κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει.

Η κατάσταση στη χώρα εμπνέει ανησυχία και μάλιστα χθες η επιτροπή επιδημιολόγων αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου δια δύο ακόμη περιοχές. Συγκεκριμένα, οι Περιφέρειες Γρεβενών και Τρικάλων περνούν κι αυτές πλέον στο επίπεδο 4 δηλαδή στο κόκκινο.

Έχοντας συμπληρώσει 10 ημέρες από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη εξάπλωση του ιού, δικαιολογείται η άνοδος των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει καλύτερη πορεία.

Ν. Τζανάκης: Να γίνει κακούργημα η διασπορά fake news για τον κορωνοϊό

Τέλος, με σκληρούς χαρακτηρισμούς για όσους σκορπούν fake news σχετικά με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο μίλησε στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Είναι δολοφόνοι όσοι σκορπούν τα fake news. Πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες για να μετατραπούν σε κακουργηματικές πράξεις» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους νέων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα, αλλά και το γεγονός ότι ενώ εμφανίζουν βαριά συμπτώματα, καθυστερούν να πάνε στο νοσοκομείο, ο Ν. Τζανάκης σημείωσε ότι «οι νέοι έχουν περισσότερες δυνάμεις να αντέξουν έναν υψηλό πυρετό και μια κακουχία κι επηρεάζονται και από όσα διαβάζουν, την παραπληροφόρηση και δεν πάνε στο νοσοκομείο».

Όπως ανέφερε, είναι τραγικό να ξέρεις ότι 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, είναι νεκροί. «Πρόκειται για βλακώδη παράλειψη να μην πάει κανείς να εμβολιαστεί», υπογράμμισε. Αναφερόμενος δε στον 40χρονο μελισσοκόμο που κατέληξε από κορωνοϊό στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, είπε ότι επειδή είχε νοσήσει και η οικογένεια του και το πέρασε ελαφριά, θεώρησε ότι και ο ίδιος δε θα είχε πρόβλημα και γι' αυτό δεν εμβολιάστηκε.

Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% κι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».

(τα στοιχεία είναι συντριπτικά: όσο περισσότεροι οι εμβολιασμένοι, τόσο λιγότεροι οι θάνατοι από κορωνοϊό - είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιταλία έχει 16 νεκρούς σε 60 εκατ. πληθυσμό και η Ελλάδα 40 νεκρούς 10 εκατ. πληθυσμού)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)