to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:38 | 20.10.2016

Διεθνή

11ωρες παύσεις πυρός στο Χαλέπι ανακοίνωσε η Ρωσία - Πυρά κα μάχες κοντά στους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Η Ρωσία γνωστοποίησε στον ΟΗΕ ότι θα σταματήσει να βομβαρδίζει το Χαλέπι για 11 ώρες κάθε ημέρα επί τέσσερις ημέρες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί μια ευρύτερη συμφωνία ώστε οι αντάρτες να φύγουν από την πολιορκημένη συριακή πόλη, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα χαρακτήρισε «μονομερή κατάπαυση του πυρός» και ευπρόσδεκτες αυτές τις καθημερινές παύσεις των επιθέσεων ώστε να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών, όμως το πακέτο της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί επίσης από τους αντάρτες της οργάνωσης Τζαμπάτ Φάτεχ αλ-Σαμ να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν την πόλη και από τη συριακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι η τοπική διοίκηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.

Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Γιαν Έγκελαντ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι πρώτες «μερικές εκατοντάδες» ασθενείς και τραυματίες θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν αύριο από την πόλη και θα κατευθυνθούν είτε στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι είτε στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ, ανάλογα με το τι θα επιλέξουν.

Ο Έγκελαντ δήλωσε επίσης πως ο ΟΗΕ θέλει να παρατείνει τις παύσεις των εχθροπραξιών μέχρι και τη Δευτέρα και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τη μεταφορά τροφίμων στην πολιορκημένη ζώνη, όμως ο ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη συριακή κυβέρνηση.

Πυρά και μάχες στους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Μάχες και πυρά πυροβολικού αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) στους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους που έχουν ορισθεί από τη Μόσχα λίγη ώρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Χαλέπι.

Φωτογράφος του AFP που βρίσκεται στον τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών επιβεβαίωσε από την πλευρά του σήμερα το πρωί ότι άκουσε πυρά κοντά στο πέρασμα που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλεπίου, ενώ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana επιρρίπτει την ευθύνη για τα πυρά σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και αντάρτες να εγκαταλείψουν τη συριακή μητρόπολη του Χαλεπίου ετέθη σε ισχύ σήμερα, έπειτα από μία πολυαίμακτη επίθεση εβδομάδων κατά των συνοικιών της πόλης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Η εκεχειρία ετέθη σε ισχύ στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) και αφού οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει επί διήμερον τις φονικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν 250.000 άνθρωποι.

Οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι θα ανοιχτούν, οι έξι από τους οποίους προορίζονται για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών, και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, αλλά που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τους αμάχους, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό στρατιωτικό επιτελείο.

Η εκεχειρία εφαρμόζεται καθώς η Μόσχα επικρίνεται σφοδρά εδώ και εβδομάδες στη διεθνή σκηνή, με τους Δυτικούς να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, τη στιγμή που οι εξαιρετικής σφοδρότητας βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους και καταστρέψει τις υποδομές της πόλης, κυρίως τα νοσοκομεία.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και οι ρώσοι σύμμαχοί του δηλώνουν ότι βομβαρδίζουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης για να εξοντώσουν του «τρομοκράτες», κυρίως τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φάτεχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, συριακή πτέρυγα της αλ Κάιντα).

 Το Κάιρο θα διαμεσολαβήσει μεταξύ ΟΗΕ και Δαμασκού για τη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι

Ο Σύμβουλος επί των Οικονομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής πρεσβείας πήρε την άδεια από τις συριακές αρχές στη Δαμασκό για να μεταβεί στην πόλη αυτή, που κάποτε αποτελούσε την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, και να συμβάλει στην καλύτερη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε συνεργασίας με τους φορείς που βρίσκονται σε επαφή με τον ΟΗΕ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών.

 Όπως τονίζει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Αλ Αχράμ", περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εχθροπραξίες που αυξάνονται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες, έχοντας παράλληλα ξεριζώσει από τις εστίες του τον μισό πληθυσμό της πόλης, στην περιοχή αυτή που έχει πληγεί όσο λίγες από τον πόλεμο στη Συρία.

Κάποτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι έγινε ένα από τα σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που ρημάζει τη Συρία από τον Μάρτιο 2011. Η συριακή μητρόπολη είναι χωρισμένη από το 2012 στον δυτικό, φιλοκαθεστωτικό, τομέα και τον ανατολικό τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Διαβάστε ακόμα:

«Φωτογραφίζουν» τη Ρωσία: Η ΕΕ κατευθύνεται προς επιπλέον κυρώσεις «κατά υποστηρικτών της Δαμασκού»

20.10.2016 - 13:18

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνέρχονται σήμερα σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και τον ρόλο της Ρωσίας στη συριακή σύρραξη, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος», σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ρωσία κατηγορεί βελγικά αεροσκάφη για θανάτους αμάχων στο Χαλέπι - Διαψεύδει το Βέλγιο

20.10.2016 - 14:24

Αεροπορική επίθεση στο προάστιο Χασατζέκ της πόλης Χαλέπι έγινε την περασμένη νύκτα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 και να τραυματισθούν 4 ένοικοι δύο σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Με ανακοινωσή του του ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι κατα τη διάρκεια της επίθεσης τα ραντάρ "έπιασαν" δυο αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας -- δύο F16 της βελγικής αεροπορίας -- και ότι από χθες στην περιοχή δεν επιχειρούν ρωσικά ούτε συριακα αεροσκάφη.

Συνάντηση στο Παρίσι: Ο Ολάντ ανησυχεί για ανασύνταξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη στη Ράκα της Συρίας

20.10.2016 - 11:53

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διαφεύγουν ήδη από τη Μοσούλη, το προπύργιό τους στο Ιράκ, προς τη Ράκα της Συρίας και ότι πρέπει να γίνει το παν για να μην επιτραπεί η ανασύνταξή τους εκεί, κατά την έναρξη της συνάντησης υψηλού επιπέδου στο Παρίσι με θέμα το πολιτικό μέλλον της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ.

Συρία: Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 26 αεροπορικές επιδρομές - Νεκροί εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές

20.10.2016 - 08:47

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 26 αεροπορικές επιδρομές κατά 18 στόχων των Κούρδων μαχητών (YPG) που δραστηριοποιούνται στα βόρεια της Συρίας, σκοτώνοντας 160-200 από αυτούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)