to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 08.04.2019

Διεθνή

Σε πανεθνική απεργία οι εκπαιδευτικοί στην Πολωνία

Οι εκπαιδευτικοί στα νηπιαγωγεία, καθώς και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση άρχισαν σήμερα επ' αόριστον εθνική απεργία στην Πολωνία απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ZNP, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης του τομέα.


«Στις 8 Απριλίου αρχίζουμε την απεργία», ανέφερε στο Twitter ο Σλάβομιρ Μπρόνιαρτς, μετά την αποτυχία στη διάρκεια της νύκτας των διαπραγματεύσεων «ύστατης ευκαιρίας», όπως είχαν αποκληθεί, με τη συντηρητική κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν από τις απολυτήριες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκτώ ημέρες πριν από αυτές του Δημοτικού.

Σύμφωνα με δύο συνδικάτα ποιυ απεργούν, η ZNP του Μπόνιαρτς και το Forum ZZ, σχεδόν 80% των σχολικών ιδρυμάτων αποφάσισαν με δημοψήφισμα να συμμετάσχουν στην κινητοποιήση, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 500.000 εκπαιδευτικούς.

Το συνδικάτο Αλληλεγγύη, που πρόσκειται στους κυβερνώντες συντηρητικούς, αποστασιοποιήθηκε από τα άλλα συνδικάτα υπογράφοντας χθες, Κυριακή, το βράδυ συμφωνία με την κυβέρνηση και αποχωρώντας από την κινητοποίηση.

Η Αλληλεγγύη ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση για μισθολογική αύξηση 15% ολόκοληρο το 2019, ενώ τα άλλα συνδικάτα εξακολουθούν να ζητούν περίπου το διπλάσιο.

Ο ακαθάριστος βασικός μισθός ενός έμπειρου εκπαιδευτικού ανέρχεται σε σχεδόν 3.500 ζλότι (814 ευρώ), ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Πολωνία. Αυτός ενός εκπαιδευτικού, που αρχίζει τη σταδιοδρομία του, αντιστοιχεί στο μισό του μέσου μισθού, σύμφωνα με το συνδικάτο ZNP.

Επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί είναι δυσαρστημένοι με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτηρίζουν χαοτική.

«Είμαστε έτοιμοι να πείσουμε την κυβέρνηση πως αυτή η απεργία δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα, αλλά υπερασπίζεται επίσης την ποιότητα της εκπαίδευσης, που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Μπρόνιαρτς της ZNP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)