to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:28 | 30.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Το "σε όποιον αρέσει" είναι μία αντίληψη που δυστυχώς υπάρχει ακόμη μέσα στην αστυνομία»

Σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Δ. Πάκου και Σ. Μαυροειδάκου περί των αστυνομικών πρακτικών στην υπόθεση του τραγικού θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, παίρνουν οι δύο συνδικαλιστές αστυνομικοί Μάνος Μαργετάκης και Βασίλης Κούτσικος -ελπίζοντας πως η ΕΔΕ θα ρίξει φως και στην μεταχείριση του θύματος από τους αστυνομικούς- οι οποίοι μιλούν στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά για την αστυνομική αυθαιρεσία και την ανάγκη να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας.


«Η αστυνομία είναι ένα θεσμικό όργανο που οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο και να υπόκειται σε έλεγχο, δεν αποτελεί κράτος εν κράτει... είμαστε διαφορετική φωνή και προσέγγιση των πραγμάτων από την αντίληψη «έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσει» η οποία δυστυχώς υπάρχει ακόμη στην αστυνομία. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος που είναι πλειοψηφία εξέφρασε με τη φράση του την πλειοψηφική άποψη...», επισημαίνουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί Μάνος Μαργετάκης από το ΔΣ και το ΕΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων  (ΠΟΑΣΥ) και ο Βασίλης Κούτσικος από το ΔΣ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.
 

Η συζήτηση με με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, την βίαιη συμπεριφορά - αυθαιρεσία;- των αστυνομικών που επιλήφθηκαν της υπόθεσης στην Γλαδστώνος, αλλά και όσα ακολούθησαν, οι αποκαλύψεις, η διαχείριση του γεγονότος από τα ΜΜΕ, και κυρίως οι δηλώσεις συνδικαλιστών αστυνομικών, του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκου «αυτές είναι οι αστυνομικές πρακτικές και σ΄ όποιον αρέσει» και του γ.γ. των Ειδικών Φρουρών, Στράτου Μαυροειδάκου περί «άριστης δουλειάς σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές».


-Οι δηλώσεις των συναδέλφων σας συνδικαλιστών που εκφράζουν ένα μέρος της αστυνομίας, αφού είναι εκλεγμένοι, προξενούν εντύπωση γιατί φαίνεται πως κουνάνε σαν μηχανισμός και το δάχτυλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και σαν εκβιαστικό το «σε όποιον αρέσει»

«Δε μπορώ να διανοηθώ ότι είπε συνδικαλιστής αστυνομικός την κουβέντα «σε όποιον αρέσει», να πω ότι το είπε εν τη ρύμη του λόγου του. Όλοι θα πρέπει να ξέρουν, και αστυνομικοί και πολίτες ότι η αστυνομία λειτουργεί με κάποιους κανόνες, είναι ένα θεσμικό όργανο που οφείλει να λειτουργεί σε δημοκρατικό πλαίσιο, δεν αποτελεί κράτος εν κράτει και υπόκειται σε έλεγχο. Και οι διαδικασίες, και ο έλεγχος, και οι δράσεις του οργάνου πρέπει να εξελίσσονται διαρκώς με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, σε όφελος  και για την προστασία των πολιτών», απαντά ο κ. Μαργετάκης.

-Δεν αντανακλούσε αντίληψη η φράση του λέτε; .Υπάρχει αυτή η αντίληψη σε κομμάτι της αστυνομίας;

-Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο δικό μας, υπάρχουν οι αστυνομικοί που δεν επιτελούν τα καθήκοντα τους ή δεν είναι εκπαιδευμένοι όπως πρέπει. Έχουμε δει και στο παρελθόν πολύ τραγικά λάθη της Αστυνομίας. Θεωρώ όμως πως όσο περνά ο καιρός, και η κοινωνία εξελίσσεται και όσο η βία καταδικάζεται, και η Αστυνομία θα γίνεται καλύτερη, και η κοινωνία.

