to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 25.02.2020

Κοινωνία

Σε κλοιό αστυνομίας και διαδηλωτών το συνέδριο - παρωδία της ΓΣΕΕ

Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο στο Καβούρι Αττικής - Απών τελικά ο Μητσοτάκης, χαιρετισμό απηύθυνε η Φ. Γεννηματά


(φωτογραφία: @PAMEhellas)

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιλαμβάνει η τρίτη πράξη του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που «παίζεται» σήμερα, Τρίτη 25/2, στο ξενοδοχείο "ΑΠΟΛΛΩΝ" στο Καβούρι (σε αντίθεση με τις «απόπειρες» διεξαγωγής του συνεδρίου που προηγήθηκαν σε Καλαμάτα και Ρόδο). ΜΑΤ και κλούβες χθες βράδυ έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο περιμετρικά ενώ γίνεται έλεγχος και μόνο όσα άτομα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα της ΓΣΕΕ μπορούν να εισέλθουν στο ξενοδοχείο. Τα δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί υπό το πρόσχημα της προστασίας του πρωθυπουργού, ωστόστο ο τελευταίος δεν θα χαιρέτισε το συνέδριο, όπως αναμενόταν. Στη θέση του, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Π. Πικραμμένος προαναγγέλλοντας νέες «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για μία αποτελεσματική αγορά εργασίας και ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης των εργατικών διαφορών» καθώς και «ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων» (διαβάστε αναλυτικά).

Αντίθετα, χαιρετισμό απηύθυνε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα «να αναλάβει το ίδιο την πρωτοβουλία προτάσεων και διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές που απαιτούνται στη λειτουργία και την παρέμβασή του». «Έχουν στοιχίσει πολύ στους ίδιους τους εργαζόμενους τα προβλήματα της ΓΣΕΕ. Σήμερα πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Να αποτελέσει η κρίση παρελθόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Στο συνέδριο βρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης καθώς και ο Γιάννης Τσιτούρης, εκπρόσωπος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης. Από το Κίνημα Αλλαγής παραβρέθηκαν, επίσης, ο γραμματέας του Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Το συνέδριο είναι «fast track» (μονοήμερο) και δεν αναμένεται να υπάρξουν τοποθετήσεις και εισηγήσεις συνέδρων, αλλά μόνο αρχαιρεσίες, μέσω των οποίων θα προκύψει η εκλογή της νέας διοίκησης και η ανανέωση του προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, που σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του, στη δική του ομιλία πρότεινε στην κυβέρνηση τη θέσπιση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου. «Δεν είμαστε οι άνθρωποι της βίας, δεν είμαστε οι άνθρωποι των ΜΑΤ και των δυνάμεων καταστολής. Οι βιαιότητες που όλοι είδαν, έφεραν τα ΜΑΤ εδώ», υποστήριξε ο Γ. Παναγόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι στο συνέδριο συμμετέχει μία πολύ ισχυρή επιτροπή από άποψη προσωπικοτήτων από τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συνδικάτα και το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία πενταμελή επιτροπή παρατηρητών, που παρακολουθεί τις διαδικασίες εκλογής οργάνων.

(πρωτοφανή τα μέτρα ασφαλείας από το βράδυ της Δευτέρας 24/2)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίες και σοβαρές καταγγελίες από το ΠΑΜΕ

Την ίδια στιγμή, απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής πραγματοποιείται, από τα ξημερώματα της Τρίτης, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με κεντρικό σύνθημα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών»

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την «αθλιότητα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να απαγορεύσει την είσοδο και την πρόσβαση των δημοσιογράφων μέσα στο χώρο του συνεδρίου».

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Κατσώτης εκλεγμένος αντιπρόσωπος με τη ΔΑΣ στο Συνέδριο και βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, εμποδίστηκνα από τις αστυνομικές δυνάμεις να περάσουν στο χώρου του συνεδρίου. Η ΔΑΣ (παράταξη του ΠΑΜΕ) συμμετέχει κανονικά στο προεδρείο του συνεδρίου και ζητά να συζητηθούν στο σώμα του συνεδρίου μία μία οι «σοβαρές καταγγελίες για δεκάδες νόθους αντιπροσώπους και αντιπροσώπους που προκύπτουν από την απροκάλυπτη παρέμβαση της εργοδοσίας», «να γίνει τουλάχιστον διήμερο συνέδριο, προκειμένου να μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση για όλα όσα καίνε τους εργαζόμενους, για τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος».

Και ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κουμπούρης, κατήγγειλε τον απαράδεκτο και πρωτοφανή αποκλεισμό των συνταξιούχων από το συνέδριο. «Είμαστε εκλεγμένοι σύμφωνα με το καταστατικό και όλες τις διαδικασίες, έχουμε πάρει μέρος σε όλα τα συνέδρια, έχουμε εκλεγεί τρεις (σ.σ. συνταξιούχοι) στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σήμερα δεν μας έδωσαν κάρτα, δεν μας επέτρεψαν, δεν μας αφήνουν να μπούμε στο φυσικό μας χώρο, στο χώρο του συνεδρίου, που έχουμε δικαίωμα να είμαστε, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς» τόνισε.

(φωτογραφία: 902.gr)

Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ, κατηγορείται από την παράταξη ΕΑΚ ότι με μεθοδεύσεις απέκλεισε αντιπροσώπους του κλαδικού σωματείου στα τρόφιμα, από το πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Το ΠΑΜΕ, που δεν είναι άμοιρο ευθυνών, δεν αντιμετωπίζεται κατά αυτό τον τρόπο. Δεν αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ και η αστυνομία δεν έχουν καμιά δουλειά στα εργατικά συνέδρια. Ούτε μέσα ούτε έξω. Η παρουσία των ΜΑΤ θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Θα οξύνει πιο πολύ τα πνεύματα. Θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ την πόλωση που υπάρχει», έγραψε πρόσφατα ο Νίκος Φωτόπουλος, μέλος της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο ΕΑΚ, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές του ΠΑΜΕ είναι «να αναδειχθεί ότι η λαθεμένη στρατηγική του να διασπάσει εδώ και 20 χρόνια την κοινή δράση των εργαζομένων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον κάθετο ιδεολογικό και κομματικό διαχωρισμό τους δεν το οδήγησε στα αναμενόμενα αποτελέσματα».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δύο όψεις της παρακμής στη ΓΣΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Η απάντηση στις παθογένειες της ΓΣΕΕ είναι η διαφάνεια και η εξυγίανση

Για δύο πλευρές ενός «διπόλοθ» (σ.σ.: ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ  από τη μία πλευρά και ΠΑΜΕ από την άλλη) που, «αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, έχουν να επιδείξουν κοινές πρακτικές αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και αναπαραγωγής μηχανισμών και δυστυχώς την ίδια αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και  τους αγώνες για συλλογικές συμβάσεις και καλύτερους όρους εργασίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του (24/2/20) το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζει, «όλοι οφείλουν να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες που τους αναλογούν  για τη σημερινή κατάσταση και με σεβασμό στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες  να βοηθήσουν  να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα. Με τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου χωρίς ΜΑΤ και τραμπουκισμούς και την εκλογή υπηρεσιακής διοίκησης με στόχο τη πραγματοποίηση κανονικού συνεδρίου μέσα στους επόμενους μήνες, αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εκλογή συνέδρων με διαφάνεια στη βάση όσων προβλέπονται από τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82».

«Η απάντηση στις παθογένειες  της ΓΣΕΕ είναι η διαφάνεια και η εξυγίανση και όχι η διάλυσή της, εν μέσω  μάλιστα μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής επίθεσης», είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)