to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 30.03.2017

Διεθνή

Σε χαμηλό επίπεδο παραμένουν στη γαλλική κοινωνία η μισαλλοδοξία κι ο ρατσισμός

Μπορεί η Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας, ωστόσο οι Γάλλοι δεν είναι ρατσιστές και ξενοφοβικοί.


Μπορεί η Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» να διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας, ωστόσο οι Γάλλοι δεν είναι ρατσιστές και ξενοφοβικοί.

Σε μια εποχή που λόγω τρομοκρατίας αλλά και της προσφυγικής κρίσης, τα ξενοφοβικά αισθήματα της Ευρώπης έχουν οξυνθεί, ο δείκτης της ανοχής στη διαφορετικότητα, όπως μετράται από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNCDH), συνεχίζει να παραμένει σε υψηλό επίπεδο στη γαλλική κοινωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα οι προκαταλήψεις παραμένουν, κυρίως για τους Ρομά, υπάρχουν ακόμα στερεότυπα που «συνδέουν τους Εβραίους με την εξουσία και το χρήμα», ενισχυμένα μάλιστα από μία νέα «Ιουδαιοφοβία», ως απόρροια μίας νέας «κριτικής εικόνας του Ισραήλ». Οι Μουσουλμάνοι παραμένουν ουσιαστικά λιγότερο αποδεκτοί, αν και υποχωρεί σταδιακά η εναντίον τους απόρριψη.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά για να αναγνώσει κανείς το κλίμα λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.Το κομμάτι των Γάλλων που έκρινε ότι «υπήρχαν πολλοί μετανάστες στη Γαλλία» (53%) υποχώρησε κατά 5 μονάδες σε σχέση με το 2015 και 21 μονάδες σε σχέση με το 2013. Μία μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 57% πιστεύει ότι «πολλοί μετανάστες έρχονται στη Γαλλία μόνο για να απολαύσουν τα κοινωνικά επιδόματα και την ασφάλεια», όμως αυτό το ποσοστό, αν και φαίνεται πολύ μεγάλο, στην ουσία είναι το χαμηλότερο από το 2000.

Από το 74% των ερωτηθέντων γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα του λαϊκισμού είναι το αντικείμενο δύο διαφορετικών αναγνώσεων. Στην αριστερά η ανάγνωση είναι «η δυνατότητα να ζήσουν μαζί άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις», ενώ για το Εθνικό Μέτωπο σημαίνει «απαγόρευση των συμβόλων και των θρησκευτικών εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και διατήρηση της γαλλικής ταυτότητας».

* Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)