-Και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και ο Κώδικας Δεοντολογίας άλλα λένε από εκείνα που έκαναν...

-Προσεγγίζω καταρχήν το συγκεκριμένο περιστατικό ως μία τραγωδία, κι όποιος έχει δημόσιο λόγο, βλέποντας τα δύο βίντεο που βγήκαν στη δημοσιότητα, δεν δικαιούται να το προσεγγίσει αλλιώς. Είναι ένα καμπανάκι οι εικόνες, που χτύπησε την ίδια την  κοινωνία, το υγιές κομμάτι της οποίας νιώθει σοκαρισμένο, λέει ο κ. Κούτσικος. Εμείς σαν μειοψηφία στα συνδικαλιστικά όργανα, θέλουμε να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα στη δουλειά μας, είμαστε διαφορετική φωνή και προσέγγιση των πραγμάτων.
Ναι είναι μία αντίληψη αυτή το «έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσει», υπάρχει δυστυχώς ακόμη αυτή η αντίληψη. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος που είναι πλειοψηφία εξέφρασε με τη φράση του την πλειοψηφική άποψη, (με βάση τους συνδικαλιστικούς συσχετισμούς) έτσι είμαστε κι άμα σας αρέσει.

-Έχουμε δρόμο δηλαδή για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας,

-Πολύ δρόμο. Κι όλη η Αστυνομία χρειάζεται εκπαίδευση στα ζητήματα των δικαιωμάτων και στα ανθρωπιστικά.

-Για το συγκεκριμένο περιστατικό. Έχουμε αυτοδικία, δε νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι αυτό, από κει και πέρα αιτιολογείτε την συμπεριφορά των αστυνομικών στο θύμα;

-Καταδικαστέα σε όλο της το μέγεθος η αυτοδικία από πολίτες. Οι αστυνομικοί φτάνουν στο σημείο μετά την αυτοδικία, και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ, με βάση την εικόνα που έχουμε από τα βίντεο και τις μαρτυρικές καταθέσεις. Φτάνουν και βλέπουν έναν άνθρωπο αιμόφυρτο πεσμένο κάτω.  Αν είχαν φτάσει νωρίτερα , δεν θα είχε συμβεί όλο αυτό που δυστυχώς συνέβη, γιατί θα ήταν παρών το κράτος.
Να δούμε κατά πόσον κάποιες δράσεις υπερβαίνουν τη νομιμότητα. Οι ΔΙΑΣ πάνε εκεί που δεν πάει κάποιος άλλος. Όταν πάνε εκεί δεν ξέρουν τι έχει συμβεί, δεν είναι γνώστες της αυτοδικίας. Φτάνουν στο σημείο, βλέπουν τον Ζακ πεσμένο και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να δώσουν μία λύση, διαφυλάσσοντας τον εαυτό τους, τους πολίτες και φυσικά τον ίδιο τον Ζακ. Είναι τραγικό και το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι κάτω χτυπημένος κι ένας από τους πενήντα γύρω γύρω δε φώναξε κάτι, μην τον χτυπάτε ή κάτι. Αν ή αστυνομία ερχόταν νωρίτερα θα είχε αλλάξει η εξέλιξη του περιστατικού, διότι, αν και δε γνωρίζουμε τη δικογραφία, μπορεί να μην πρόκειται καν για ληστεία, κάθε μέρα βγαίνουν και άλλα. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία.

-Υπάρχουν τρία μελανά σημεία στο χειρισμό της Αστυνομίας, η βίαιη πράξη τουλάχιστον ενός αστυνομικού να κλωτσάει τον πεσμένο, αναίσθητο Ζακ, και δύο λάθη, το μαχαίρι με γυμνά χέρια και ότι δεν σφράγισαν το χώρο, με αποτέλεσμα ο ενεχυροδανειστή να τα σκουπίσει κυριολεκτικά όλα τα στοιχεία.

