to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:14 | 02.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες, πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο»

Ξεκίνησε ήδη η ισχύς του μεταφορικού ισοδύναμου πιλοτικά σε 49 νησιά και από το 2019 επεκτείνεται σε όλα πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας, με δικλίδες ασφαλείας για να εμποδιστεί κερδοσκοπία στην ακτοπλοΐα, αλλά πρωτίστως οι νησιώτες πρέπει να το στηρίξουν με κάθε τρόπο, είπε ο ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Τις επόμενες ημέρες δημοσιεύονται οι ΥΑ για τα ηλεκτρονικά και πληφοροριακά συστήματα.


«Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μέτρο υποστήριξης της νησιωτικότητας που ουδεμία σχέση με τον ΦΠΑ. Εφαρμόζεται ήδη από 1η Ιουλίου πιλοτικά σε 49 νησιά και από 1η Ιανουαρίου 2019 θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, πλην Εύβοιας, Κρήτης και Λευκάδας. Για φέτος έχουν προϋπολογιστεί 60 εκατ. ευρώ για το 2018 και 150 εκατ. ευρώ για το 2019. Ευελπιστούμε να βρεθούν κι άλλα χρήματα από την ΕΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής», είπε ο κ. Τεμπονέρας.
 
Πρόκεται, όπως είπε, για «μία προσπάθεια ισοσκελισμού της χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς τόσο ανθρώπων όσο και προϊόντων, αλλά και δέσμευση που πηγάζει από το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μία θεσμική τομή που φέρνει την νησιωτική Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένα άκρως αναπτυξιακό μέτρο, που δίνει νέα ώθηση σε τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες και αυξάνει την επιβατική κίνηση».
 
Ο κ. Τεμπονέρας εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι «εξαιρετικά απλή: μέσω ιστοσελίδας ο πολίτης ή η επιχείρηση παίρνουν ειδικούς κωδικούς και μέσω taxisnet θα βλέπει να κατατίθεται η διαφορά στον προσωπικό του λογαριασμό», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «έχουν ήδη προβλεφθεί τα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα μέσω των οποίων θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου. Οι υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες και εντός λίγων ημερών θα δημοσιευτούν».
 
Για την προστασία των πολιτών από ανατιμήσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσουν οι ακτοπλόοι, ο κ. Τεμπονέρας είπε ότι «έχουμε θεσπίσει δικλίδες ασφαλείας, το Παρατηρητήριο Καταναλωτή θα παρακολουθεί την πορεία των τιμών και έγκαιρα θα χτυπάει κώδωνα κινδύνου. Έχει γίνει κατάλληλη ενημέρωση και με τα Επιμελητήρια και με τις κοινότητες. Θα πρέπει να καταλάβουν πρωτίστως οι νησιώτες ότι είναι ένα μέτρο που τους ευνοεί και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)