to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:35 | 21.02.2017

Οικονομία

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα του Eurogroup - Μαξίμου: «Oύτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»

Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα - Σύμφωνα με κυβερνητικές η συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».


Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε χθες επιτρέποντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για την περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει πως στο τέλος του προγράμματος το Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι στη δημοσιονομική θέση να βγει στις αγορές, είτε επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων είτε οι απαισιόδοξες του ΔΝΤ. Επιπλέον, στην περίπτωση που επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως εφόσον το νέο πακέτο εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το σύνολο των 86 δισ. που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα και επομένως αποκλείεται η παράτασή του ή ένα νέο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων.

Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες θεωρείται περισσότερο πιθανό να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται πως μετά τη χθεσινή συμφωνία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, την οποία αναγνωρίζει και το Ταμείο αυξάνοντας τις πιθανότητες παραμονής του. Όσο για το αν είναι τεχνικά εφικτό να συνάψει η Ελλάδα πρόγραμμα με το ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, οι Βρυξέλλες πιστοποιούν πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές η συμφωνία  περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος  ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.


 

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί - Ρένγκλινγκ μετά το Eurogroup:


 

Συνεχής ενημέρωση από το LEFT.gr:

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)