to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 28.08.2018

Κοινωνία

Σε λειτουργία το σχολικό συγκρότημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίας Παρασκευής

Στην διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς τίθεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα σχολικής στέγης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο υλοποιήθηκε από την ΚΤΥΠ ΑΕ, δίνοντας οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης εκατοντάδων μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.


Πρόκειται για το υπερσύγχρονο και πολυδύναμο σχολικό συγκρότημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίας Παρασκευής, δυναμικότητας 750 μαθητών το οποίο παραδόθηκε από την ΚΤΥΠ ΑΕ προς χρήση στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς..

Στο νέο σχολικό συγκρότημα θα στεγαστούν το 1ο ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής και το ΣΕΚ Αγίας Παρασκευής καθώς κι ένα ακόμη Επαγγελματικό Λύκειο που θα υποδείξει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η διοικητική παράδοση – παραλαβή του έργου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ Γιάννη Xαρωνίτη, του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας Latern Constructions.

Από πλευράς ΚΤΥΠ ΑΕ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής Έργων Θεόδωρος Κυριαζόπουλος και η Επιβλέπουσα του έργου και προϊσταμένη Τμήματος Επίβλεψης Έργων Παιδείας, Κατερίνα Γιατράκου.

Με την ολοκλήρωση του έργου επιλύεται άμεσα το κρίσιμο στεγαστικό πρόβλημα για πάνω από 500 μαθητές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που σήμερα συνωστίζονται σε ενοικιαζόμενους και ακατάλληλους σχολικούς χώρους.

Το νέο σχολικό συγκρότημα αναπτύσσεται σε ακίνητο 10,6 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τέσσερα, στατικώς ανεξάρτητα σχολικά κτίρια, συνολικής δόμησης 10.150 τ.μ.. Στα τρία από αυτά στεγάζονται 23 αίθουσες διδασκαλίας και 23 εργαστήρια καθώς και όλες οι απαραίτητες υποδομές (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, βοηθητικοί χώροι, χώροι εστίασης, αποδυτήρια, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων κλπ.). Διαθέτει ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ-βόλει και υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 50 θέσεων. Στο τέταρτο στατικώς ανεξάρτητο κτίριο στεγάζεται η υπερσύγχρονη κλειστή Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων χωρητικότητας 440 θέσεων η οποία διαθέτει ειδική οπτικοακουστική υποδομή για την διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων.

Πέριξ του συγκροτήματος αναπτύσσεται φυτεμένος περιβάλλοντας χώρος, ενώ έχουν τοποθετηθεί ηχοπετάσματα προδιαγραφών αυτοκινητοδρόμου , ώστε να περιοριστεί η ηχητική όχληση των περιοίκων.

Το συνολικό κόστος του έργου (α και β φάση) ανήλθε σε 10.387.376,07 ευρώ.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι η ολοκλήρωση του έργου, έβαλε τέλος σε ένα δεκαετές σήριαλ που λίγο έλειψε να κοστίσει την μη υλοποίηση του.

Το έργο το οποίο αποτελούσε χρόνιο αίτημα υπέρτοπικής σημασίας, είχε ξεκινήσει το 2007, στην θέση όπου παλαιότερα βρισκόταν τα γνωστά “Εκπαιδευτήρια Μπαρμπίκα”, ωστόσο οι εργασίες προχώρησαν με προβλήματα και εν τέλει σταμάτησαν το 2010 ενώ το 2012 ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Το κτίριο παρέμενε ημιτελές και εγκαταλελειμμένο για χρόνια, έρμαιο σε βανδαλισμούς, προκαλώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που έβλεπε τον χώρο που επρόκειτο να φιλοξενήσει το σχολείο να έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και άντρο παραβατικότητας.

Το έργο επανεκκινήθηκε, μόλις το 2016, έπειτα από ενέργειες της διοίκησης και των υπηρεσιών της ΚΤΥΠ ΑΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις και προωθήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο του 2016 κα
ι να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα, παρά τις εξαιρετικές τεχνικές δυσκολίες λόγω της ιδιαιτερότητας του έργου.

tags: ΕΠΑΛ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)