to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 05.11.2013

Πολιτική

Σε κλοιό διαμαρτυριών η πρώτη μέρα των συναντήσεων κυβέρνησης - Τρόικας

Με... ρίψη κερμάτων ξεκίνησε το πρωί η επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στα ελληνικά υπουργεία, με φυγάδευση ολοκληρώθηκε. Αύριο, ημέρα γενικής απεργίας των εργαζομένων, θα γίνει η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση με το κλιμάκιο της Τρόικας.


Η σημερινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών ήταν επεισοδιακή, αρχής γενομένης από τα κέρματα που πέταξε ένας πολίτης στο αυτοκίνητο του Πολ Τόμσεν κατά την άφιξή του στο υπουργείο.



Στη συνέχεια, υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον 6ο όροφο του υπουργείου, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις.


Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών.


Στο τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών φυγαδεύτηκαν από το υπόγειο του υπουργείου, η είσοδος του οποίου είχε αποκλειστεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τα θέματα που συζητήθηκαν

 «Ικανοποιητική» χαρακτήρισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τη σημερινή συνεργασία του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.



Στη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά έθεσε την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού ως βασικό επιχείρημα προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, «οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση». Απέφυγε πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

  •     Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.
  •     Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.
  •     Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.


Κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό θα παίξει ρόλο στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στελέχη της τρόικας εξέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών μετά την συνάντησή τους με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, με την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.

Η συνάντηση με τον υπ. Εργασίας

Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στους δανειστές και την ηγεσία του υπουργείου, με κεντρικό ζήτημα τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες επιθυμεί η τρόικα και στις οποίες αναμένεται να συμφωνήσει ο υπουργός Εργασίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, επικράτησε «καλό κλίμα» στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, και σύμφωνα με την ίδια πηγή "έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί".

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική και Αυγή
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)