-Για τη δράση συναδέλφων, έχει διαταχθεί η ΕΔΕ, είμαι σίγουρος ότι θα χυθεί άπλετο φως, αν υπάρχουν υπερβολικές πρακτικές θα προκύψει από την ΕΔΕ, κι αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.  Χτυπάει πολύ άσχημα σε έναν άνθρωπο ημιλιπόθυμο να είναι από πάνω του 8 άνθρωποι, βλέπω από το βίντεο ότι δυσκολεύθηκαν να του βάλουν χειροπέδες, δεν έδινε το χέρι του δε ξέρω γιατί , ίσως δε μπορούσε. Επικρατεί μία ένταση γιατί είχαν πάρει και σήμα για ένοπλη ληστεία από άνθρωπο σε αμόκ κι εφαρμόζουν την χειροπέδηση με το γόνατο στη πλάτη όπως έχουν εκπαιδευτεί.

-Αν το ΕΚΑΒ είπε ότι εγώ δεν τον μεταφέρω αν δε του βάλετε χειροπέδες, να δικαιολογήσουμε τη χειροπέδηση όπως έγινε, αν όμως δεν το ζήτησε, ποιος ο λόγος να βάλουν χειροπέδες; Πάντως η κλωτσιά δεν δικαιολογείται

-Η μεγάλη διαφορά μας με τον κ Πάκο είναι πως εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΔΕ πρέπει να γίνει , εκείνος δε βρίσκει το λόγο. Να εξετασθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά, και η κλωτσιά από ένστολο. Εμείς θέλουμε να γίνει η ΕΔΕ, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί θέλουμε να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τη κοινωνία και χωρίς αλήθεια και δικαιοσύνη δεν μπορεί να χτισθεί.

-Η πολιτική ηγεσία έχει πει πως η πολιτική κατεύθυνση σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι αντιμετωπίζουμε την εγκληματικότητα, χωρίς αυταρχισμό και καταστολή...
 
-Η χειροπέδηση είναι από μόνη της βία κι αυτό που λέω δεν έχει σχέση με το «έτσι είμαστε και σε όποιον αρέσει», το οποίο πρέπει να το δούμε. Να δούμε την νοοτροπία που υπάρχει και πρέπει να αλλάξει και πως εντέλει θα επιβληθεί σε έναν μηχανισμό ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Εμείς τη λογοδοσία την θέλουμε , πιστεύουμε ότι αυτός είναι και ο τρόπος να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας κι αυτός είναι και ο τρόπος να μη πέφτουν οι αστυνομικοί θύματα στερεοτυπικών αντιλήψεων. Παραδόθηκε ένας άνθρωπος νεκρός, έκανε η αστυνομία καλά τη δουλειά της; Εγώ εκεί θα εστίαζα, τι συνέβη μετά για να μάθουμε την αλήθεια. Έγιναν όλα όπως έπρεπε για να έχει η δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία; Ή ψάχνουμε σε θολά νερά γιατί έγιναν λάθη από τη πρώτη στιγμή; Λάθη όμως που κοστίζουν σε αλήθεια ... τονίζει ο κ. Κούτσικος.
 
-Χωρίς να γνωρίζουμε αν ο Ζακ Κωστόπουλος είχε πάρει ουσίες, να τονίσουμε πως υπάρχει ζήτημα με τα εξαρτημένα άτομα και η Πολιτεία πρέπει να σκύψει σε αυτούς τους ανθρώπους, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, οι δομές. Προσπαθεί τώρα ο Ανδρέας Ξανθός με το Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του προβήματος των ναρκωτικών. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας τα εξαρτημένα άτομα, είναι δουλειά της Πολιτείας, ώστε να μη φτάνουν στο έγκλημα που τότε γίνεται δουλειά της αστυνομίας, καταλήγει ο κ. Μαργετάκης.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)