to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 06.03.2019

Οικονομία

Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές σχεδόν το 90% του 10ετούς ομολόγου

Τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ στη δημοσιότητα δείχνουν ότι 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (Fund Managers), 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds)


Σε μακροπρόθεσμους ποιοτικούς επενδυτές κατέληξε σχεδόν το 90% της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ στη δημοσιότητα δείχνουν ότι 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (Fund Managers), 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds).

H τελική διανομή δείχνει ακόμη ότι σε ποσοστό 37,5% η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 12% από την Ελλάδα, 9,5% από τη Γαλλία, 8% από τις ΗΠΑ, 6,5% από την Ιταλία, 6% από τις σκανδιναβικές χώρες, 5% από την Ιβηρική Χερσόνησο και 5,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους ελληνικούς τίτλους ήταν ισχυρή και άμεση, με αποτέλεσμα στην πρώτη μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συγκεντρωθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής «καθοδήγησης» από το 4,125% στο 3,90-4% και στη συνέχεια τον ορισμό της τελικής απόδοσης στο 3,9% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Δ. Τζανακόπουλος: Ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας

Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, της ικανότητάς της να εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με έξοδο στις διεθνείς αγορές. Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία, που το ελληνικό δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και μάλιστα με ένα επιτόκιο το οποίο αγγίζει ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004 - 2005. Αυτό δείχνει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε συνθήκη κανονικότητας, σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα (Τετάρτη 6/3) στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου, ενώ απευθυνόμενος στη ΝΔ τόνισε ότι καταρρέουν όλα τα καταστροφολογικά αφηγήματά της περί συγκεκαλυμμένου μνημονίου και αδυναμίας εξόδου στις αγορές. «Οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα και ποιος είναι εκείνος ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να καταστροφολογεί» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Σταθάκης: Αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης η έξοδος στις αγορές (βίντεο)

Χ. Γκότσης: Επιστροφή στις αγορές με πολλαπλά οφέλη

Η επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αποτελεί σταθμό για τη χώρα και αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία. Δημιουργεί ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις για φθηνότερη χρηματοδότηση από πηγές κεφαλαίου από το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να φέρει και επιπλέον κεφάλαια στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτά τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, και προσθέτει: «Η επιτυχημένη δεύτερη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου για άντληση έως 2,5 δισ. ευρώ με προσφορά δεκαετών τίτλων, αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις διεθνείς αγορές. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, προσφορά έξι φορές περισσότερων κεφαλαίων, το ικανοποιητικό για το πρώτο δεκαετές επιτόκιο του 3,9% και κυρίως η σύνθεση της ποιότητας των επενδυτών, με υπεροχή των μακροπρόθεσμων (90%) από όλα τα μέρη του κόσμου έναντι των hedge funds, δείχνουν ότι η χαμένη εμπιστοσύνη από τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η χώρα στους εταίρους μας πριν ξεσπάσει η κρίση, αρχίζει να ανακτάται.

Η επιτυχία αυτή εδράζεται κυρίως στη συνετή άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής, στην ανοδική πορεία του ΑΕΠ εδώ και 7 τρίμηνα και τη θετική προοπτική του, καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης και κυρίως από το άλμα των δύο βαθμίδων με σταθερή προοπτική της Moody's της περασμένης Παρασκευής. Χωρίς αμφιβολία σημαντικό ρόλο στην απόφαση των επενδυτών να εντάξουν τη χώρα μας στον επενδυτικό τους χάρτη έπαιξαν και οι καλές αποδόσεις».

Σε ότι αφορά, τώρα, τα οφέλη που προέκυψαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πάνω απ' όλα είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση των σχέσεών μας με τους σοβαρούς εκπροσώπους των αγορών. Επίσης, πολύ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της έκδοσης στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόσο για τις τράπεζες που θα θελήσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω κυρίως της έκδοσης καλυμμένων ομολόγων με ευνοϊκότερους τώρα όρους, ενώ στις αγορές Tier II και Senior η πρόσβαση θα είναι δύσκολη, αν προηγουμένως δεν προκύψουν σαφή αποτελέσματα από την εφαρμογή των προτάσεων του ΤΧΣ ή της Τράπεζας της Ελλάδος για μια δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στο επόμενο διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, το ευνοϊκότερο επιτοκιακό περιβάλλον, που δημιουργείται μετά την έκδοση του 10ετούς, θα ευνοήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσδοκούν σε πιστωτική τραπεζική επέκταση με χαμηλότερο κόστος χρήματος για τη νέα περίοδο. Επιπρόσθετα, θετική θα είναι και η επίδραση στη νέα ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία συμβάλλει σημαντικά στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων, ως μια νέα εναλλακτική της τραπεζικής χρηματοδότησης πηγή άντλησης κεφαλαίων. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως λέει, θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, θα λειτουργήσει ενισχυτικά των επενδύσεων και των εξαγωγών και θα επιδράσει ως προωθητικός μοχλός στην ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα βελτιωθεί η απασχόληση, τα εισοδήματα και οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)