to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 26.06.2019

Διεθνή

Σε κρίση το σχέδιο της ισπανικής ακροδεξιάς με τους Ciudadanos για αποτροπή «αριστερών αυτοδιοικήσεων»

Το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox ανακοίνωσε πως αρνείται πλέον να αναλάβει αυτοδιοικητικές θέσεις σε δημαρχίες (όπως η πρωτεύουσα Μαδρίτη), όπου το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos ασκεί βέτο για τη συμμετοχή του σε μία δεξιά τρικομματική συμμαχία, παρά το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει η παράταξη με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).


Κατηγορώντας το ΡΡ και τους Ciudadanos για μονομερή χειρισμό της συμφωνίας «σχηματισμού συμμαχικών δημαρχιών» σε εκείνους τους δήμους όπου το άθροισμα των ψήφων στα τρία δεξιά κόμματα είναι δυνατόν να αποτρέψουν «αριστερές αυτοδιοικήσεις», το Vox δήλωσε πως με αυτήν την απόφαση διαψεύδει τον μύθο ότι επιδιώκει «πολυθρόνες» στα τοπικά όργανα αποφάσεων. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του στο Κοινοβούλιο, Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, το κόμμα του «αρνείται να αναλάβει οποιοδήποτε υπεύθυνο αξίωμα οποιουδήποτε τύπου και σε οποιαδήποτε υπηρεσία σε εκείνους τους τόπους όπου δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία».

Μολονότι ερωτήθηκε, ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος δεν θέλησε να αποσαφηνίσει σε ποιες άλλες πόλεις, πλην της Μαδρίτης, το Vox θα εφαρμόσει την απόφασή του να απέχει από τα όργανα διοίκησης του δήμου και να «περάσει στην αντιπολίτευση, εξετάζοντας, ελέγχοντας και κρίνοντας» τις μειοψηφικές αυτοδιοικήσεις των συμμαχιών PP-Ciudadanos. Πάντως, οι έδρες των ακροδεξιών ήσαν κρίσιμες για να εκλεγούν δεξιές δημαρχίες στη Θαραγόθα, το Τερουέλ, τη Γρανάδα, την Παλένθια, το Μπανταχόθ και την Αλμερία, μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τη Μαδρίτη, ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος ανακοίνωσε πως η τοπική ηγέτης του Vox Ροθίο Μοναστέριο θα επικοινωνήσει σήμερα με τα άλλα κόμματα για να τους θέσει εν γνώσει το πρόγραμμά του. Μολονότι είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως οι διαπραγματεύσεις για την εκλογή της Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο—υποψηφίας του ΡΡ στην περιφέρεια της Μαδρίτης—έχουν τελματώσει, ο ίδιος εκπρόσωπος το αρνήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως αυτές ούτε καν έχουν αρχίσει, καθώς μόλις έχει συσταθεί σε σώμα η τοπική Βουλή.

Δεν θέλησε επίσης να αποκαλύψει εάν το κόμμα του θα απαιτήσει θέσεις περιφερειακών υπευθύνων για να στηρίξουν την υποψήφια του ΡΡ, υπογράμμισε όμως πως το Vox θα εκθέσει το πρόγραμμά του και όποιο κόμμα το δεχθεί «λελογισμένα» θα εξασφαλίσει την στήριξή του.

Ωστόσο ακόμη απομένει μία εβδομάδα έως ότου ο πρόεδρος της περιφερειακής Βουλής Χουάν Τρινιδάδ προτείνει έναν υποψήφιο για την πρώτη ψηφοφορία στις 11 Ιουλίου, συνεπώς υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Ο Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος δεν θέλησε να αναφερθεί ούτε και στην περίπτωση της Μούρθιας, όπου οι «τρεις δεξιές» έχουν την πλειοψηφία, υπαινισσόμενος πως μάλλον οι Ciudadanos ετοιμάζονται να συμπράξουν με τους Σοσιαλιστές του PSOE, παρότι το κόμμα του Άλβερτ Ριβέρα έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το PP, του οποίου όμως η βιωσιμότητα συναρτάται αποκλειστικά από τις έδρες του Vox.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, από El Pais, El Publico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)