to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:52 | 07.10.2021

Κοινωνία

«Κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου»: Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που χαρακτηρίζει την Τουρκία «ασφαλή» τρίτη χώρα

Αίτηση ακύρωσης, κατά της απόφασης του υπ. Μετανάστευσης και του αναπλ. υπουργού Εξωτερικών, με την οποία χαρακτηρίζεται η Τουρκία "ασφαλής τρίτη χώρα" και άρα κατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων, υπέβαλαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.


Από αριστερά οι νομικοί: Βασίλειος Παπαδόπουλος, Ελένη Σπαθανά , Βασίλης Παπαστεργίου στο ΣΤΕ μετά την υποβολή της αίτησης ακύρωσης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, η κοινή υπουργική απόφαση «είναι σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ». Ήδη, επισημαίνουν, η απόφαση αυτή έχει σημάνει «τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες, των καταγόμενων αιτούντων άσυλο» από τις πέντε χώρες που η ΚΥΑ αφορά (Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Πακιστάν).

Kαταγγέλλουν δε, ότι ενώ για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17 Νοεμβρίου 2020 ομάδα εργασίας, αποτελούμενη μεταξύ άλλων και από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, «κανένα πόρισμα της ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε, ούτε λήφθηκε υπόψη».

Αντίθετα, «παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό, το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης».

Oι δύο οργανώσεις αναφέρουν αναλυτικά:

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), υπέβαλαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της από 7-6-2021 Απόφασης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίστηκε ασφαλής τρίτη χώρα για τους πολίτες καταγωγής Συρίας, Αφγανιστάν, Σομαλίας, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  επιχειρείται η διαγραφή της υποχρέωσης της Ελλάδας να εξετάσει, στην ουσία, αιτήματα ασύλου προσφύγων από τις ως άνω χώρες, σε κατάφωρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Δεσμεύσεις της χώρας και μάλιστα με μία διαδικασία αντίθετη και με τις προβλέψεις του δικαίου της ΕΕ.

Ήδη η απόφαση αυτή έχει σημάνει τη μαζική απόρριψη με συνοπτικές διαδικασίες των καταγόμενων αιτούντων άσυλο από τις ως άνω αναφερόμενες πέντε χώρες, που αποτελούν περισσότερο από το 67% των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ καμία διαφοροποίηση δεν έχει προκύψει μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν και την επαναφορά του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Σημειώνουμε ότι:

Η Τουρκία, δεν δεσμεύεται, καν, πλήρως από τη Σύμβαση του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967 για τους Πρόσφυγες, καθώς, έχει μεν επικυρώσει τη Σύμβαση αλλά διατηρεί τον γεωγραφικό περιορισμό για τους μη Ευρωπαίους αιτούντες άσυλο.
Ολες οι επίσημες εκθέσεις και αναφορές καταγράφουν τις, συστηματικές και επί πολλά έτη, κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, η οποία μάλιστα έχει εισβάλλει στη Συρία και συμβάλει η ίδια στον βίαιο εκτοπισμό πληθυσμών.

Επισημαίνουμε επίσης ότι ενώ για το θέμα είχε συσταθεί από τις 17-11-2020 Ομάδα εργασίας αποτελούμενη μεταξύ άλλων και από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, κανένα πόρισμα της Ομάδας αυτής δεν εκδόθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη. Αντίθετα παραγγέλθηκε εισήγηση των υπηρεσιών, η οποία επικαλείται πληροφορίες, που όχι μόνο δεν στηρίζουν την κρίση των δύο Υπουργών περί της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Για τον λόγο αυτό το σχετικό σημείωμα της Υπηρεσίας Ασύλου, συντεταγμένο στα Αγγλικά, γνωστοποιήθηκε μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης. Περαιτέρω, σχετική έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASO), ήδη από το 2019, ουδόλως λήφθηκε υπόψη, καθώς όχι μόνο δεν στήριζε τη σχετική κρίση των δύο Υπουργών, αλλά στοιχειοθετούσε ακριβώς το ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Η απόφαση είναι προφανές ότι εκδόθηκε μέσα στο συνολικό πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 και ιδίως από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, που σκοπό έχει να αφήσει έκθετους, χωρίς χαρτιά και χωρίς καμία προστασία ανθρώπους, οι οποίοι φεύγουν από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν προστασία σε μια ασφαλή χώρα.

Οι οργανώσεις μας που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν εκδίδοντας σχετικές ανακοινώσεις και διοργανώνοντας κοινή εκδήλωση για το ζήτημα, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τόσο τα δικαιώματα των προσφύγων, όσο και το κράτος δικαίου, προς το οποίο έρχεται σε αντίθεση η προσβαλλόμενη απόφαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)