to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:02 | 12.08.2013

Διεθνή

Σε κινητοποιήσεις καλούν οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο, περιμένοντας επέμβαση

Σε νέες κινητοποιήσεις καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο, ενώ τα οδοφράγματα στις δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι έχουν ενισχθεί με σάκους καθώς οι ισλαμιστές περιμένουν την προαναγγελθείσα επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις στο Κάιρο.


Η ατμόσφαιρα γύρω από το τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια και γύρω από το Πανεπιστήμιο είναι ηλεκτρισμένη, καθώς το πρώτο που αναμένεται να κάνει η αστυνομία είναι να περικυκλώσει τα δύο σημεία -πράγμα, πάντως, που δεν είχε γίνει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, όπως είχε διαρρεύσει από την αστυνομία.

Ομάδα οργανώσεων «εναντίον του πραξικοπήματος», στην οποία συμμετέχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κάλεσε «το λαό σε όλες τις επαρχίες της Αιγύπτου να βγει στους δρόμους τη Δευτέρα και να συγκεντρωθεί παντού», όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε το Al Jazeera το πρωί της Δευτέρας, επικαλούμενο πηγές του, η αιγυπτιακή αστυνομία είναι σε αναμονή για τη διαταγή περικύκλωσης ενώ ο κόσμος στη συγκέντρωση είχε ενισχυθεί μετά την «προαναγγελία» της επέμβασης. Διακηρυγμένος στόχος είναι η επιχείρηση να γίνει «σταδιακά», ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Οι συγκεντρώσεις βρίσκονταν στη θέση τους από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε «προειδοποιήσεις» στους συγκεντρωμένους για απομάκρυνση.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το Ραμαζάνι, οι οποίοι θεωρούνταν άτυπη «ανακωχή» και έληξαν την Κυριακή, η κυβέρνηση κρατούσε σταθερή την στάση της, με τον μεταβατικό πρωθυπουργό να αναφέρει πως η «υπομονή για τις συγκεντρώσεις έχει σχεδόν εξαντληθεί».

Την Κυριακή, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ανέφεραν στα ξένα πρακτορεία πως η επέμβαση θα ξεκινούσε τη Δευτέρα, με πρώτο βήμα την περικύκλωση των δύο συγκεντρώσεων.

Η αστυνομία έχει ουσιαστικά προαναγείλλει ανεπίσημα πως πρόκειται να ξεκινήσει «σταδιακή» επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων. Πιθανώς, αναφέρει το Al Jazeera βάσει των αναφορών, στόχος είναι η πολιορκία των συγκεντρώσεων μπλοκάροντας τα τρόφιμα, ώστε να αναγκαστούν να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι.

Η κυβέρνηση κατηγορεί πολλούς διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες» και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά σαν «ανθρώπινες ασπίδες». Ανά διαστήματα οι διαδηλωτές στις δύο πλατείες φθάνουν τις δεκάδες χιλιάδες και μία επιχείρηση του στρατού γεννά φόβους για αιματοχυσία με πολλά θύματα και απρόβλεπτες συνέπειες.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε σχετικά:

Για επέμβαση κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων ετοιμάζεται ο στρατός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)