to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 22.01.2014

πηγή: alterthess.gr

Οικονομία

Σε καθεστώς «ειδικής εκκαθάρισης» η ΕΛΒΟ, γενική συνέλευση των εργαζομένων σήμερα

Αίτηση για υπαγωγή της ΕΛΒΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης έγινε την Τρίτη μετά από κυβερνητική απόφαση. Η αίτηση θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 27/1. Τι λένε οι εργαζόμενοι μιλώντας στο alterthess.gr


Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ θα πραγματοποιήσουν τη Γενική Συνέλευση του σωματείου την Τετάρτη στις 11π.μ. Ήδη το Δ.Σ. του σωματείου έχει αποφασίσει να προσβάλει νομικά την απόφαση για τον ειδικό εκκαθαριστή.

Στο άρθρο 14 Α του ν. 3429/2005 για την  ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων προβλέπεται ότι «η θέση της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση δεν αποτελεί λόγο λύσεως της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεων της ούτε αποτελεί λόγο λύσεως αυτών».  Ωστόσο, ο εκκαθαριστής «μπορεί να αποφασίζει την άμεση διακοπή ή το σταδιακό περιορισμό ή διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όπως και τη διατήρηση ή μη των πάσης φύσεως συμβάσεων της επιχείρησης. Ειδικά οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, καθώς και με συμβάσεις έμμισθης εντολής δικηγόρων ή νομικών συμβούλων, μπορούν, όλες ή μερικές από αυτές, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Εφετείου, κατά την κρίση του εκκαθαριστή και με αποφάσεις του εκκαθαριστή λαμβανόμενες προς το συμφέρον και τις ανάγκες της εκκαθάρισης, να λύονται με καταγγελία, ή και να αναστέλλονται, αζημίως για την επιχείρηση». Με άλλα λόγια ο εκκαθαριστή που θα διορίσει το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να αφήσει στο δρόμο όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης..

Το alterthess επικοινώνησε με κάποιους από τους εργαζομένους της ΕΛΒΟ προκειμένου να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το σχόλιο τους:

«Σαν τον κλεφτοκοτά που μπουκάρει νύχτα έτσι και το Υπουργείο Οικονομικών κρυφά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν για την απόφασή του, κατέθεσε αίτηση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με την οποία ζητάει την τοποθέτηση Ειδικού Εκκαθαριστή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων σύμφωνα με το άρθρο 14Α του νόμου 3429/2005. Τι κι αν οι εργαζόμενοι, που είναι μήνες απλήρωτοι, ρωτούσαν εναγωνίως ποια τύχη επιφυλάσσεται για την τελευταία μεγάλη παραγωγική βιομηχανία της Β. Ελλάδας, τι κι αν το υπουργείο Άμυνας περίμενε μια απάντηση στο ενδιαφέρον που έδειξε να αναλάβει την ΕΛ.Β.Ο. καθώς την χρειάζεται για να καλύψει ανάγκες του στρατού για κατασκευή και ανακατασκευή διαφόρων οχημάτων; Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού. Στη λύση για τα ΕΑΣ που ανακοινώθηκε πριν δυο μήνες αναφέρεται στο τέλος ότι αν μέσα σε 12 μήνες δεν ανακάμψουν, δεν αποδείξουν ότι είναι κερδοφόρα, θα ακολουθήσουν την τύχη της ΕΛΒΟ. Όλοι τότε αναρωτιόνταν ‘και ποια είναι η τύχη της ΕΛΒΟ;’ και εξακολουθούν να αναρωτιούνται. Γιατί στο τέλος της εκκαθάρισης κανείς δεν ξέρει τι θα έχει απομείνει απ’ αυτήν. Το 50%, το 25% το 0%; Ούτε και τι θα έχει απομείνει από τους εργαζόμενούς της καθώς ο Ειδικός Εκκαθαριστής μπορεί να διακόψει συμβάσεις αζημίως ‘προς το συμφέρον και τις ανάγκες της εκκαθάρισης’! Να λοιπόν που η εκκαθάριση έχει συμφέρον και ανάγκες ενώ κανείς άλλος δεν έχει ούτε η χώρα, ούτε οι εργαζόμενοι ούτε η οικονομία του νομού Θεσσαλονίκης.

Αναμενόμενα πράγματα, βέβαια, μέσα στο γνωστό τοπίο καταχνιάς και ψυχοπλακώματος. Έστω. Αλλά οι εξελίξεις ήταν και προμελετημένες και δρομολογημένες. Από το 2010 που ο όμιλος Μυτιληναίου παράτησε το management χωρίς κανείς ποτέ να του ζητήσει τον λόγο, ούτε να συμμετάσχει στο χρέος των άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που άφησε φεύγοντας. Ούτε και γνωρίζει κανείς την σύμβαση που είχε υπογράψει με το δημόσιο για 15 χρόνια (την κοπάνησε στα 10) και αν προέβλεπε ή όχι ποινικές ρήτρες για αυτήν την περίπτωση. Στη συνέχεια η κατρακύλα της ΕΛΒΟ συνεχίστηκε καθώς η διορισμένη από το υπ. Οικονομικών διοίκηση διοχέτευσε όλες τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν στην αποπληρωμή μέρους αυτού του χρέους (προς πιστωτικά ιδρύματα, φυσικά) και σε... δημόσιες σχέσεις με αποτέλεσμα να ατονήσει εντελώς η παραγωγική της ικανότητα, να μην έχει ούτε τις πρώτες ύλες για την εξυπηρέτηση παραγγελιών που ήδη διέθετε ή ακόμα και να μην μπορεί λόγω ελλείψεως φορολογικής ενημερότητας να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς παρόλο που τα ανταλλακτικά βρίσκονταν ήδη στις αποθήκες της! Κι έτσι τον Μάιο του 2013 η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει μισθούς, τον Αύγουστο ο Πρόεδρός της πήρε... προαγωγή με μετάθεση στην ΕΑΒ, το ΔΣ παραιτήθηκε, οι Κύπριοι ακύρωσαν λόγω καθυστέρησης την παραγγελία των φορτηγών και ζητούν αποζημίωση, οι εγγυητικές επιστολές κατέπεσαν...

Πριν μια βδομάδα έγινε γνωστό (Πηγή: capital.gr) ότι στην απόφαση της κυβέρνησης για την τύχη της ΕΛΒΟ που κοινοποιήθηκε στην τρόικα τον Οκτωβρίο του 2013 αναφέρεται ότι Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Υπουργείο Άμυνας) θα υποβάλουν προσφορά για την απόκτηση του στρατιωτικού σκέλους «μέσω μιας ανοικτής και διάφανης διαγωνιστικής διαδικασίας». Που σημαίνει ότι είναι εξίσου πιθανό εκτός του Υπουργείου Άμυνας το στρατιωτικό σκέλος να καταλήξει σε οποιονδήποτε ιδιώτη. Το πολιτικό (σκέλος), προφανώς, απλώς δεν θα υπάρχει.

Φαίνεται πως οι μόνοι που μπορούν να ανακόψουν αυτήν την πορεία είναι οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ παρόλο που οι αντιδράσεις τους στο μεταξύ διάστημα ήταν μάλλον άτονες βασιζόμενοι στις υποσχέσεις που μοιράστηκαν απλόχερα. Όμως τώρα δεν απομένει καμιά αυταπάτη, ήρθε η ‘μεγάλη ώρα’».

tags: ΕΛΒΟ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)