to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 11.08.2017

Κοινωνία

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν τα έργα στο λιμάνι της Κω - Οι δηλώσεις Σπίρτζη

«Έγινε αγώνας δρόμου για να τελειώσει το έργο» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


Ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, τα έργα στο λιμάνι της Κω, που αφορούσαν την κατασκευή νέας προβλήτας έτσι ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση των πλοίων της ακτοπλοΐας τα οποία έχουν αναγκαστεί να καταπλέουν στο λιμάνι της Κεφάλου λόγω των ζημιών που υπέστη το λιμάνι από τον σεισμό των 6,4 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε το νησί τον περασμένο μήνα.

Στην παράδοση του έργου παρέστη σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση του έργου. «Έγινε αγώνας δρόμου για να τελειώσει το έργο, αφού στις 30 Ιουλίου υπεγράφη η σύμβαση και στις 10 Αυγούστου παραδόθηκε το έργο» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών τονίζοντας ότι «όταν θέλουμε πράγματι όλοι μαζί οι συντελεστές να κάνουμε κάτι μπορούμε να το καταφέρουμε».

Χρειάζονται πάντως να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις στο λιμάνι της Κω που έχει υποστεί αρκετές ζημιές από τον σεισμό και όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης θα υπάρξει για τα απαιτούμενα έργα ανάθεση μελέτης τον Σεπτέμβριο με σκοπό να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι για τις απαιτούμενες εργασίες στο λιμάνι της Κω έχει ήδη εγκριθεί ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γεγονός ότι και η Γενική Γραμματεία Υποδομών και οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες έδωσαν πολύ γρήγορα τις εγκρίσεις. Στις 21 Ιουλίου έγινε ο σεισμός, μέχρι τις 30, που υπογράφηκε η σύμβαση, είχαμε εγκρίσεις από το υπουργείο Ναυτιλίας, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από την Εναλίων Αρχαιοτήτων, από το Υπουργείο Οικονομίας, από την Αποκεντρωμένη. Ήταν ένας αγώνας δρόμου. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε. 30 του μηνός υπογράφηκε η σύμβαση, έγινε διαγωνισμός κανονικά με το νέο πλαίσιο, με το νέο νόμο, που ψηφίστηκε το 2016 και σε 10 ημέρες παραδόθηκε το λιμάνι, ώστε να γυρίσει το νησί στους κανονικούς ρυθμούς του. Δεν θυμίζει πλέον τίποτα ότι έγινε τέτοιος σεισμός στο νησί. Προφανώς ακολουθούν κι άλλες εργασίες, που πρέπει να γίνουν όμως με πολύ μεγαλύτερη μελετητική επιμέλεια. Η μελέτη θα ανατεθεί τον Σεπτέμβρη. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί ένα ποσό 8 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για να γίνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, που έχουν υποστεί βλάβες στο λιμάνι κι ότι άλλο χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαδικασίες εξπρές υπουργέ. Πραγματικά πάρα πολύ σύντομη ήταν η ανακατασκευή της προβλήτας του λιμανιού, υπάρχουν όπως μας είπατε κι άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν στο νησί. Ο σχεδιασμό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι είναι χρόνος ρεκόρ, που δείχνει ότι όταν θέλουμε πραγματικά όλοι οι συντελεστές να κάνουμε κάτι για να εισφέρουμε στην τοπική κοινωνία μπορούμε να το καταφέρουμε, αλλά η έλλειψη των υποδομών στην νησιωτική χώρα και ειδικότερα στην χώρα δεν είναι λόγω του σεισμού και των βλαβών. Είναι γενικότερο θέμα, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως λαός, σε μια άλλη βάση, όχι τυχαία και όχι χωρίς ιεράρχηση και χωρίς μελέτη, για να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός περισσότερα από αυτά που πρέπει σε κάθε έργο υποδομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως το λέτε. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να τα φροντίσουμε τα νησιά μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι ακριβώς… Από αύριο το απόγευμα η Κως τουλάχιστον επανέρχεται κανονικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις που είχε, να λειτουργεί, να μπορούν να δένουν τα μεγάλα πλοία μέσα στην πόλη και να συνεχίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)