to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 31.05.2012

left.gr

Διεθνή

Σε κλίμα τρομοκρατίας προσέρχονται στις κάλπες οι Ιρλανδοί

Για την έγκριση ή την απόρριψη του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας καλούνται σήμερα να αποφασίσουν οι Ιρλανδοί.


Με τα μάτια στραμμένα στην Ιρλανδία βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα, καθώς η ετυμηγορία των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά και την πορεία των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται στους Ιρλανδούς τόσο από την κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων εξουσίας, του κεντροδεξιού Φίνε Γκάελ και του Εργατικού, αλλά και από θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν τη συνήθη μορφή των εκβιαστικών διλημμάτων: "εντός ή εκτός ευρωζώνης", "χρεωκοπία ή λιτότητα", παρόμοια με αυτά που δέχεται η χώρα μας καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια.


"ΟΧΙ", η μόνη λύση για την Ιρλανδία


Ωστόσο, οι φωνές της αντίστασης είναι πολλές και τονίζεται ότι ο τρόπος αξιοπρεπούς εξόδου από την κρίση για τον ιρλανδικό λαό δεν είναι αυτός της λιτότητας, της αιματηρής "σταθερότητας" και των Μνημονίων. Γιατί έτσι δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Υπέρ της καταψήφισης έχουν ταχθεί το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.


Ένα "ΟΧΙ" στο δημοσιονομικό σύμφωνο θα σήμαινε τη διατήρηση του εθνικού ελέγχου στα οικονομικά ζητήματά της. Παράλληλα, θα υπογράμμιζε την υπαρκτή και ενισχυόμενη τάση εντός της ΕΕ για απεμπλοκή από τις πολιτικές της λιτότητας, που σκοπό έχουν να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στον κόσμο της εργασίας.


Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στον ιρλανδικό λαό εξέφρασε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Δουβλινο στις 25 και 26 Μαΐου η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.


Αύριο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος


Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9 π.μ. και αποτελέσματα θα έχουμε νωρίς το απόγευμα. Τα γκάλοπ δίνουν μικρό προβάδισμα στην αποδοχή του Συμφώνου, ωστόσο οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί και η μάχη είναι αμφίρροπη, ιδίως μετά την αποτυχία της εισαγωγής της Συνθήκης της Λισαβόνας στη χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)