to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

14:58 | 13.05.2020

Κοινωνία

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Πάρτε πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο (φωτογραφίες - βίντεο)

Mαζικά και δυναμικά μαθητές, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές, απαιτούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία και θέτουν ως κεντρικό αίτημα είναι να μην τοποθετηθούν κάμερες στις σχολικές τάξεις - Στα Προπύλαια υψώθηκε πανό που γράφει «ριαλιτι δεν είναι η σχολική ζωή».


(φωτογραφία: Άντυ Κουκλάδα)

Νέα διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σήμερα, Τετάρτη, 13 Μαΐου.

(βίντεο-φωτογραφίες: Αγγελος Καλοδούκας / περισσότερες εδώ)

Κεντρικό σύνθημα: «Υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, το δημόσιο σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

(βίντεο: Άντυ Κουκλάδα)

Διαδηλώσεις επίσης λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη

το Ηράκλειο Κρήτης:

και άλλες πόλεις της χώρας. 

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζουν «νεοφιλελεύθερο και αντιεκπαιδευτικό» το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου Κεραμέως και παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τροπολογία - big brother για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τις τάξεις, όταν θα απουσιάζουν μαθητές λόγω υγείας. Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα με φόντο το χθεσινό «άδειασμα» της Ν. Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αποφάνθηκε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, είναι νόμιμη η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων.

(φωτογραφία: ΕΦ.ΣΥΝ./Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Κάμερες τέλος - σειρά έχει το πολυνομοσχέδιο

(φωτ.: Άντυ Κουκλάδα)

«Το νομοσχέδιο ήρθε εν μέσω πανδημίας σε μία περίοδο στην οποία ήταν αδύνατο να λειτουργήσει ο συνδικαλισμός. Είχαν περισταλεί οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών, παράλληλα απαγορευόταν η δυνατότητα του συνέρχεσθαι και γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε έντονα, ζητώντας ό,τι συμβεί, να συμβεί όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία, ανοιχτή η κοινωνία, ώστε να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να διαβουλευτούν και να αποφασίσουν. Η θέση της κυρίας Υπουργού ότι μπορούν κάποιοι εν μέσω εγκλεισμού και καραντίνας να διαβουλεύονται κατά μόνας από την οικεία τους μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους», είπε χαρακτηριστικά την Τετάρτη 13/5, μιλώντας στο news247.gr, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Όσον αφορά τα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την Τράπεζα Θεμάτων από την Α' Λυκείου και την ύπαρξη της βάσης του 10 σε κάθε μάθημα του Γυμνασίου για την προαγωγή και την απόλυση του μαθητή, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μιλάει για αυστηροποίηση της εκπαίδευσης.

Όπως τονίζεται επίσης σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων των εκπαιδευτικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, «τόσο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της πανδημίας με επιδίωξη να συνεχιστούν οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές σε βάρος της δημόσιας Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών».

(φωτ.: Άντυ Κουκλάδα)

Μεταξύ των άλλων τάσσονται κατά της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, κατηγοριοποιήσεων σχολικών μονάδων, της αξιολόγησης καθώς και κατά της σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο.

Επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα δεν έχουν σχέση με την ολόπλευρη μόρφωση και τις κοινωνικές ανάγκες και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν «την, ενάντια σε κάθε επιστημονικό δεδομένο, σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Δε θα ανεχτούμε και θα ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια δημιουργίας οργουελικού περιβάλλοντος στα σχολεία μας και μετατροπής της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο».

Ζητούν επίσης να μην περάσει η ρύθμιση για ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη, καθώς κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες μαθητές να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην ειδικότητα της επιλογής τους. Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρυθμίζει την παροχή δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ζητούν, τέλος να μην επιστρέψει ο αναχρονιστικός θεσμός της «διαγωγής» στα απολυτήρια του Γυμνασίου και του Λυκείου, να μην επιστρέψει η εξοντωτική, διαβλητή και πανάκριβη για τις οικογένειες Τράπεζα Θεμάτων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αλ. Τσίπρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση (βίντεο)

«Τόσο το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, όσο και η τροπολογία αποτελούν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, προσπάθεια εκμετάλλευσης της κρίσης της πανδημίας με  επιδίωξη να συρρικνώσουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών» τονίζουν μεταξύ άλλων η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση και το Δίκτυο Προοδευτικών Ριζοσπαστικών και Ανεξάρτητων Κινήσεων καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, την Τετάρτη 13 Μαΐου, σε συστράτευση.

Αναλυτικά το κάλεσμα της ΟΛΜΕ:

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και  τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

 • κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
 • αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών
 • ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 13 Μαΐου στη 1μμ.

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
 • Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
 • Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)