to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 07.07.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο στήθηκε το τσιμπούσι Μητσοτάκη στο Δεσποτικό της Αντιπάρου

Η λαμπερή συντροφιά του πρωθυπουργού συνέφαγε σε χώρο που είναι από το 2000 κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Κηρύσσουμε ως Αρχαιολογικό Χώρο την Νησίδα Δεσποτικό η οποία βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αντιπάρου για λόγους προστασίας πολλών αρχαίων θέσεων που έχουν εντοπιστεί σε όλη της την έκταση και καλύπτουν χρονολογικώς όλες τις περιόδους από την Πρωτοκυκλαδική έως την Ελληνιστική Εποχή».

Με αυτή την απολύτως σαφή διατύπωση το Υπουργείο Πολιτισμού στις 31 Ιουλίου 2000 κήρυξε ως αρχαιολογικό χώρο ολόκληρο το ερημονήσι του Δεσποτικού, απόφαση η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 944/Β/31-7-2000.

ΦΕΚ Δεσποτικό

Πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, λοιπόν, συνέφαγε ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και η λαμπερή παρέα που τους κάλεσε στο δείπνο. Το Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα γνωστοποίησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι συνέφαγαν την Κυριακή στο ερημονήσι του Δεσποτικού, απέναντι από την Αντίπαρο. Ήταν προσκεκλημένοι του μεγαλοεπιχειρηματία και παραγωγού του Χόλιγουντ Μπάρι Ντίλερ και της συζύγου του κορυφαίας σχεδιάστριας Νταιάν φον Φύρστενμπεργκ που κάνουν διακοπές στο Αιγαίο. Γύρω από το τραπέζι, σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή, βρίσκονταν επίσης ο Τζεφ Μπέζος, ο Τομ Χάνκς, η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον και ο δημοσιογράφος του CNN  Άντερσον Κούπερ.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, από τον Αντ1, το ζεύγος Μητσοτάκη δέσμευσε σκάφος του Λιμενικού για τις μετακινήσεις του. Πήγε απευθείας στο Δεσποτικό το απόγευμα της Κυριακής και οι λιμενικοί παρέμειναν στο νησάκι μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να επιστρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στην Αντίπαρο.

Στην παραλία του έρημου νησιού, μάλιστα, είχε στηθεί τραπέζι από γνωστό εστιατόριο της Αντιπάρου που φρόντισε για τα εδέσματα.

Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος

«Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Μάντρα Δεσποτικού ανασκάπτεται συστηματικά από το 2001 και μέχρι σήμερα οι συνεχιζόμενες έρευνες έχουν φέρει στο φως ένα εκτεταμένο ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, η υπάρξη του οποίου ήταν άγνωστη από επιγραφικές ή άλλες φιλολογικές πηγές της αρχαιότητας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Οδυσσεύς» του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συντάκτης του κειμένου, αρχαιολόγος και επικεφαλής της ανασκαφής στο νησί Γιάννης Κουράγιος, σημειώνει μάλιστα πως «ο αρχαιολογικός χώρος στο Δεσποτικό παρουσιάζει ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα προς άλλους αρχαιολογικούς χώρους: βρίσκεται σε ακατοίκητο νησί που προστατεύεται από την αρχαιολογική και περιβαλλοντική νομοθεσία, βρίσκεται κοντά σε οικιστικό πυρήνα (Αι-Γιώργης Αντιπάρου), επόμενως η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη και πάνω στο νησί εντοπίζονται αρχαιότητες από όλες τις περιόδους».

(Ο χάρτης όπου καταγράφεται ότι το Δεσποτικό είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος)

Χάρτης Δεσποτικό

Τα σοβαρά ερωτήματα

Γεννάται σοβαρό ηθικό ζήτημα, καθώς αποτελεί πρόκληση απέναντι στην αρχαία κληρονομιά της Ελλάδας το να τρώει οποιοσδήποτε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, Προκύπτουν όμως σημαντικά ερωτηματικά τόσο για το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όσο και για το Υπουργείο Πολιτισμού.

  • Μπορεί κάποιος να στήσει τραπέζι πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, όπου μάλιστα γίνονται σπουδαίες αρχαιολογικές εργασίες;
  • Τι στήθηκε ακριβώς πάνω στο νησάκι; Πώς ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες των προσκεκλημένων και των εργαζόμενων;
  • Οι διοργανωτές του γλεντιού πήραν άδεια από κάπου; Γνώριζε το υπουργείο Πολιτισμού και οι τοπικές υπηρεσίες για το τσιμπούσι;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)