to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 14.11.2017

Πολιτική

Σε πανικό η αντιπολίτευση για το κοινωνικό μέρισμα - Ευ. Τσακαλώτος: «Μας βοηθάει που βάζετε τον πήχυ χαμηλά»

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος έχουν προκαλέσει εμφανή αμηχανία στην αντιπολίτευση και αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης και στην Ολομέλεια - Κατατέθηκε ήδη το νομοσχέδιο και αναμένεται η ανάρτησή του στον ιστότοπο της Βουλής ενώ, την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια


Επίθεση στην κυβέρνηση με λεκτικές υπερβολές και πολιτικές ακρότητες εξαπέλυσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων στην Ολομέλεια, στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το κοινωνικό μέρισμα, κυρίως για το ύψος του μερίσματος που τελικά θα διανεμηθεί, αφού, όπως είπαν, δεν αποτελεί παροχή προς τους πολίτες το ποσό του 1,4 δισ. που εμφανίζει η κυβέρνηση παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι το μέρισμα που θα προκύψει θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη γι' αυτούς.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η ΝΔ θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση και του χρόνου καθώς μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε την πρωτοφανή εκτίμηση ότι το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη (!), αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο, και ανέφερε ότι οι παροχές είναι προϊόν υπερφορολόγησης και «καταλήστευσης» των φορολογουμένων και προϊόν αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που πλήττεται από την υπερφορολόγηση. «Προσπαθείτε να εξαγοράσετε τους πολίτες με περίπου 700 εκατ., το μισό δηλαδή του "κοινωνικού μερίσματος" του 1,4 δισ., αφού το υπόλοιπο δεν είναι παροχές, αλλά επιστροφή παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών από τους συνταξιούχους και χρηματοδότηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» είπε ο κ. Δένδιας. «Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Άγιο Βασίλη και η τρόικα προφανώς τους τρεις μάγους» σημείωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο: «Δεν είναι δικά σας τα λεφτά για να τα διανέμει ο πρωθυπουργός σαν Άγιος Βασίλης».

Ακόμη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «ερμήνευσε» τη «σπουδή» των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων είτε λόγω της εκλογικής διαδικασίας της Κεντροαριστεράς, είτε των διαδοχικών αποκαλύψεων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. «Όσα έρχονται στη δημοσιότητα για την υπόθεση αυτή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον μεσάζοντα είναι πρωτοφανή και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί πειστικά» σημείωσε.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ του Χρ. Μαντά στο Ν. Δένδια: Αντικείμενο μελέτης η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο κοινωνικό μέρισμα

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε, στο γνωστό ύφος, πως η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι «να σου γκρεμίσω το σπίτι, να σου δώσω μία σκηνή να μείνεις» αφού κόβει με το ΕΚΑΣ και μετά δίνει 200-250 ευρώ εφάπαξ κάθε χρόνο.

«Η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι είναι δικά της τα χρήματα που διανέμει ως κοινωνικό μέρισμα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής του πρωθυπουργού να προβεί στις ανακοινώσεις, υπογραμμίζοντας ότι ήταν στο σχέδιο της κυβέρνησης και ήδη το είχε προαναγγείλει. Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Λοβέρδου για μέρισμα που θα φτάσει τελικά το ποσό των 200-250 ευρώ, (ποσό που όπως είπε ο ίδιος προκύπτει από τους υπολογισμούς του) αν αφαιρεθεί η παροχή στη ΔΕΗ και η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω που είπε ότι η αποζημίωση μερίσματος θα είναι 200 ευρώ. Όταν έρθει ο κόσμος θα δει ότι θα είναι περισσότερο και θα είναι ευχάριστη έκπληξη. Μας βοηθάει που βάζετε τον πήχυ χαμηλά».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Οι εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος

Το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της φοροληστείας των πολιτών, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Κατήγγειλε, συγκεκριμένα, ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν του «ματωμένου πλεονάσματος» και της «φοροληστείας» των πολιτών.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, ανέφερε πως δεν μπορεί να πιστέψει κανείς σοβαρά πως η επιθυμητή αναδιανομή πλούτου μπορεί να γίνει με τέτοιες πρακτικές επιδομάτων.

Την Πέμπτη θα ψηφιστεί το σχετικό σχέδιο νόμου

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο νόμου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Η κυβέρνηση εισηγείται να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή, αύριο Τετάρτη να γίνει η συζήτηση και επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και μεθαύριο Πέμπτη να γίνει η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια.

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταβάλλεται κατά το 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για την εφαπάξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα ως διανομή κοινωνικού μερίσματος για την στήριξη των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων νοικοκυριών . Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο , δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνιακού χαρακτήρα.

Πώς διανέμονται τα 1,4 δισ. -  Ποιοι είναι οι δικαιούχοι:

720 εκατ. με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης προς 3,4 εκατ. πολίτες

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο διάγγελμα της Δευτέρας ότι "από τα 1,4 δισεκατομμύρια:

-720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Προανήγγειλε ότι μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Τόνισε ότι "τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης. Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη".

Όπως είπε: "τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί".

Παράλληλα, είπε "δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ".

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:

"Για οικογένειες με δύο παιδιά,

για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

για εισόδημα 12.000,  ενίσχυση 700 ευρώ και

για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ".

315 εκατ. για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι "πέραν όμως αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις".

Συγκεκριμένα, "315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων".

Τόνισε ότι "η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις". "Εμείς", σημείωσε, "αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016". "Και το άμεσα, δεν είναι σχήμα λόγου", σχολίασε, ανακοινώνοντας ότι "η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου".

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας

Τέλος, ανακοίνωσε ότι "από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ".

Επισήμανε ότι "με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)