to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 07.05.2014

Διεθνή

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Μαριούπολη - Να ακυρωθεί "φιλορωσικό" δημοψήφισμα ζητάει ο Πούτιν

Για «τυπική φασιστική ενέργεια» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ αναφερόμενος στο δολοφονικό εμπρησμό στην Οδησσό - Να ακυρώσουν το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου, κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν - «"Λόγια του αέρα" η παρέμβαση Πούτιν», η απάντηση του ουκρανού πρωθυπουργού - ΝΑΤΟ προς Ρωσία: "Αποσύρετε τα στρατεύματά σας από τα σύνορά με την Ουκρανία"


(Ουκρανικά στρατεύματα σε σημείο ελέγχου μεταξύ Κραματόρσκ και Σλαβιάσνκ)

[ Διαβάστε - δείτε τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στη σκία του νεοναζιστικού εγκλήματος στην Οδησσό ]

Να ακυρώσουν το δημοψήφισμα που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου, κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη σημερινή συνάντηση στη Μόσχα, με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Ντιντιέ Μπουκχάλτερ.

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία στηρίζει την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για διεθνή διαβούλευση με σκοπό την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, τονίζοντας ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ώστε "όλοι οι άνθρωποι στην νοτιοανατολική Ουκρανία να πειστούν ότι, και μετά τις προεδρικές εκλογές της 24ης Μαΐου στη χώρα, τα δικαιώματά τους θα είναι εξασφαλισμένα".

Από την πλευρά του, ο Μπουκχάλτερ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο ότι εντός των προσεχών ωρών ο ΟΑΣΕ θα παρουσιάσει στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία "οδικό χάρτη" για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, ο οποίος προτείνει τον τερματισμό της βίας, δημιουργία διαλόγου και διεξαγωγή εκλογών.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποφύγει να επιδεινώσει την κρίση στην Ουκρανία διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις. "Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε βήματα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει αντίθετα σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, μετά από Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. "Περαιτέρω βήματα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα σημάνουν επιπλέον κυρώσεις", τόνισε ο Φαν Ρόμπαϊ.

Ωστόσο, ο Φον Ρόμπαϊ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ επεσήμανε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, είναι "απαράδεκτη". Η Ρωσία καταβάλλει "μια τεράστια προσπάθεια (διασποράς) προπαγάνδας", σημείωσε ο Χέιγκ μιλώντας στους δημοσιογράφους, και υπογράμμισε πως η αποτυχία των προεδρικών εκλογών θα ήταν "ένα βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία". (Αυγή)

Αντιδρά ο Ουκρανός πρωθυπουργός στο κάλεσμα που έκανε ο ο Ρώσος πρόεδρος προς τους φιλορώσους αυτονομιστές, για να αναβάλουν το δημοψήφισμα της Κυριακής

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απέρριψε, με τον χαρακτηρισμό «λόγια του αέρα», την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας να αναβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία δύο περιφερειών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

«Ο Γιάτσενιουκ αναφερόμενος στην πρόταση Πούτιν για την αναβολή του δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία: Δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε λόγια του αέρα», μετέδωσε το πρακτορείο σε επείγον τηλεγράφημά του. (Εφημερίδα των Συντακτών)

ΝΑΤΟ προς Ρωσία: "Αποσύρετε τα στρατεύματά σας από τα σύνορά με την Ουκρανία"

Να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με τη χώρα κάλεσε τη Ρωσία ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, προκειμένου, όπως δήλωσε, να δημιουργηθεί μια βάση για να εξευρεθεί μια πολιτική διευθέτηση της ρωσοουκρανικής διένεξης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή των ουκρανικών συνόρων.

"Η Ρωσία οφείλει να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματα της από τα ουκρανικά σύνορα, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν πολιτικές λύσεις", είπε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ.

Προειδοποίησε δε ότι αν χρειαστεί το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αυξηθεί η ασφάλεια των κρατών-μελών του Συμφώνου και συμμάχων του στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικά γυμνάσια, αναθεώρηση των σχεδίων άμυνας και ανάπτυξη τακτικών δυνάμεων. (Αυγή)

---------------------------------

Σκηνικό εμφυλίου πολέμου συνεχίζει να επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να θάβουν τους νεκρούς των συγκρούσεων των τελευταίων ημέρων ενώ οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους. Ένταση το προηγούμενο βράδυ στο Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, νέος κυβερνήτης στην Οδησσό μετά την πολύνεκρη τραγωδία.

A woman lays flowers at a memorial to the role of the city of Odessa in World War Two near the walls of Moscow's Kremlin May 6, 2014. REUTERS-Artur Bainozarov

Οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Σλαβιάνσκ καταγγέλλουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει την πόλη εξαπολύουν πυρά εναντίον κάθε οχήματος ή πολίτη που επιχειρείει να βγει από το Σλαβιάνσκ.  Σύμφωνα με αναφορές φιλορώσων στα ρωσικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.

Ήρεμα δεν είναι τα πνεύματα ούτε στη Μαριούπολη: Το πρωί της Τετάρτης, οι ουκρανικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του υπό κατάληψη δημαρχείου της πόλης έπειτα από συγκρούσεις με τους φιλορώσους καταληψίες. .

Google map

H ένταση είχε φτάσει το βράδυ της Τρίτης και στο Ντονέτσκ. Παράλληλα, το Κίεβο απέπεμψε τον κυβερνήτη στην Οδησσό, στη θέση του οποίου ορίστηκε ο βουλευτής Ιγκόρ Παλούτσια. Την επαύριο της τραγωδίας στην πόλη είχε αποπεμφθεί και ο αστυνομικός διοικητής στην Οδησσό ενώ ο ουκρανός πρωθυπουργός επέρριψε στην αστυνομία την ευθύνη λόγω της αδράνειάς της, λέγοντας όμως πως τα περιστατικά είχαν ξεκινήσει οι φιλορώσοι. 

Pro-Russian armed separatists guard a street near an administrative building in Donetsk May 6, 2014. REUTERS-Konstantin Chernichkin

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, ανέφερε ότι το κλίμα σύγκρουσης με τη Ρωσία επιβάλει την εξέταση εγκατάστασης μόνιμων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής μόνιμων δυνάμεων στις χώρες-μέλη της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη, ο Μπρίντλοβ απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».

Πηγές: Russia Today, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)