to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε καλό δρόμο. Να επιταχύνουμε

Οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα κερδηθούν στο Κέντρο, όχι όμως από το Κέντρο


Ήταν ένα καλό τριήμερο. Όχι κυρίως γιατί ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα οι προγραμματικές θέσεις και η πολιτική απόφαση. Ούτε γιατί, ως εκ θαύματος, εξαφανίστηκαν υπαρκτές διαφορές. Προφανώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί το ευρύ αυτό κομματικό σώμα με τη στάση του και την ψήφο του έδωσε μια απάντηση σε όσους (αντιπάλους και καλοθελητές δήθεν υποστηρικτές μας) μας διαβεβαίωναν ότι εν όψει της Συνδιάσκεψης «οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα μαχαίρια». Όλοι άκουσαν τις παρεμβάσεις των συνέδρων και δεν βρήκαν ίχνος αίματος. Στην δε Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης όπου συμμετείχαν κυριολεκτικά όλες οι φυλές - τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έγινε από όλες τις πλευρές μια προσπάθεια προωθητικής σύνθεσης χωρίς να απονευρωθεί το κεντρικό μήνυμα.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία φάνηκε ότι ενστερνίζεται την ανάγκη για ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα, ώστε συσπειρωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη Δεξιά και να ανοίξουμε τώρα -όχι σε ένα απροσδιόριστο μέλλον- τον δρόμο για μια εναλλακτική πρόταση και την προοδευτική διακυβέρνηση. Έγινε σαφές στη Συνδιάσκεψη ότι ο ριζοσπαστισμός του κόμματος κρίνεται επί του συγκεκριμένου και γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι προγραμματικές θέσεις. Τι λέμε για τα οξυμμένα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τους πρόσφυγες και μετανάστες, τα πους μπακς στο Αιγαίο, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Έγινε επίσης κοινός τόπος ότι οι εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θα κερδηθούν στο Κέντρο, όχι όμως από το Κέντρο.

Ως σύγχρονη Αριστερά και ως κόμμα εν κινήσει, θα τις κερδίσουμε διαμορφώνοντας από τώρα μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει αντίφαση στην επιδίωξη να απευθυνθούμε στον κόσμο της αμφισβήτησης και της αποχής προβάλλοντας ταυτοχρόνως και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα υλοποιήσιμο από μια συμμαχία υπαρκτών προοδευτικών δυνάμεων. Και αυτό ανεξαρτήτως της απλής αναλογικής, παρότι η τελευταία καθιστά ακόμα επιτακτικότερη αυτή την ανάγκη. Η Συνδιάσκεψη και τόσο η εναρκτήρια όσο και η καταληκτική ομιλία του προέδρου ανέδειξαν την ανάγκη να προχωρήσει η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Αλλά πρέπει να επιταχύνουμε. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε -και τη βασική ευθύνη την έχει πάντα η ισχυρότερη δύναμη- από τώρα τις πολιτικές και ψυχολογικές συνθήκες ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι την επομένη των εκλογών θα συγκροτηθεί κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, όχι μόνο επειδή οι αριθμοί το επιτρέπουν, αλλά επειδή έχουν πείσει ότι μπορούν προγραμματικά, πολιτικά και ηθικά να συμπράξουν. Είμαστε μακριά από αυτό το σημείο ώσμωσης που προϋποθέτει την αποδυνάμωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που με τη σειρά του περιλαμβάνει έναν ειλικρινή αναστοχασμό για το παρελθόν.

* Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)