to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:11 | 16.02.2021

Πολιτική

Σε λευκό κλοιό η χώρα - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, τρεις νεκροί από την κακοκαιρία (liveblog)

Τρεις οι νεκροί από την κακοκαιρία - Η διακοπή ρεύματος «έκοψε» το οξυγόνο σε ασθενή στην Εύβοια - Πολλαπλά προβλήματα σε όλη την Αττική από τη σφοδρή χιονόπτωση και την απουσία σοβαρού σχεδίου αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Μήδεια» - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει - 250 χιλιάδες νοικοκυριά εκτιμάται ότι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα - Κλειστή μέχρι τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης η κεντρική αρτηρία της χώρας, η ΕΟ Αθηνών - Λαμίας στο τμήμα της Αττικής - Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης


(Ακρόπολη, φωτογραφία Σάββας Καρμανιόλας)

Στα λευκά έντυσε ολόκληρη τη χώρα η κακοκαιρία «Μήδεια», με τα έντονα φαινόμενα να πλήττουν και την Αθήνα. Μπορεί το χιόνι να χάρισε εντυπωσιακές εικόνες και να αποτέλεσε ευκαιρία για «διάλειμμα» για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας, την ίδια στιγμή όμως προξένησε σοβαρά προβλήματα που δεν αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα.

Τρεις οι νεκροί - Η διακοπή ρεύματος «έκοψε» το οξυγόνο σε ασθενή

Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι καθώς νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στο Οροπέδιο Λασιθίου, έξω από το μαντρί του, ενώ τη ζωή του έχασε κι ένας 80χρονος στο χωριό Τρούπι της Εύβοιας, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Ο τρίτος νεκρός, σύμφωνα με την Ευβοϊκή Γνώμη, είναι ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων της Εύβοιας, ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 73χρονος έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από τη χιονισμένη Αθήνα - εδώ το βίντεο του Reuters

Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Η κακοκαιρία, που σάρωσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την περιοχή της πρωτεύουσας από το βράδυ της Δευτέρας και όλη την Τρίτη, είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, με χιλιάδες νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης, ιδίως σε δήμους των βορείων προαστίων (η κυβερνητική ανικανότητα να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες προξένησε δυσαρέσκεια ακόμη και στον... Στέφανο Μάνο).

Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές έχουν ζητήσει και τη συνδρομή του στρατού για να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» κυρίως στην Αττική αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότηση.

Οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα συνεχιστούν και το βράδυ, ιδίως στα βόρεια προάστια και την ανατολική Αττική. Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής ολιγωρίας, η παράταση του κλεισίματος της ΕΟ Αθηνών - Λαμίας ως τις 7 το πρωί της Τετάρτης - κλείσιμο που εκτιμάται ότι γλίτωσε τον ιδιώτη διαχειριστή του δρόμου από πρόστιμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη το πρωί

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη στη ΓΓΠΠ το πρωί της Τρίτης για την αντιμετώπιση των φαινομένων, με τον ίδιο να συστήνει... υπομονή στους πολίτες και να εστιάζει στα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, και στην αναβολή των εμβολιασμών.

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:  Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για τη «Μήδεια»

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εστιάζει στην κακή διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, το κλείσιμο της Εθνικής Οδού και τις περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση, τονίζοντας: «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό.  Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν χθες την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα».

Διακοπές ρεύματος σε 29 περιοχές της Αττικής, από τη Γλυφάδα ως το Γραμματικό

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα στην Αττική εντοπίζονταν το απόγευμα της Τρίτης στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση Ο κ. Μάνος έκανε έκκληση στους πολίτες να δηλώνουν τις βλάβες ώστε οι υπεύθυνοι να έχουν εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση.

Μετά τις 7 το πρωί της Τετάρτης τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, το απόγευμα της Τρίτης, για την Τετάρτη, «γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε και την Τετάρτη 17/2 να λειτουργήσει το τμήμα της γραμμής Πειραιάς – Ν. Ιωνία και να τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κηφισιά., εφόσον αυτό καταστεί εφικτό», αναφέρει ο ΟΑΣΑ. Προσθέτει ότι όσα δρομολόγια επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν, θα ξεκινήσουν μετά τις 07.00.

Αλ. Τσίπρας: Ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους βούλιαξε στο χιόνι

Κριτική σε πολλαπλά επίπεδα της κυβερνητικής (ανικανότητας) διαχείρισης της πανδημίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το απόγευμα της Τρίτης: Κλείσιμο της Εθνικής Οδού για δύο μέρες, σύσταση για «υπομονή» από την κυβέρνηση στους αποκλεισμένους στα σπίτια τους πολίτες, αδυναμία ανταπόκρισης του ΔΕΔΔΗΕ λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι όλα αυτά με εκκωφαντική σιωπή από τα περισσότερα ΜΜΕ, την ώρα που στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα δωράκι στους καναλάρχες, γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κακοκαιρίας, με όλες τις σημαντικές χρηστικές πληροφορίες, στο Liveblog που ακολουθεί:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)