to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 14.10.2015

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Σε κίνδυνο ξανά η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ. Κάλεσμα για στήριξη

Στόχος των εργαζομένων είναι το επόμενο διάστημα να εργάζονται ασφαλισμένοι στην ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το μέλλον τους και να δώσει λύση στο ζήτημα της λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ.


Σε κίνδυνο  βρίσκεται το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ καθώς στις 26 Νοεμβρίου ξεκινάει στα δικαστήρια μέσω πλειστηριασμού η διαδικασία εκποίησης των 14 ακινήτων  εντός των οποίων βρίσκεται και η ΒΙΟΜΕ μετά από το σχετικό δικαστήριο που έκανε δεκτό το αίτημα των συνδίκων της πτωχευμένης Φίκεραμ.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι προφανές, ενέχει τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα εγκαταλελειμμένου εργοστασίου στην Ελλάδα.

«Η προοπτική αυτή θα ήταν καταστροφική για την πορεία του αγώνα, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χώρο του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα του εγχειρήματος είναι: Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν – Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών – Η παραγωγή στην κοινωνία» τονίζει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ

Μιλώντας στο alterthess o Μάκης Αναγνώστου κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την απόφαση των εργαζομένων να παραμείνουν στο εργοστάσιο. Όπως συγκεκριμένα τόνισε η απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων είναι πως «δεν βγαίνουμε από το εργοστάσιο. Μας κατέστρεψαν  τη ζωή, μόνοι μας την ξαναφτιάξαμε και τώρα θέλουν να την ξανακαταστρέψουν. Δεν θα το επιτρέψουμε»

Την Τρίτη  21 Oκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί πορεία στην πόλη που διοργανώνει το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης ενώ την Τετάρτη θα γίνει η μεγάλη συνέλευση αλληλέγγυων στην ΒΙΟΜΕ.

Στις 26 Νοεμβρίου ο κόσμος καλείται στα δικαστήρια για να σταματήσει ο πλειστηριασμός.

Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν και στη Αθήνα από την Ανοιχτή Συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης (Αθήνας)

Να θυμίσουμε πως η παραγωγή οικολογικών καθαριστικών στην οποία εδώ και μήνες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟΜΕ πηγαίνει πολύ καλά, έχει ενδυναμώσει τον αγώνα τους για την αυτοδιαχείριση του εργοστασίου καθώς πλέον τα καθαριστικά είναι περιζήτητα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ

«Όπως όλοι γνωρίζουν παλεύουμε τέσσερα χρόνια τώρα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Εμείς οι εργαζόμενοι επιλέξαμε να κάνουμε κοινωνικές συμμαχίες. Αποφεύγοντας τις δεσμεύσεις που προτάθηκαν από διάφορους πολιτικούς χώρους για να έχουν “αποκλειστικότητα” στον αγώνα και να τον “τρέξουν” επιβάλλοντας στενά κομματικά πλαίσια. Αλλά παρόλα αυτά εμείς πηγαίναμε όπου μας καλούσαν.

Όταν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν με όποιο μέσο μπορούσαν, στήθηκε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης και καταφέραμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα από τις συνελεύσεις που γίνονται από κοινού με την κοινωνία, όπου συναποφασίζουμε για την πολιτική, και όχι μόνο, εξέλιξη του αγώνα.» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο-κάλεσμα της η συνέλευση των εργαζομένων υπενθυμίζοντας πως «Μέσα στις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον αγώνα μας ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, με λόγια και δεσμεύσεις από το στόμα του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού για άμεση λύση στο ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου».

«Βέβαια, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δεσμεύσεις και τα λόγια άρχισαν να στρογγυλεύουν. Και η αποφασιστικότητα που έδειχνε ως αντιπολίτευση αντικαταστάθηκε με ατολμία και προτάσεις συμβιβασμού μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που είχαμε συναποφασίσει.

Και αυτό που «κατάφερε» να κάνει είναι μετά από οκτώ μήνες διακυβέρνησης να αφήσει την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ στα νύχια της δικαιοσύνης. Της δικαιοσύνης που ενώ καταδίκασε την Χριστίνα Φιλίππου σε δεκάδες μήνες φυλακή την αφήνει ελεύθερη, τάχα για να κάνει κοινωφελή εργασία σε δήμο όπου έχει «σχέσεις» η συγκεκριμένη κυρία, ενώ βέβαια δεν έχει πατήσει στο χώρο όπου έχει δεσμευτεί να εργάζεται.Τη δικαιοσύνη που αφήνει ελεύθερους αυτούς που καταχράστηκαν και κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία πέντε χρόνια τώρα και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τιμωρηθούν. Σε αυτά τα χέρια μάς άφησε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση».

«Το πολιτικό στίγμα των δικαστών φαίνεται από τις μέχρι τώρα αποφάσεις τους που λένε πως δεν έχουμε έννομο συμφέρον να διεκδικούμε τα χρήματα που μας οφείλει η πρώην εργοδοσία! Και σε όποια φάση και αν έχουμε διεκδικήσει να πάρουμε τα χρήματά μας, είτε με εμπλοκή στην περιουσία της Φίλκεραμ, είτε με διεκδίκηση μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου, έχουμε πάρει τις ίδιες απαντήσεις.

Και φυσικά δεν κάνουν τα απαραίτητα για να βρεθεί μια λύση για τη λειτουργία του εργοστασίου και την αποφυγή της ανεργίας για τους εργαζόμενους που έχουμε αποφασίσει να το λειτουργήσουμε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, βγάζουν σε πλειστηριασμό το ενοποιημένο οικόπεδο, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟΜΕ, την Πέμπτη 26/11/2015, και επί τρεις Πέμπτες εν συνεχεία, και αν δεν βρεθεί αγοραστής θα συνεχίσουν μέχρι να το επιτύχουν και να μας αναγκάσουν σε έξωση από το χώρο του εργοστασίου.» τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση

Οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως το οικόπεδο που βγαίνει σε πλειστηριασμό απαρτίζεται από δεκατέσσερα ξεχωριστά οικόπεδα, από τα οποία κάποια είναι χαρισμένα από το ελληνικό δημόσιο, άλλα άμεσα και αλλά έμμεσα για την «κοινωνική προσφορά» του Φιλίππου που δημιούργησε θέσεις εργασίας. Ο πλειστηριασμός γίνεται για να «ικανοποιηθούν» η Εφορία, το ΙΚΑ, οι  πρώην εργαζόμενοι στη Φίλκεραμ, τράπεζες και προμηθευτές.

«Οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η ΒΙΟΜΕ είναι περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, ενώ ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι εύκολα διαχωρίσιμος.

Αλλά οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δεν φαίνονται πουθενά(!), παρότι η ΒΙΟΜΕ ήταν θυγατρική της Φίλκεραμ, παρότι η πτώχευση της Φίλκεραμ συμπαρέσυρε στην καταστροφή και τη ΒΙΟΜΕ, παρά την κακοδιαχείριση της οικογένειας Φιλίππου για ίδιον όφελος (αφού σύμφωνα με μελέτη της DELOIT υπήρχαν οι δυνατότητες να λειτουργήσουν και οι δύο επιχειρήσεις).

Η δικαιοσύνη παίρνει για άλλη μια φορά το μέρος του κεφαλαίου και βγάζει αποφάσεις εναντίον εργαζομένων που διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία, και φυσικά η πολιτεία δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων για να δοθούν λύσεις» δηλώνουν ακόμη οι εργαζόμενοι καλώντας  στα δικαστήρια για να αποτραπεί η προσπάθεια έξωσης από τον χώρο εργασίας τους.

tags: ΒΙΟΜΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)