to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε κίνδυνο η ζωή του Κώστα Σακκά

Αμεσο κίνδυνο διατρέχει η ζωή του Κώστα Σακκά που ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας, ενώ ήδη η υγεία του φαίνεται ότι είχε κλονιστεί σοβαρά από τις σκληρές απεργίες πείνας που είχαν προηγηθεί


Αμεσο κίνδυνο διατρέχει η ζωή του Κώστα Σακκά που ξεκίνησε ξανά απεργία πείνας, ενώ ήδη η υγεία του φαίνεται ότι είχε κλονιστεί σοβαρά από τις σκληρές απεργίες πείνας που είχαν προηγηθεί. Οσοι βιαστούν να επικαλεστούν τα περί τρομοκρατίας καλό είναι να γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος σήμερα για την απόπειρα ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (12/6/2019) έχει αμετάκλητα αθωωθεί από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Κ. Σακκάς ήταν ο μοναδικός κρατούμενος που και επί κυβέρνησης Σαμαρά παρέμεινε προφυλακισμένος 30 ολόκληρους μήνες, με κατάφωρη παραβίαση του νόμου για το ανώτατο όριο προφυλάκισης και χωρίς κανένα στοιχείο ή πράξη που να τον συνδέει με τρομοκρατία. Μετά από σκληρή απεργία πείνας στην οποία έχασε 16 κιλά, αποφυλακίστηκε με όρους.

Ο Σακκάς παραβίασε τους όρους και στη συνέχεια το 2015 καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα αδικήματα. Συνελήφθη το 2016 σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο, ενώ ακολούθησε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό όπου αθωώθηκε για την τρομοκρατία και καταδικάστηκε για άλλα αδικήματα σε 10 χρόνια φυλάκιση. Εχοντας εκτίσει όμως συνολικά μεγάλο μέρος της ποινής του, αφέθηκε ελεύθερος το 2018, για να συλληφθεί ξανά το 2019 για την απόπειρα ληστείας.

Κραυγές αγωνίας

Ο ίδιος μέσα από τη φυλακή δηλώνει: «Στους 6 μήνες που βρίσκομαι στις φυλακές Κορυδαλλού για δικαστικές υποχρεώσεις, μου έχει επιβληθεί ένα άτυπο καθεστώς εξαίρεσης, στερώντας μου το δικαίωμα στα ευεργετικά ημερομίσθια, αποκλείοντάς με από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, απαγορεύοντάς μου να συμμετέχω σε οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό της φυλακής και η οποία μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά για την ποινική μου κατάσταση. Μου επιβάλλεται ουσιαστικά άτυπα μια πρώτη ποινή πριν ακόμα ακούσω την ετυμηγορία των δικαστών. Από σήμερα 16/12 ξεκινάω απεργία πείνας με αίτημα να σπάσει το καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο βρίσκομαι. Καμία εξαίρεση για κανέναν κρατούμενο από αυτά που στο παρελθόν έχουμε κερδίσει με αγώνες».

Ο πατέρας του, Σπύρος Σακκάς, στέλνει τη δική του κραυγή αγωνίας μέσω της «Εφ.Συν.». «Με ενημέρωσαν ότι στο ιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού η υπεύθυνη ιατρός έκρινε την κατάσταση του γιου μου σοβαρή, λόγω των υπογλυκαιμικών κρίσεων που εμφάνισε τα τελευταία 24ωρα, και συνέστησε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Η γρήγορη αυτή εξέλιξη στην επιδείνωση της υγείας του προφανώς οφείλεται στο γεγονός πως ο γιος μου έχει επιβαρύνει τον οργανισμό του -φαίνεται, ανεπανόρθωτα- από τις προηγούμενες δύο μακρές απεργίες πείνας στις οποίες έχει υποβάλει τον εαυτό του τα τελευταία χρόνια.

»Ο Κώστας είχε ήδη περατώσει το 1ο έτος σπουδών και τώρα περίμενε να περατώσει τον κύκλο που του αρνούνται με διάφορα νομικίστικα προσχήματα. Αυτό και ο γενικότερος αποκλεισμός του απ’ τα προγράμματα των φυλακών είναι και ο λόγος της απεργίας πείνας που ξεκίνησε, αφού πρώτα εξάντλησε κάθε περιθώριο διεκδίκησης του δικαιώματός του. Σαν γονιός και γνωρίζοντας το πάθος του Κώστα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, είμαι φοβερά ανήσυχος και αγωνιώ για τη ζωή του την ίδια».

Η θέση του συνηγόρου

Ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Ο Κ. Σακκάς είναι προφυλακισμένος κρατούμενος και ζήτησε, όπως κάνουν όλοι, να εγκριθεί η παρακολούθηση μαθημάτων του στο δεύτερο έτος γραφιστικής στο ΙΕΚ Κορυδαλλού. Είχε ζητήσει επίσης να εργάζεται στις φυλακές, αντιμετωπιζόμενος όπως όλοι οι κρατούμενοι. Δυστυχώς πριν από έναν μήνα απορρίφθηκε το σχετικό αίτημά του και τώρα υπέβαλε εκ νέου αίτημα και το υπουργείο Δικαιοσύνης αδικαιολόγητα δεν αποφασίζει ακόμα για την ικανοποίηση του ευλόγου αυτού αιτήματος. Παράλληλα και οι φυλακές δεν του έχουν εγκρίνει το δικαίωμα στην εργασία».

Φαίνεται πως όσο κι αν ο Κ. Σακκάς αθωώθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η «φήμη» τον κυνηγάει και του στερεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που δικαιούται ο κάθε κρατούμενος, έστω κι αν έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία ή αιματηρή ληστεία ή ακόμα και για δολοφονία.

Προφανώς ο (και υπουργός Δικαιοσύνης) Μιχ. Χρυσοχοΐδης είναι πολύ απασχολημένος με την τάξη και την ασφάλεια και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το κράτος δικαίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)